Duol bo prekril deponijo odpadkov v Parizu Duol bo prekril deponijo odpadkov v Parizu Slovensko podjetje Dušana Olaja z napihljivimi halami prekriva deponije odpadkov v Franciji in Južni Ameriki.
Predlog 12 državljanov: državni sekretar za okolje naj bo Karel Lipič Predlog 12 državljanov: državni sekretar za okolje naj bo Karel Lipič Dvanajsterica, podpisana kot skupina državljanov, je poslala strankam koalicije in Levici pobudo, da naj postane državni sekretar na ministrstvu za okolje Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije.
V Franciji bodo kaznovali uporabo nereciklirane embalaže V Franciji bodo kaznovali uporabo nereciklirane embalaže Francozi bodo dvignili stroške embalaže iz nereciklirane plastike. Ukrep velja za embalažo potrošniškega blaga.
V sistem daljinskega ogrevanja boste toploto lahko tudi oddali V sistem daljinskega ogrevanja boste toploto lahko tudi oddali Daljinsko ogrevanje doživlja velike spremembe. Virov toplote bo več, nekateri odjemalci toplote pa bodo hkrati tudi njeni ponudniki.
Najbolj zagrizeni nasprotniki sežiga odpadkov: 'Ni druge rešitve.' Najbolj zagrizeni nasprotniki sežiga odpadkov: 'Ni druge rešitve.' Organizaciji Zero Waste Slovenija in Ekologi brez meja, tradicionalni nasprotnici sežiga odpadkov, »v dani situaciji« druge rešitve ne vidita.

Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik

Čas branja: 2 min
18.01.2018  23:30
Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.
Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik
Tako je lani prevzela nagrado na energetskem razpisu Financ Mojca Drevenšek iz projekta En-lite, v okviru katerega so pred nekaj dnevi zagnali portal i-energija.si. Levo je član uprave Geoplina Alojz Stana, desno član komisije za izbor nagrad energetski menedžer Dušan Novković.

Med pogoji, ki jih mora zagotoviti kakovostna električna energija, je tudi omrežna frekvenca. »Vedno mora biti čim bližje frekvenci 50 hercev,« je povedal Darko Kramar iz družbe ELES za portal i-energija.si. »Večja poraba električne energije od proizvodnje pomeni nižjo frekvenco in obratno.«

Ravnovesje vzdržujejo sistemski operaterji v povezanem evropskem omrežju. V Sloveniji je to ELES. »Prilagajanje oziroma prožnost proizvodnje bo še nekaj časa glavni vzvod regulacije frekvence. Vendar v Sloveniji primanjkuje virov za zagotavljanje prožnosti sistema oziroma virov izravnave,« je dodal Jurij Klančnik, prav tako iz družbe ELES.

»Dodatno skrb povzroča bojazen, da bodo konvencionalne elektrarne v prihodnje obratovale vse manj, saj jih izpodrivajo razpršeni obnovljivi viri. Tako se število razpoložljivih prožnih virov za izravnavo še zmanjša,« je nadaljeval Klančnik.

»Rešitvi sta v vključevanju odjemalcev v trg s sistemskimi storitvami in v integraciji trgov, ki ji bomo priča v prihodnjih nekaj letih. To je eden glavnih izzivov družbe ELES in slovenskih proizvajalcev električne energije, saj bomo z dolgoročnega zakupa virov rezerve prešli na odprt, kratkoročen trg.«

Na takšnem trgu bodo domači in tuji proizvajalci električne energije, aktivni odjemalci in drugi ponujali sistemske storitve, ki jih potrebujejo sistemski operaterji.

Med sistemskimi storitvami so zagotavljanje rezerve za primarno, sekundarno in terciarno regulacijo frekvence. »Prilagajanje odjemalcev v terciarni regulaciji je del našega vsakdana od leta 2014. Sodelovanje odjemalcev in razpršenih virov proizvodnje v veliko bolj kompleksnem procesu, sekundarni regulaciji frekvence, pa je predmet razvoja. S tem se ukvarjamo tudi v okviru projekta FutureFlow,« je pojasnil Kramar.

Ko bodo cene izravnalne energije za aktivne odjemalce spodbudne, bodo takšni odjemalci z nudenjem sistemskih storitev zaslužili. »To je ključ, ki odpira vrata za popoln razmah aktivnega odjema,« je še povedal Kramar za portal i-energija.si.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Članki
Članki Plače direktorjev v energetiki: Berločnik z najvišjo, v GEN-I največji poviški 1

Večina direktorjev v energetiki lani z rastjo plač, nekaterim se je skoraj podvojila

OK & EN
Elektrika
Elektrika Pozor, huda elektrika: cene na borzah gor, elektrotrgovci napovedujejo podražitve 3

Obdobje rekordno nizkih cen elektrike na borzah se končuje – in to se bo poznalo tudi na vaših računih

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektrika: Kateri dobavitelji bodo dražili, kateri ne in kdo (še) molči? 4

Pozor, huda elektrika: preverili smo, katera energijska podjetja bodo letos podražila elektriko in katera ne

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Platforma SunContract prinaša v Slovenijo velik hranilnik električne energije 1

Kupci in prodajalci so presenečeni, ko dobijo možnost, da sami postavijo ceno, po kateri bi kupili ali prodali električno energijo,...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Provokativna študija: Ne recikliranje, sežiganje odpadkov rešuje oceane 34

Recikliranje evropskih odpadkov je pripomoglo k onesnaženju oceanov; bolje bi naredili, če bi odpadke sežgali ali primerno odložili, je...

OK & EN
Novice
Novice Continental bo nared za 'največjo spremembo v avtomobilski industriji'

Nemško družbo Continental, drugo največjo proizvajalko avtomobilskih delov, bodo v pripravi za novo mobilnost temeljito reorganizirali.

OK & EN
Odpadki
Odpadki (foto, video) V Ljubljani smo našli kup odpadkov, ki je večji od kupa embalaže 2

Ljubljansko podjetje KPL je streljaj od blokovskega naselja ustvarilo odlagališče, v katerem je po približni oceni okoli 25 tisoč...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je vročinski val ustavil švedsko nuklearko 9

Zaradi vročinskega vala so morali na Švedskem ustaviti jedrski reaktor. So takšne ustavitve možne tudi pri nas? Zaradi vročine so se k...