Balkanskim termoelektrarnam pripisali vzrok za 29 prezgodnjih smrti v Sloveniji leta 2016 Balkanskim termoelektrarnam pripisali vzrok za 29 prezgodnjih smrti v Sloveniji leta 2016 V zdravstveno-okoljski organizaciji Health and Environment Alliance (HEAL) so termoelektrarnam v Srbiji, Bosni in Makedoniji pripisali odgovornost za okoli 3.900 prezgodnjih smrti v Evropi.
Termoelektrarna Brestanica: sedmi blok gre naprej Termoelektrarna Brestanica: sedmi blok gre naprej V Termoelektrarni Brestanica nadaljujejo z zamenjavo starih plinskih blokov z novima blokoma. V sredo, 20. februarja, so objavili javno naročilo za visokonapetostno opremo za sedmi blok.
Kdo lahko letos pričakuje okoljske inšpektorje Kdo lahko letos pričakuje okoljske inšpektorje Pripravljene so letošnje usmeritve in prioritete inšpektoratov in inšpekcij. Pregledali smo, kam se nameravajo napotiti okoljski inšpektorji.
A. Mervar: V energetiki prevladujejo lokalni interesi. Zelo redko nacionalni. A. Mervar: V energetiki prevladujejo lokalni interesi. Zelo redko nacionalni. »Energetika je skoraj povsem državna, obnašamo pa se, kot da imamo 20 zasebnih podjetij,« je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
14.01.2018  08:15
Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.
avtor
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Strateški dokument, ki bo začrtal pot slovenske energetike do leta 2030 s pogledom do leta 2050, daje smernice za prehod v nizkoogljično družbo. Pri tem bodo imeli vodilno vlogo ukrepi učinkovite rabe energije, večje izkoriščanje obnovljivih in nizkoogljičnih virov ter razvoj naprednih energetskih sistemov in storitev.

Glavna naloga prihodnjega razvoja energetike, kot jo je začrtal energetski koncept, je sicer zagotavljanje ravnotežja med tremi osnovnimi stebri energetske politike - podnebna trajnost, zanesljivost oskrbe in konkurenčnost oskrbe z energijo.

Ministrstvo v predlogu dokumenta med ključnimi ukrepi pri preobrazbi slovenske energetike izpostavlja povečanje energetske učinkovitosti, ozaveščanje porabnikov in ponudnikov o trajnostni oskrbi in ravnanju z energijo, podporo razvoju znanj s področja trajnostne oskrbe in ravnanja z energijo, opuščanje fosilnih virov in postopen prehod na obnovljive in nizkoogljične vire ter uvajanje naprednih energetskih sistemov in storitev.

Predlog dokumenta tako predvideva uporabo premoga le še za že obratujoče elektrarne, in sicer najkasneje do izteka njihove življenjske dobe. Tako naj bi se premog kot vir za proizvodnjo električne energije najkasneje prenehal uporabljati z iztekom življenjske dobe šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj leta 2054.

Medtem ima jedrska energija po oceni ministrstva pomembno mesto pri nizkoogljični proizvodnji električne energije, dolgoročno, torej do leta 2050, bi lahko bil jedrski scenarij eden izmed finančno ugodnejših. Predlog dokumenta odpira razpravo o nadaljnji rabi jedrske energije. Nuklearna elektrarna Krško bo sicer ugasnila leta 2043, do takrat ima namreč dovoljenje.

Pomembno vlogo na poti do razogljičenja bo imel tudi zemeljski plin, in sicer bo imel prehodno podporno vlogo pri uravnavanju proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov energije in kot tranzicijsko gorivo pri prometu. Prav tako bo ohranil pomemben delež pri soproizvodnji elektrike in toplote za daljinsko ogrevanje.

Delež naftnih derivatov se bo zmanjševal. Raba naftnih derivatov v prometu se bo v letu 2030 predvidoma zmanjšala za približno 10 odstotkov, v letu 2050 pa do 50 odstotkov. V promet se bo kot pogonsko gorivo postopoma uvajala elektrika in alternativna goriva. Raba naftnih derivatov za ogrevanje pa se bo že do leta 2030 omejila.

Po drugi strani pa se bodo povečevali obnovljivi viri energije. Sončna energija bo prevzela velik delež bremena opuščanja fosilnih goriv, po letu 2030 bo država še bolj intenzivno povečevala izrabo sončne energije, predvsem za proizvodnjo elektrike. Pomembno vlogo bo imela tudi pri samooskrbi stavb.

Pozornost bo treba nameniti tudi vetrni energiji in jo začeti čim prej izrabljati, po letu 2030 pa izgradnjo vetrnih elektrarn še pospešiti. Če se ne odločimo za dolgoročno uporabo jedrske energije, bo treba intenzivneje povečati zmogljivosti vetrne energije že po letu 2025. Na ta način bi po oceni ministrstva lahko po letu 2050 iz vetrnic proizvedli okoli sedem odstotkov vse v državi proizvedene elektrike.

Vodna energija, ki pri proizvodnji elektrike pomeni približno tretjino, bo obdržala pomembno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega obratovanja elektroenergetskega sistema. Država ima še precej potenciala za hidroelektrarne, nujno bo treba proizvodne zmogljivosti še naprej povečevati.

Dokument predvideva tudi uporabo lesne biomase in geotermalne energije, posebno težo ima tudi učinkovita raba energije. "Povečanje učinkovite rabe energije je prvi in ključni ukrep na poti k nizkoogljični družbi," piše v predlogu dokumenta.

Na ministrstvu sicer še niso pojasnili, koliko pripomb in predlogov na dokument so prejeli, glede na odzive v javnosti pa jih je pričakovati precej. Napovedali so jih v elektrodistribucijah in nevladnih organizacijah.

Elektrodistributerji Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska v predlogu pogrešajo uravnoteženo obravnavo celotne energetske verige in ustrezno obravnavo distribucije, ne le z vidika razvoja omrežja. V dokument bi vključili tudi vprašanja politike cen, tarif, dajatev in podpor.

V društvu Focus in Greenpeaceu so prepričani, da je predlagani dokument darilo premogovni industriji. Kot so večkrat poudarili, bi moral energetski koncept vsebovati pravično opuščanje premoga do leta 2030 v skladu s pariškim sporazumom in zavezo k hkratnemu razvoju sončnih, vetrnih in drugih elektrarn na obnovljive vire energije s ciljem, da dosežemo najmanj 40-odstotni delež obnovljivih virov energije do leta 2030.

Na ministrstvu so v preteklih mesecih opravili več predstavitev in razprav o predlogu energetskega koncepta po posameznih krajih po Sloveniji. V obravnavo so se vključili tudi mladi, pod okriljem mladinske organizacije Iskra so ta teden državnemu sekretarju Klemnu Potisku predstavili svoje zahteve. Med drugim zahtevajo, da se takoj začnejo izvajati ukrepi za zniževanje količine izpustov toplogrednih plinov, da bi zagotovili neto ničogljično družbo do leta 2050 in da država pripravi obvezujoč dokument, ki bo določil lokacije, na katerih je gradnja energetskih objektov zaradi naravnih danosti nedovoljena.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 14

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 8

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...