Okolje & energija

Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirata

 INEA

HSE

18.01.2018 01:00
Čas branja: 3 min
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Dnevi energetikov postrežejo tudi z živahnimi razpravami. Na eni od lanskih so sodelovali (z leve) Uroš Merc, Bisol, Blaž Košorok, Akrapovič, Aleksander Zalaznik, Danfoss, in Peter Frankl, Finance.

Predstavljamo dve izmed številnih vrhunskih predavanj na Dnevih energetikov in razpis za okoljske nagrade, ki je odprt do 26. februarja.

Prijave na razpis že zbiramo. Vse prijavljene projekte oziroma podjetja bomo predstavili v Financah, strokovna komisija pa bo izbrala finaliste in med njimi nagrajence. Predsednik komisije je Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožefa Stefana.

Znanje, inovativnost in energetska odličnost

»Tudi letos želimo z razpisom predstaviti in nagraditi uspešne trajnostne energetske rešitve in ravnanja v naših podjetjih ter s tem k podobnemu ukrepanju spodbuditi tudi druge,« pravi Merše. »Vsako leto znova sem presenečen, koliko znanja, inovativnosti in energetske odličnosti je v prijavljenih projektih, zato smo res lahko ponosni na naše energetske menedžerje kot tudi projektante in ponudnike energetskih rešitev.«

Člani komisije so še Marjana Šijanec Zavrl iz Gradbenega inštituta ZRMK, direktor Eko sklada Hinko Šolinc, nekdanji energetski menedžer leta Dušan Novković in predstavnik Financ.

Poleg priznanj po izboru komisije bomo podelili tudi priznanja po izboru bralcev Financ, ki bodo glasovali prek spleta. Priznanja bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 10. in 11. aprila v Portorožu. Program konference bo sestavljen iz vrste predavanj priznanih domačih in tujih energetskih strokovnjakov. Nekatere predavatelje oziroma predavanja bomo predstavili v prihodnjih dneh, tokrat pa predstavljamo dva.

Vodilni svetovni strokovnjak za energetske poslovne modele

Med predavatelji bo Philip Lewis, eden največjih poznavalcev novih poslovnih modelov na drobnoprodajnem trgu električne energije in plina. Lewis je doktoriral iz trženja na univerzi v Edinburgu, specializiral pa se je za psihologijo potrošnikov in njihovo vedenje.

Njegovo delo je osredotočeno na trženje, konkurenco, storitve in pametne rešitve v energetskih družbah. Ukvarja se z naprednimi energetskimi storitvami in analizira ravnanje odjemalcev energije na številnih trgih. Kot svetovalec se je med drugim ukvarjal z vključevanjem kupcev energije in njihovo lojalnostjo.

Lewis je ustanovitelj in izvršni direktor energetskega možganskega trusta VaasaETT. Organizacija je eden najpomembnejših evropskih virov aktualnih drobnoprodajnih cen elektrike in plina ter sodi med glavne ponudnike analiz tega trga. Lewis je soavtor prve knjige, v kateri so predstavili izkušnje z liberalizacijo energetskega trga, avtor številnih odmevnih strokovnih člankov, med drugim pa je bil član uredniškega odbora revije Energy Efficiency.

Leta 2014 je bil imenovan med 40 najvplivnejših ljudi za pametna omrežja, leto pozneje pa med 11-člansko elito pametnih omrežij. V letih 2014–2016 je bil član sveta za prihodnost elektrike pri Svetovnem ekonomskem forumu.

Internet stvari: nove rešitve pri upravljanju energije

Kakšne priložnosti prinaša internet stvari (IoT) pri upravljanju energije, pa bosta razložila vodja centra za energetsko upravljanje v ponudniku energetskih rešitev Solveri Lynx Blaž Sambol ter direktor Solvere Lynx za raziskave in razvoj Tomaž Fatur.

Velike priložnosti so v elektroenergetskih sistemih, plinovodnih omrežjih, pri daljinskem ogrevanju in tudi v drugih sistemih distribucije energentov. Operaterji takšnih omrežij upravljajo veliko število naprav in objektov, katerih stanje vpliva na kakovost, proizvodnjo in dobavo energije. Učinkovite brezžične tehnologije pa omogočajo spremljanje stanje velikega števila naprav in objektov na daljavo.

Naprave za spremljanje stanja in za upravljanje porabijo malo energije. Napajamo jih lahko z novo generacijo zmogljivih baterijskih naprav, ki omogočajo pet- in večletno delovanje. Naprave lahko zato namestimo tudi tam, kjer ni omrežnega napajanja. Tako zajamemo podatke, ki jih prej nismo mogli, kar odpira številne nove možnosti zajema podatkov in pripomore k novim rešitvam pri optimizaciji upravljanja energije.

V Sloveniji je s takšnimi rešitvami opremljenih več industrijskih in poslovnih lokacij, na primer rešitve za upravljanja energije v zahtevnem industrijskem okolju Salonita Anhovo in Steklarne Hrastnik, ter zajem merilnih podatkov za odjem zemeljskega plina v Plinarni Maribor in Energetiki Celje. Nekatere rešitve in tudi dodatne možnosti uporabe brezžičnih tehnologij v industriji in zgradbah bosta na Dnevih energetikov predstavila zastopnika Solvere Lynx.

Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki

»Tehnologija verižnih blokov je manjkajoči člen v energetiki.«

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Kaj prinaša digitalizacija v energetiko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Kaj prinaša digitalizacija v energetiko

Kaj omogoča digitalizacija pri upravljanju energije v gospodinjstvih, podjetjih in energetskih družbah, sta nam razložila energetska menedžerja Tomaž Buh in Blaž Sambol.

PA
Novice
Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?

Na letošnjih Dnevih energetikov Goodall o prednostih razvoja trajnostnih energetskih tehnologij, Smole o novih rešitvah na področju verižnih blokov, Lewis pa o odzivu odjemalcev na nove energetske storitve

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele

Na letošnjih Dnevih energetikov bo predaval tudi Philip Lewis, ki sodi med najpomembnejše svetovne avtoritete pri oblikovanju novih poslovnih modelov na maloprodajnem trgu električne energije.

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Okolje & energija
Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti 5

Slovenska gradbena operativa ni sposobna narediti bistveno več energetskih sanacij, kot jih je v letu 2017, je povedal direktor Eko sklada Hinko Šolinc.