Okolje & energija

V Davosu podelili nagrade za dosežke v krožnem gospodarstvu

V Davosu so sinoči podelili nagrade The Circulars 2018 za globalne dosežke na področju krožnega gospodarstva. Med šest finalistov izbora se je v kategoriji Circular Leadership uvrstila direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change Ladeja Godina Košir. Nagrado je prejel glavni izvršni direktor Royal Philipsa Frans Van Houten.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
23.01.2018 10:30
Čas branja: 2 min

Zmago Van Houtna v kategoriji voditeljev so sinoči objavili na Twitterju, prav tako je prejel glavno nagrado Davosa. O njem je žirija zapisala, da je strasten glede inovacij, podjetništva in transformacije poslovanja. Philips vodi s poslanstvom svet narediti bolj zdrav in bolj trajnosten.

Transformacijo Philipsa vodi s spremembo poslovnega modela, saj koncern namesto opreme strankam prodaja rešitve in tako z njimi skozi dolgoročno partnerstvo tudi deli tveganja. Tako lahko neposredno soodloča o nadgradnjah opreme, prenovah sistemov, ponovni rabi delov in recikliranju materialov.

Van Houten sopredseduje platformi za spodbujanje krožnega gospodarstva, ki deluje pod okriljem Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ter tako prevzema vodilno vlogo v preoblikovanju širšega gospodarstva. Več kot 73.000 zaposlenih v Philipsu po vsem svetu spodbuja, da so ambasadorji prizadevanj podjetja in prispevajo k izraženemu cilju koncerna: izboljšati življenja treh milijard ljudi letno do leta 2025.

Nagrade so podelili ob sinočnjem začetku dogajanja v okviru zasedanja WEF v švicarskem Davosu.

Globalno tekmovanje za najboljše prakse in projekte s področja krožnega gospodova organizirata WEF in Forum mladih globalnih voditeljev v sodelovanju Accenture Strategy. Cilj projekta je prepoznavanje in povezovanje najboljših praks, pobud in voditeljev krožnega gospodarstva v svetovnem merilu.

Letos so sicer nagrade The Circulars podelili četrtič. Nagrajence v sedmih kategorijah je izbrala 27-članska mednarodna žirija.

Uvrstitev Koširjeve med finaliste so utemeljili z dejstvom, da je njeno delo na področju razvoja krožnega gospodarstva v Sloveniji in širši regiji prepoznavno na najvišji ravni. "Še posebej velja izpostaviti hiter napredek, ki ste ga dosegli v tako kratkem času z vključevanjem tolikšnega števila posameznikov v širokem geografskem območju," so zapisali. Platforma Circular Change je v mrežo nosilcev krožnih praks, ki pomembno prispevajo k mednarodnemu povezovanju, letos povezala devet organizacij iz Slovaške, Češke, Madžarske, Prištine, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Švice in Avstrije.

Leta 2015 je nagrado Circular Leadership že prejel Slovenec, in sicer nekdanji evropski komisar Janez Potočnik, so sporočili iz platforme Circular Change.

Na temo krožnega gospodarstva bo v Davosu v okviru zasedanja WEF v sredo spregovoril tudi slovenski premier Miro Cerar. Pred odhodom v Davos so v kabinetu predsednika vlade spomnili, da Slovenija v sodelovanju z Nizozemsko, Finsko in Luksemburgom pripravlja pobudo, s katero želijo spodbuditi oblikovanje naslednje evropske finančne perspektive v smeri, ki bo podprla prehod v krožno gospodarstvo s ciljem zagotavljanja agende ZN za trajnostni razvoj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
V Davosu tudi slovensko krožno gospodarstvo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Davosu tudi slovensko krožno gospodarstvo 1

Med letošnjimi šestimi finalisti za nagrado »Circular Leadership« na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu je tudi Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change.

FINANCE
Slovenija potrebuje nov cilj
Finance
Rok Pikon Slovenija potrebuje nov cilj 13

Cilj Slovenije bi moral biti, da se povprečna neto plača v državi v petih letih zviša na 1.500 evrov; postati vozlišče krožnega gospodarstva in zelena referenčna država v digitalni Evropi pač nista dobra cilja ...

FINANCE
Okolje & energija
Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.

Mariborsko podjetje v večinski javni lasti Nigrad, zavod Inštitut Wcycle Maribor in Zavod za gradbeništvo Slovenije so bili decembra uspešni na evropskem razpisu za sistemske, eko-inovativne pristope k novim krožnim poslovnim modelom za trajnostno gradbeništvo.

FINANCE
Okolje & energija
Kje boste spoznali novosti v evropski kmetijski in kohezijski politiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kje boste spoznali novosti v evropski kmetijski in kohezijski politiki

Vlada bo na 3. mednarodni konferenci Circular Change – »Unfolding Circular Economy Roadmaps« s skupino avtorjev predstavila nacionalni Kažipot za prehod v krožno gospodarstvo.

FINANCE
Slovenija
Kaj veseli, kaj skrbi 1.293 direktorjev z vsega sveta?
Tovarna
Novice
Raziskava: Slovenija med 25 najbolj pripravljenimi državami na prihodnost proizvodnje
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Raziskava: Slovenija med 25 najbolj pripravljenimi državami na prihodnost proizvodnje

V okviru Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu tudi o vplivu četrte industrijske revolucije

FINANCE
Okolje & energija
Svetovni ekonomski forum: največje tveganje je okoljsko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Svetovni ekonomski forum: največje tveganje je okoljsko 1

V letošnjem Globalnem poročilu o tveganjih Svetovnega ekonomskega foruma so okoljska tveganja najštevilčnejša med tveganji, ki nam grozijo.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.