Slovenska gospodarska rast je zelena Slovenska gospodarska rast je zelena V 2016 se je glede na 2015 snovna produktivnost povečala za sedem odstotkov, vodna produktivnost za pet odstotkov, izkoriščanje domačih virov snovi na prebivalca pa se je zmanjšalo za šest odstotkov.
ELES dobil certifikat Zlata bonitetna odličnost ELES dobil certifikat Zlata bonitetna odličnost Podjetje Bisnode je direktorju družbe ELES Aleksandru Mervarju predalo certifikat Zlata bonitetna odličnost. Tako je družba ELES prišla med 1,6 odstotka slovenskih podjetij s tem certifikatom.
V Sloveniji marca rast porabe električne energije V Sloveniji marca rast porabe električne energije V Sloveniji smo marca porabili 1.348 gigavatnih ur električne energije, kar je devet odstotkov več kot februarja in štiri odstotke več kot marca lani. Medtem je bila neto proizvodnja elektrike s 1.429 gigavatnih ur za 16 odstotkov večja kot februarja, je danes objavil statistični urad.
Nova e-polnilnica ABB: v osmih minutah za 200 kilometrov elektrike Nova e-polnilnica ABB: v osmih minutah za 200 kilometrov elektrike Švicarsko-švedska multinacionalka ABB je predstavila polnilnico Terra High Power, namenjeno zlasti polnjenju na avtocestah.
Kako lahko nekateri prihranijo 48 tisočakov Kako lahko nekateri prihranijo 48 tisočakov Mariborsko podjetje Energija plus, hčerinska družba Elektra Maribor, je danes predstavilo nov produkt Sončni plus, s katerim bodo uporabnikom omogočili izgradnjo optimalne in visokokakovostne sončne elektrarne za samooskrbo na ključ. S partnerji bodo pomagali pri načrtovanju, urejanju dokumentacije in subvencije Eko sklada do končne izvedbe.

Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik

18.01.2018  23:30
Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.
Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik
Tako je lani prevzela nagrado na energetskem razpisu Financ Mojca Drevenšek iz projekta En-lite, v okviru katerega so pred nekaj dnevi zagnali portal i-energija.si. Levo je član uprave Geoplina Alojz Stana, desno član komisije za izbor nagrad energetski menedžer Dušan Novković.

Med pogoji, ki jih mora zagotoviti kakovostna električna energija, je tudi omrežna frekvenca. »Vedno mora biti čim bližje frekvenci 50 hercev,« je povedal Darko Kramar iz družbe ELES za portal i-energija.si. »Večja poraba električne energije od proizvodnje pomeni nižjo frekvenco in obratno.«

Ravnovesje vzdržujejo sistemski operaterji v povezanem evropskem omrežju. V Sloveniji je to ELES. »Prilagajanje oziroma prožnost proizvodnje bo še nekaj časa glavni vzvod regulacije frekvence. Vendar v Sloveniji primanjkuje virov za zagotavljanje prožnosti sistema oziroma virov izravnave,« je dodal Jurij Klančnik, prav tako iz družbe ELES.

»Dodatno skrb povzroča bojazen, da bodo konvencionalne elektrarne v prihodnje obratovale vse manj, saj jih izpodrivajo razpršeni obnovljivi viri. Tako se število razpoložljivih prožnih virov za izravnavo še zmanjša,« je nadaljeval Klančnik.

»Rešitvi sta v vključevanju odjemalcev v trg s sistemskimi storitvami in v integraciji trgov, ki ji bomo priča v prihodnjih nekaj letih. To je eden glavnih izzivov družbe ELES in slovenskih proizvajalcev električne energije, saj bomo z dolgoročnega zakupa virov rezerve prešli na odprt, kratkoročen trg.«

Na takšnem trgu bodo domači in tuji proizvajalci električne energije, aktivni odjemalci in drugi ponujali sistemske storitve, ki jih potrebujejo sistemski operaterji.

Med sistemskimi storitvami so zagotavljanje rezerve za primarno, sekundarno in terciarno regulacijo frekvence. »Prilagajanje odjemalcev v terciarni regulaciji je del našega vsakdana od leta 2014. Sodelovanje odjemalcev in razpršenih virov proizvodnje v veliko bolj kompleksnem procesu, sekundarni regulaciji frekvence, pa je predmet razvoja. S tem se ukvarjamo tudi v okviru projekta FutureFlow,« je pojasnil Kramar.

Ko bodo cene izravnalne energije za aktivne odjemalce spodbudne, bodo takšni odjemalci z nudenjem sistemskih storitev zaslužili. »To je ključ, ki odpira vrata za popoln razmah aktivnega odjema,« je še povedal Kramar za portal i-energija.si.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Pečjak in Golob prva na svetu praznita e-avto z blockchainom

GEN-I in Inštitut Metron sta predstavila komplet, ki ga sestavljajo mobilna polnilnica e-avtov, predelan avto, ki lahko pošilja elektriko...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov (video) Tako lahko polnijo e-avte prebivalci blokov

V mariborskem podjetju Implera so pripravili celovito rešitev za prebivalce večstanovanjskih stavb za polnjenje električnih vozil.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kripto rudarjem v ZDA zavrnili dostop do elektrike

Regulatorji v okrožju Chelan v ameriški zvezni državi Washington so rudarjem bitcoinov začasno prekinili prijavo v elektroenergetsko...

OK & EN
Novice
Novice Leta 2021: slovenski e-bus, ki se bo polnil med vožnjo 16

Brezžično indukcijsko polnjenje električnih vozil pri hitrosti nad 130 kilometrov na uro razvija okoli 25 slovenskih podjetij in...

OK & EN
Novice
Novice (video, foto) Brez fotovoltaike ne bi bilo lebdečega gramofona

Čez nekaj dni bodo zagnali redno proizvodnjo lebdečih gramofonov v novogoriški družbi Mag-lev Audio, znani tudi po tem, da je leta 2016...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov Kdo so najenergetiki 2018

Na konferenci Dnevi energetikov smo podelili tradicionalne energetske nagrade Financ

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kako bo treba okrepiti omrežje zaradi e-avtov in toplotnih črpalk 8

Zaradi novodobne energetske politike imamo hudo dilemo, je prejšnji teden Leon Valenčič z Inštituta Milana Vidmarja začel svoj nastop...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) Kako Slovenci in kako Švedi razvijajo polnjenje e-avtov med vožnjo 3

V okviru projekta Edison Vinci 31 slovenskih podjetij in raziskovalnih ustanov pripravlja infrastrukturo za brezžično polnjenje e-avtov....