Okolje & energija
Oglasno sporočilo

Projektno vodenje velikih investicij v pametna omrežja

Avtor
18.12.2017 13:20
Čas branja: 2 min

Kakšna investicijska vlaganja izvajate v družbi ELES?

ELES je sistemski operater prenosa električne energije, zato je velika večina naših investicijskih vlaganj povezana z izgradnjo in delovanjem prenosnega omrežja Republike Slovenije. Izvajamo novogradnje in rekonstrukcije v daljnovode, razdelilne transformatorske postaje, sekundarno ter telekomunikacijsko in informacijsko opremo. Poleg tega izvajamo velike investicije na področju obratovanja in nekatere druge investicije. V zadnjem času se v veliki meri posvečamo investicijam v pametna omrežja.

Kaj so pametna omrežja?

Pametna omrežja so nadgradnja obstoječega prenosnega in distribucijskega omrežja. Pri tem z napravami in programsko opremo v sklopu pametnih omrežij poskušamo stroškovno učinkovito vključevati karakteristike in dejavnosti vseh uporabnikov, ki so nanj priključeni. Pri tem postaja komunikacija med, na primer, elektro operaterji in porabniki dvosmerna.

Kakšne so značilnosti velikih investicij v pametna omrežja?

Velike investicije so zelo kompleksne v smislu obsega in kakovosti proizvodov, porabljenega časa in finančnih sredstev, obvladovanja tveganj in sprememb ter kontrole in celovitega poročanja. Projekti pametnih omrežij, s katerimi se srečujemo v družbi ELES, so največkrat, včasih tudi v pretežni meri raziskovalno – razvojni. Torej so velike investicije v pametna omrežja kompleksni projekti, pri katerih je poudarjen inovacijski vidik.

Kako poteka projektno vodenje velikih investicij v pametna omrežja?

Vsi projekti, ki jih izvajamo v družbi ELES, imajo podlago v strateških ciljih, so sestavni del 10 letni načrtov razvoja prenosnega omrežja, na teh dveh podlagah pa tudi sestavni del operativnih načrtov poslovanja. Na podlagi izsledkov izdelane dokumentacije se sprejme odločitev o izvajanju investicije. Z načrtovanjem in pripravljenim planom projekta opredelimo vse bistvene elemente: proizvode, terminski plan z aktivnostmi, vire za izvedbo, stroške, tveganja … Med samo izvedbo projektni vodje usklajujejo delovanje projektnega tima, skrbijo za odnose z vsemi deležniki, obvladujejo tveganja in spremembe na projektih. Pri izvedbi projektov velikih investicij v pametna omrežja izvajamo redne koordinacijske sestanke, na katerih poskušamo predvideti težave in se jim, še pred nastankom, izogniti. Projektni vodja s pomočjo projektnega tima kontrolira izvajanje poteka projekta. Redno spremlja skladnost realizacije aktivnosti s planom projekta. Projektni vodje mesečno pripravljajo poročila za vodstvo družbe in ostale vključene deležnike. Projekt zaključimo s predajo izdelka in pripadajoče dokumentacije uporabniku, opredelitvijo poprojektnih aktivnosti in izdelavo zaključnega poročila.

www.eles.si