Plače direktorjev v energetiki: Berločnik z najvišjo, v GEN-I največji poviški Plače direktorjev v energetiki: Berločnik z najvišjo, v GEN-I največji poviški Večina direktorjev v energetiki lani z rastjo plač, nekaterim se je skoraj podvojila
(video) 'Ministrica Majcnova je zlonamerna in nam dela škodo' (video) 'Ministrica Majcnova je zlonamerna in nam dela škodo' Iz Interseroha so se odzvali na izjave ministrica za okolje in prostor Irene Majcen. »Podala je nekatere neresnične in zavajajoče izjave o družbi Interseroh,« je zapisala direktorica Darja Figelj.
Nove omejitve izvoza odpadkov v Azijo Nove omejitve izvoza odpadkov v Azijo Kitajska dodatno omejujejo uvoz odpadkov, pridružujeta se ji Hong Kong in Tajska.
Prebivalec Slovenije je zavrgel 0,2 kilograma hrane na dan Prebivalec Slovenije je zavrgel 0,2 kilograma hrane na dan Povprečno je prebivalec Slovenije v letu 2016 zavrgel 74 kilogramov hrane, kar je približno 0,2 kilograma na dan, so sporočili s Statističnega urada.
(video) Ministrica Majcnova do jeseni težav z embalažo ne bi reševala (video) Ministrica Majcnova do jeseni težav z embalažo ne bi reševala Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je napovedala nadaljevanje reševanja težav z nepobrano embalažo, a šele jeseni. Komunalci odgovarjajo: Ne moremo čakati tako dolgo.

Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Čas branja: 3 min
18.01.2018  01:00
Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Dnevi energetikov postrežejo tudi z živahnimi razpravami. Na eni od lanskih so sodelovali (z leve) Uroš Merc, Bisol, Blaž Košorok, Akrapovič, Aleksander Zalaznik, Danfoss, in Peter Frankl, Finance.

Predstavljamo dve izmed številnih vrhunskih predavanj na Dnevih energetikov in razpis za okoljske nagrade, ki je odprt do 26. februarja.

Prijave na razpis že zbiramo. Vse prijavljene projekte oziroma podjetja bomo predstavili v Financah, strokovna komisija pa bo izbrala finaliste in med njimi nagrajence. Predsednik komisije je Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožefa Stefana.

Znanje, inovativnost in energetska odličnost

»Tudi letos želimo z razpisom predstaviti in nagraditi uspešne trajnostne energetske rešitve in ravnanja v naših podjetjih ter s tem k podobnemu ukrepanju spodbuditi tudi druge,« pravi Merše. »Vsako leto znova sem presenečen, koliko znanja, inovativnosti in energetske odličnosti je v prijavljenih projektih, zato smo res lahko ponosni na naše energetske menedžerje kot tudi projektante in ponudnike energetskih rešitev.«

Člani komisije so še Marjana Šijanec Zavrl iz Gradbenega inštituta ZRMK, direktor Eko sklada Hinko Šolinc, nekdanji energetski menedžer leta Dušan Novković in predstavnik Financ.

Poleg priznanj po izboru komisije bomo podelili tudi priznanja po izboru bralcev Financ, ki bodo glasovali prek spleta. Priznanja bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 10. in 11. aprila v Portorožu. Program konference bo sestavljen iz vrste predavanj priznanih domačih in tujih energetskih strokovnjakov. Nekatere predavatelje oziroma predavanja bomo predstavili v prihodnjih dneh, tokrat pa predstavljamo dva.

Vodilni svetovni strokovnjak za energetske poslovne modele

Med predavatelji bo Philip Lewis, eden največjih poznavalcev novih poslovnih modelov na drobnoprodajnem trgu električne energije in plina. Lewis je doktoriral iz trženja na univerzi v Edinburgu, specializiral pa se je za psihologijo potrošnikov in njihovo vedenje.

Njegovo delo je osredotočeno na trženje, konkurenco, storitve in pametne rešitve v energetskih družbah. Ukvarja se z naprednimi energetskimi storitvami in analizira ravnanje odjemalcev energije na številnih trgih. Kot svetovalec se je med drugim ukvarjal z vključevanjem kupcev energije in njihovo lojalnostjo.

Lewis je ustanovitelj in izvršni direktor energetskega možganskega trusta VaasaETT. Organizacija je eden najpomembnejših evropskih virov aktualnih drobnoprodajnih cen elektrike in plina ter sodi med glavne ponudnike analiz tega trga. Lewis je soavtor prve knjige, v kateri so predstavili izkušnje z liberalizacijo energetskega trga, avtor številnih odmevnih strokovnih člankov, med drugim pa je bil član uredniškega odbora revije Energy Efficiency.

Leta 2014 je bil imenovan med 40 najvplivnejših ljudi za pametna omrežja, leto pozneje pa med 11-člansko elito pametnih omrežij. V letih 2014–2016 je bil član sveta za prihodnost elektrike pri Svetovnem ekonomskem forumu.

Internet stvari: nove rešitve pri upravljanju energije

Kakšne priložnosti prinaša internet stvari (IoT) pri upravljanju energije, pa bosta razložila vodja centra za energetsko upravljanje v ponudniku energetskih rešitev Solveri Lynx Blaž Sambol ter direktor Solvere Lynx za raziskave in razvoj Tomaž Fatur.

Velike priložnosti so v elektroenergetskih sistemih, plinovodnih omrežjih, pri daljinskem ogrevanju in tudi v drugih sistemih distribucije energentov. Operaterji takšnih omrežij upravljajo veliko število naprav in objektov, katerih stanje vpliva na kakovost, proizvodnjo in dobavo energije. Učinkovite brezžične tehnologije pa omogočajo spremljanje stanje velikega števila naprav in objektov na daljavo.

Naprave za spremljanje stanja in za upravljanje porabijo malo energije. Napajamo jih lahko z novo generacijo zmogljivih baterijskih naprav, ki omogočajo pet- in večletno delovanje. Naprave lahko zato namestimo tudi tam, kjer ni omrežnega napajanja. Tako zajamemo podatke, ki jih prej nismo mogli, kar odpira številne nove možnosti zajema podatkov in pripomore k novim rešitvam pri optimizaciji upravljanja energije.

V Sloveniji je s takšnimi rešitvami opremljenih več industrijskih in poslovnih lokacij, na primer rešitve za upravljanja energije v zahtevnem industrijskem okolju Salonita Anhovo in Steklarne Hrastnik, ter zajem merilnih podatkov za odjem zemeljskega plina v Plinarni Maribor in Energetiki Celje. Nekatere rešitve in tudi dodatne možnosti uporabe brezžičnih tehnologij v industriji in zgradbah bosta na Dnevih energetikov predstavila zastopnika Solvere Lynx.

OK & EN
Novice
Novice Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? 25

Na Inštitutu za neionizirna sevanja so opravili meritve visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja v Sloveniji. Ugotovili so, kakšna...

OK & EN
Novice
Novice Globalni alarm je pomagal: našli izpuste, ki uničujejo ozonsko plast

Pred nekaj tedni so v reviji Nature sprožili globalni alarm zaradi dviga koncentracije prepovedanega CFC-11. Zdaj je znano, kdo ga je...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Ministrstvu ni uspelo: gore odpadne embalaže vsak dan višje 9

Ukrep okoljskega ministrstva, s katerim so hoteli pospraviti odpadno embalažo, ni prijel. Kupi na dvoriščih komunal so vsak teden težji...

OK & EN
Novice
Novice K. Lipič: Na okoljskem ministrstvu so ovira ljudje z zastarelimi pogledi 5

Reorganizacija ministrstva za okolje in zamenjava kadrov na ministrstvu sta nujna ukrepa za ureditev težav z odpadki, okoljevarstvene...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemškim odjemalcem elektrike še en vrtoglav račun za obnovljive vire 1

Nekaterim nemškim elektrarnam bodo plačali, da bodo »sedele na klopi za rezerve«. Znesek lahko doseže 200 milijonov evrov na leto.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Znani prvi obrisi Muskove baterije velikanke 2

V začetku maja smo poročali o napovedi, da bodo v Tesli izdelali baterijo velikanko. Zdaj je znanih več podrobnosti.

OK & EN
Novice
Novice Britanski vegani dobili posebno tarifo za elektriko in plin 3

V energetski družbi Ecotricity iz mesta Stroud na zahodu Anglije so uvedli posebno tarifo za odjemalce električne energije in plina....

OK & EN
Odpadki
Odpadki (intervju) Sežigalnica v Sloveniji? Investitorji so, soglasij pa ni 6

Predsednik uprave družbe Kostak iz Krškega Miljenko Muha je razložil, kaj bi bilo treba narediti za postavitev sežigalnice oziroma...