Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.
Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika bo uspešna, če bo povezala večje število energetskih projektov. Tako bodo lažje zagotovili uspešno financiranje projektov in dosegli multiplikativne učinke. Takšno je bilo poglavitno sporočilo letošnje konference Trajnostna energetika lokalno.
Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Škotsko družinsko podjetje BSW, ki načrtuje postavitev lesno predelovalnega centra (LPC) na Gomilskem pri Braslovčah, je pridobilo potrjeno okoljsko poročilo od strani ministrstva za okolje.

Podtalnici v Pivki grozi 120 ton nevarnih odpadkov

Čas branja: 1 min
29.11.2017  18:41  Dopolnjeno: 29.11.2017 18:50
Na dvorišču pivškega podjetja Javor v likvidaciji se nahaja velika količina potencialno nevarnih odpadkov.
avtor
Podtalnici v Pivki grozi 120 ton nevarnih odpadkov
Župan Robert Smrdelj svari, da imajo v centru Pivke opravka s tempirano bombo, a se zadeve zaradi prekladanja odgovornosti med podjetji ne premaknejo. Smrdelj pri tem pričakuje intervencijo pristojnih institucij, v prvi vrsti inšpekcije.

O morebitni ekološki katastrofo, ki jo za Pivko predstavlja več kot 120 ton lepil, lakov in ostalih snovi v dotrajanih sodih ter ogromni kupi pepela, je v ponedeljek poročal Radio Slovenija. Inšpektorji so sanacijo sicer naložili Javorju, ki je lastnik nepremičnin in večine strojev, vendar so se v Javorju pritožili, ker sodi niso njihovi, okoljsko ministrstvo pa je zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc, ki je za Radio Slovenija navedel, da je okoljska inšpekcija oziroma ministrstvo razveljavilo odločbo o nujnosti odstranitve sodov, danes zadeve za STA ni želel komentirati, češ da je bila inšpekcijska odločba nezakonita in da je medijem že vse povedal.

Pivški župan Robert Smrdelj pa je pojasnil, da se na omenjeni lokaciji nahajajo različne vrste odpadkov. Gre za okoli tisoč ton pepela kot ostanka predmetov, ki so vsebovali lake in lepila, in ki, čeprav ni nevarnosti vžiga, ga raznaša po okolici. Potem je tu še okoli 400 ton lepila za les in drugih ostankov, pri katerih je predvsem vprašanje morebitnih posledic za podtalno vodo. Največjo težavo pa predstavlja sodi, na katerih so opozorilni znaki, da gre za vnetljive snovi, a se prav točno ne ve, kaj vsebujejo.

Prav slednjega je domačine najbolj strah, saj ne vedo, kakšni bodo vplivi v primeru morebitnega požara, je dodal Smrdelj. Še večjo težavo predstavlja dejstvo, da zadeva ni več v obratovanju, ampak je prepuščena sama sebi.

Župan je spomnil, da so prve odločbe, ki so Javorju naložile sanacijo območja, bile izdane že leta 2010, sanacija pa je bila tedaj izvedena le v manjšem delu. Trenutno je po njegovem precej "prekladanja odgovornosti iz ene firme na drugo", pri čemer Smrdelj opozarja, da gre pri firmah, ki so tam obratovale, za Javorjeve hčerinske družbe.

Občina ima s svoje strani zvezane roke. Niso namreč pristojni za odvoz odpadkov, prav tako pa ne vedo, kako bi zadevo izpeljali, saj bi v primeru, da sami to izpeljejo, morali nameniti posebna proračunska sredstva, kar jim pa zakon ne dovoljuje. Do zdaj so sicer večkrat poskusili spodbuditi pristojno okoljsko inšpekcijo, a so se zadeve po pritožbah na izdane odločbe zamrznile.

Smrdelj obljublja, da bodo na občini naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi pristojni naredili, kar morajo. Pri tem je poleg inšpekcije opozoril, da gre tudi za stvar vodstvenih oseb vpletenih pravnih oseb ter nenazadnje tudi Javorjevih upnikov, eden večjih med njimi je Intesa Sanpaolo Bank.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.