Okolje & energija

Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
22.01.2018 17:55
Čas branja: 2 min
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Vodja predstavništva evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, generalna direktorica direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Tanja Bolte in namestnica generalnega direktorja generalnega direktorata za okolje pri Evropski komisiji Joanna Drake Foto: Borut Hočevar

Pregled izvajanja okoljske politike EU (EIR) ima za osrednji cilj dialog in sodelovanje z državami članicami, je poudarila namestnica generalnega direktorja generalnega direktorata za okolje pri Evropski komisiji Joanna Drake. Kot je spomnila, je ugotovljenih kršitev pri izvajanju evropske okoljske zakonodaje veliko, precej težav s tem ima tudi Slovenija.

"Okoljska politika je izjemen primer javne politike, ki se je ne da oblikovati, niti izvajati brez dialoga," se je strinjala generalna direktorica direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Tanja Bolte. Novo orodje za izboljšanje dialoga z državami članicami na ministrstvu tako pozdravljajo in ocenjujejo, da nadgrajuje dosedanjo politiko korenčka in palice, je pojasnila.

Pomen pogovora in spoznavanja dobrih praks je podčrtal tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. Po njegovem bi morali že zdavnaj preseči dilemo, ali želimo gospodarski razvoj ali varstvo okolja. "Jasno je, da s celostnim razmišljanjem in dialogom lahko pridemo do veliko boljših in trajnostnih rešitev," je poudaril.

"Vaša država je med članicami, ki precej dobro izpolnjujejo cilje zakonodaje EU," je ocenila Drakeova. Pregled med drugim izpostavlja visok delež recikliranih odpadkov v Sloveniji, dodaja pa tudi, da so v Sloveniji prispevki prihodkov od okoljskega davka med najvišjimi v EU.

Na drugi strani poročilo za leto 2016 izpostavlja tri glavne izzive. Prvi je racionalizacija pravnega okvira v zvezi z načrtovanjem in okoljskimi presojami z zagotovitvijo upoštevanja okoljske zakonodaje EU ob sočasnem zmanjšanju upravnega bremena in ovir za naložbe.

Drugi glavni izziv je ohranitev obsežnega omrežja Natura 2000 v Sloveniji z vključevanjem gospodarskih in naravnih vidikov v sistem načrtovanja in okoljske presoje. "To je nacionalni zaklad, sedite na naravnem rudniku zlata," je poudarila predstavnica Evropske komisije. Ohranjanje okolja je med drugim izrednega pomena za nadaljnji razvoj slovenskega turizma, je spomnila.

Tretji izziv za Slovenijo je prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo, saj ima Slovenija na tem področju težave z izpolnjevanjem evropskih standardov. "Ni edina, vemo, da gre za ogromne investicije," je poudarila Drakeova. A za izpolnitev pristopnih zavez mora Slovenija to vprašanje umestiti med svoje prioritete, je poudarila.

Predstavnica Evropske komisije je precej pozornosti namenila tudi prehodu v krožno gospodarstvo, ki ga Bruselj razume kot veliko priložnost. "Čeprav vlada v svojih strateških dokumentih močno podpira krožno gospodarstvo, se zdi, da je operacionalizacija tega koncepta še vedno izziv," med drugim navaja pregled izvajanja okoljske politike. "Zasebni sektor je poleg pomanjkanja finančnih spodbud kot glavno oviro za prehod na krožno gospodarstvo opredelil vrzel med deklarativno in dejansko podporo."

Prisotni iz nevladnih organizacij so slovenskemu okoljskemu ministrstvu med drugim očitali pomanjkanje dialoga s civilno družbo, tak primer naj bi bila tudi uredba o hrupu, ki je trenutno v medresorski obravnavi. Boltejeva je zagotovila, da na ministrstvu postopke vodijo v skladu z Aarhuško konvencijo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Cerarjeva vlada bo NLB dala jamstva – lani je trdila, 'da se to ne da'
Finance
Petra Sovdat Cerarjeva vlada bo NLB dala jamstva – lani je trdila, 'da se to ne da' 4

Evropska komisija lahko o prodaji NLB odloča še leto in pol, končna odločitev – prodaja večine državnega deleža banke – pa se pričakuje precej prej, se sliši iz vlade

FINANCE
Manager
Evropska komisija skočila na vlak blockchaina
FINANCE
Bo Bruselj prisilil banke k odpravi nadomestil, ki jih zaračunavajo komitentom za nakupe na neevrskih območjih?
Finance
Tanja Smrekar Bo Bruselj prisilil banke k odpravi nadomestil, ki jih zaračunavajo komitentom za nakupe na neevrskih območjih? 1

Evropska komisija predlaga nekatere rešitve za preglednejše nakupe z bančnimi karticami v tujini, a morajo zadeve potrditi še države; pri nas banke nabijajo nove in nove stroške

FINANCE
Članki
Primer NLB: nam bo komisija pogledala skozi prste, kot je Italiji?
Finance
FinancePetra Sovdat Primer NLB: nam bo komisija pogledala skozi prste, kot je Italiji? 4

Kakšni so po neuradnih informacijah domnevni scenariji bruseljskih ukrepov v zvezi z NLB in kako neomajni so časovni roki

FINANCE
Okolje & energija
GZS: Evropska komisija naj podpre Slovenijo kot poligon za energetski prehod
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GZS: Evropska komisija naj podpre Slovenijo kot poligon za energetski prehod 2

Na konferenci Energetski prehod kot priložnost za slovensko gospodarstvo so predstavili pet predlogov slovenskega gospodarstva evropski komisiji za učinkovitejši energetski prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Okoljsko odgovornost lahko zavarujemo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Okoljsko odgovornost lahko zavarujemo

Zavarovanje okoljske odgovornosti je precej nova storitev, zato se pri zavarovanju pojavljajo težave starih onesnaženj.

FINANCE
Okolje & energija
Odprt razpis za okoljske nagrade Financ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odprt razpis za okoljske nagrade Financ

Prijave na letošnji okoljski razpis zbiramo v treh kategorijah do 12. oktobra.

FINANCE
Transport in logistika
V živo z največjega prometnega dogodka Evropske komisije: Corina Creţu
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija V živo z največjega prometnega dogodka Evropske komisije: Corina Creţu

Dnevi TEN-T: Kakšni so cilji EU pri prehodu na alternativna goriva, kako potekajo naložbe na jedrnih evropskih koridorjih, prometne inovacije, digitalizacija prometa – to je nekaj tem, o katerih se v Ljubljani pogovarjajo evropski prometni odločevalci