Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.
Do dodatnih prihodkov s sodelovanjem v virtualni elektrarni Do dodatnih prihodkov s sodelovanjem v virtualni elektrarni Kaj je virtualna elektrarna in kako se lahko podjetja vključijo vanjo, je opisal Rok Lacko iz GEN-I.

Podtalnici v Pivki grozi 120 ton nevarnih odpadkov

Čas branja: 1 min
29.11.2017  18:41  Dopolnjeno: 29.11.2017 18:50
Na dvorišču pivškega podjetja Javor v likvidaciji se nahaja velika količina potencialno nevarnih odpadkov.
avtor
Podtalnici v Pivki grozi 120 ton nevarnih odpadkov
Župan Robert Smrdelj svari, da imajo v centru Pivke opravka s tempirano bombo, a se zadeve zaradi prekladanja odgovornosti med podjetji ne premaknejo. Smrdelj pri tem pričakuje intervencijo pristojnih institucij, v prvi vrsti inšpekcije.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

O morebitni ekološki katastrofo, ki jo za Pivko predstavlja več kot 120 ton lepil, lakov in ostalih snovi v dotrajanih sodih ter ogromni kupi pepela, je v ponedeljek poročal Radio Slovenija. Inšpektorji so sanacijo sicer naložili Javorju, ki je lastnik nepremičnin in večine strojev, vendar so se v Javorju pritožili, ker sodi niso njihovi, okoljsko ministrstvo pa je zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc, ki je za Radio Slovenija navedel, da je okoljska inšpekcija oziroma ministrstvo razveljavilo odločbo o nujnosti odstranitve sodov, danes zadeve za STA ni želel komentirati, češ da je bila inšpekcijska odločba nezakonita in da je medijem že vse povedal.

Pivški župan Robert Smrdelj pa je pojasnil, da se na omenjeni lokaciji nahajajo različne vrste odpadkov. Gre za okoli tisoč ton pepela kot ostanka predmetov, ki so vsebovali lake in lepila, in ki, čeprav ni nevarnosti vžiga, ga raznaša po okolici. Potem je tu še okoli 400 ton lepila za les in drugih ostankov, pri katerih je predvsem vprašanje morebitnih posledic za podtalno vodo. Največjo težavo pa predstavlja sodi, na katerih so opozorilni znaki, da gre za vnetljive snovi, a se prav točno ne ve, kaj vsebujejo.

Prav slednjega je domačine najbolj strah, saj ne vedo, kakšni bodo vplivi v primeru morebitnega požara, je dodal Smrdelj. Še večjo težavo predstavlja dejstvo, da zadeva ni več v obratovanju, ampak je prepuščena sama sebi.

Župan je spomnil, da so prve odločbe, ki so Javorju naložile sanacijo območja, bile izdane že leta 2010, sanacija pa je bila tedaj izvedena le v manjšem delu. Trenutno je po njegovem precej "prekladanja odgovornosti iz ene firme na drugo", pri čemer Smrdelj opozarja, da gre pri firmah, ki so tam obratovale, za Javorjeve hčerinske družbe.

Občina ima s svoje strani zvezane roke. Niso namreč pristojni za odvoz odpadkov, prav tako pa ne vedo, kako bi zadevo izpeljali, saj bi v primeru, da sami to izpeljejo, morali nameniti posebna proračunska sredstva, kar jim pa zakon ne dovoljuje. Do zdaj so sicer večkrat poskusili spodbuditi pristojno okoljsko inšpekcijo, a so se zadeve po pritožbah na izdane odločbe zamrznile.

Smrdelj obljublja, da bodo na občini naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi pristojni naredili, kar morajo. Pri tem je poleg inšpekcije opozoril, da gre tudi za stvar vodstvenih oseb vpletenih pravnih oseb ter nenazadnje tudi Javorjevih upnikov, eden večjih med njimi je Intesa Sanpaolo Bank.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...