Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje ljubljanske medicinske fakultete je na strokovnem posvetu družbe ELES predstavila mehanizme delovanja slabega zraka na zdravje.
S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve Številna mesta po Sloveniji bodo evropski teden mobilnosti zaključila z dnevom brez avtomobila, ki predstavlja vrhunec prizadevanj za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo 77 občin, nekateri zaključni dogodki pa so zaradi slabega vremena odpovedani.
(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.

Teš 6 znova v omrežju

Čas branja: 1 min
08.01.2018  12:00
V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) so po načrtni zaustavitvi šestega bloka v decembru, v okviru katere so izvedli garancijska popravila, danes ob 7. uri blok znova vključili v omrežje. Več o tem bodo povedali na sredini novinarski konferenci, ko bodo predstavili tudi poslovanje v lanskem letu, so sporočili iz Teša.
avtor
Teš 6 znova v omrežju

Šestico so v Šoštanju ustavili 19. decembra, v tem času pa so izvedli garancijska popravila kolektorja pare zaradi nevarnosti pojava razpok in pregledali opremo. Stroške krije družba General Electric, ki je prevzela francoski Alstom, dobavitelja glavne tehnološke opreme za Teš 6.

Električno energijo in toploto za zunanji odjem so v Šoštanju v času, ko je šestica stala, zagotavljali s četrtim blokom.

Teš 6, ki je poskusno začel obratovati maja 2015, so večkrat ustavili. Prvič oktobra 2015, ko je prišlo do izpada 400-kilovoltnega daljnovoda na Podlogu, kar je povzročilo izpad prenapetostne zaščite na bloku šest. Maja 2016 je prišlo do prekinitve delovanja črpalke kondenzata.

Šestica se je zaustavila tudi junija lani, takrat načrtno, saj so sanirali inicial razpoke na kolektorju ponovnega pregrevanja. Popravilo je bilo vključeno v garancijo, stroške je prevzel dobavitelj glavne tehnološke opreme. Konec novembra lani pa je šesti blok samodejno obstal zaradi odpovedi na krmilno zaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite.

Samodejno se je nato ustavil v začetku decembra lani, dva tedna pred načrtovano zaustavitvijo, in sicer zaradi okvare meritve v kondenzatorju. Napako so še isti dan odpravili in blok znova priključili v omrežje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...