Okolje & energija

Za rudarjenje bitcoinov letos morda toliko elektrike, kot jo porabi Argentina

Poraba električne energije pri rudarjenju bitcoinov bi po ocenah družbe Morgan Stanley lahko letos dosegla raven, ki jo bodo po pričakovanjih leta 2025 dosegala vsa električna vozila na svetu skupaj, in raven letne porabe elektrike v Argentini. Nekateri Morganovi analitiki ob tem opozarjajo, da bi bila realna vrednost te kriptovalute lahko nična.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
14.01.2018 20:15
Dopolnjeno: 14.01.2018 20:19
Čas branja: 2 min

Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oziroma blockchain.

Zapletene računalniške operacije, ki se uporabljajo pri tem, porabijo ogromno električne energije. Kot po poročanju spletnega portala časnika Financial Times ocenjujejo pri Morgan Stanley, sicer še vedno ne toliko, da bi lahko to globalno gledano zamajalo ravnovesje. Gre pa nedvomno za veliko količino, zaradi česar nekatere države že resno razmišljajo o zvišanju cen elektrike, če tega še niso storile.

Rudarji zato svoje "rudnike" vse pogosteje selijo v države, kjer so cene nižje. To so med drugim Mehika, Norveška, Kitajska in Kanada. Dodaten razlog za to so ukrepi nekaterih držav, kot je Južna Koreja, ki je v četrtek napovedala prepoved trgovanja s kriptovalutami.

Za učinkovito rudarjenje je potrebna tudi zmogljiva programska oprema. Številni trgovci z elektroniko tako poročajo, da so jim zaradi močnega povpraševanja zaloge grafičnih kartic in podobne opreme povsem pošle, do novih pa jim skorajda ne uspe priti.

Ob vsej "kriptonoriji" pa analitik pri Morgan Stanley James Faucette po navedbah spletnega portala revije Fortune opozarja, da bi bila realna vrednost bitcoina lahko enaka nič. Ne gre namreč za resnično valuto, hkrati pa ni z njo povezana nobena obrestna mera.

Tako kot mnogi drugi opozarja tudi na dejstvo, da bitcoin nima fizične oblike. Pri zlatu gre za kovino, bitcoin pa je skupek računalniških enačb. "Če te tehnologije ne bi nihče sprejemal kot plačilno sredstvo, bi bila njena vrednost nič," je poudaril.

Cena bitcoina se že nekaj dni giblje med 13.300 in 13.900 dolarji, potem ko je konec minulega leta že presegla 20.000 dolarjev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
IKT
Avstrijski guverner: Bitcoin pomaga kriminalcem
IKT
IKTJurij Šimac Avstrijski guverner: Bitcoin pomaga kriminalcem 39

Ewald Nowotny o najbolj priljubljeni kriptovaluti in kako bi jo morali regulirati

FINANCE
IKT
Roubini: Prelomljene blockchain obljube
FINANCE
Kaj lahko pričakujemo v kriptosvetu v letu 2018?
Finance
Marko Pahor Kaj lahko pričakujemo v kriptosvetu v letu 2018? 7

Kolumna Marka Pahorja, profesorja z ljubljanske ekonomske fakultete

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Serija slabih novic udarila v kriptosvet, bitcoin strmoglavil
Finance
Jurij Šimac Serija slabih novic udarila v kriptosvet, bitcoin strmoglavil 10

Je to korekcija ali pok balona – vprašanje, ki si ga v teh dneh verjetno postavlja na tisoče vlagateljev po vsem svetu. Odgovora nima nihče.

FINANCE
Okolje & energija
Kripto rudarjem v ZDA zavrnili dostop do elektrike
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kripto rudarjem v ZDA zavrnili dostop do elektrike

Regulatorji v okrožju Chelan v ameriški zvezni državi Washington so rudarjem bitcoinov začasno prekinili prijavo v elektroenergetsko omrežje.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.