Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov in v kogeneracijah z visokim izkoristkom se lahko prijavijo na javni poziv Agencije za energijo in pridobijo podporo.

Podtalnici v Pivki grozi 120 ton nevarnih odpadkov

Čas branja: 1 min
29.11.2017  18:41  Dopolnjeno: 29.11.2017 18:50
Na dvorišču pivškega podjetja Javor v likvidaciji se nahaja velika količina potencialno nevarnih odpadkov.
avtor
Podtalnici v Pivki grozi 120 ton nevarnih odpadkov
Župan Robert Smrdelj svari, da imajo v centru Pivke opravka s tempirano bombo, a se zadeve zaradi prekladanja odgovornosti med podjetji ne premaknejo. Smrdelj pri tem pričakuje intervencijo pristojnih institucij, v prvi vrsti inšpekcije.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

O morebitni ekološki katastrofo, ki jo za Pivko predstavlja več kot 120 ton lepil, lakov in ostalih snovi v dotrajanih sodih ter ogromni kupi pepela, je v ponedeljek poročal Radio Slovenija. Inšpektorji so sanacijo sicer naložili Javorju, ki je lastnik nepremičnin in večine strojev, vendar so se v Javorju pritožili, ker sodi niso njihovi, okoljsko ministrstvo pa je zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc, ki je za Radio Slovenija navedel, da je okoljska inšpekcija oziroma ministrstvo razveljavilo odločbo o nujnosti odstranitve sodov, danes zadeve za STA ni želel komentirati, češ da je bila inšpekcijska odločba nezakonita in da je medijem že vse povedal.

Pivški župan Robert Smrdelj pa je pojasnil, da se na omenjeni lokaciji nahajajo različne vrste odpadkov. Gre za okoli tisoč ton pepela kot ostanka predmetov, ki so vsebovali lake in lepila, in ki, čeprav ni nevarnosti vžiga, ga raznaša po okolici. Potem je tu še okoli 400 ton lepila za les in drugih ostankov, pri katerih je predvsem vprašanje morebitnih posledic za podtalno vodo. Največjo težavo pa predstavlja sodi, na katerih so opozorilni znaki, da gre za vnetljive snovi, a se prav točno ne ve, kaj vsebujejo.

Prav slednjega je domačine najbolj strah, saj ne vedo, kakšni bodo vplivi v primeru morebitnega požara, je dodal Smrdelj. Še večjo težavo predstavlja dejstvo, da zadeva ni več v obratovanju, ampak je prepuščena sama sebi.

Župan je spomnil, da so prve odločbe, ki so Javorju naložile sanacijo območja, bile izdane že leta 2010, sanacija pa je bila tedaj izvedena le v manjšem delu. Trenutno je po njegovem precej "prekladanja odgovornosti iz ene firme na drugo", pri čemer Smrdelj opozarja, da gre pri firmah, ki so tam obratovale, za Javorjeve hčerinske družbe.

Občina ima s svoje strani zvezane roke. Niso namreč pristojni za odvoz odpadkov, prav tako pa ne vedo, kako bi zadevo izpeljali, saj bi v primeru, da sami to izpeljejo, morali nameniti posebna proračunska sredstva, kar jim pa zakon ne dovoljuje. Do zdaj so sicer večkrat poskusili spodbuditi pristojno okoljsko inšpekcijo, a so se zadeve po pritožbah na izdane odločbe zamrznile.

Smrdelj obljublja, da bodo na občini naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi pristojni naredili, kar morajo. Pri tem je poleg inšpekcije opozoril, da gre tudi za stvar vodstvenih oseb vpletenih pravnih oseb ter nenazadnje tudi Javorjevih upnikov, eden večjih med njimi je Intesa Sanpaolo Bank.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike

V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati...