Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom. Dodajamo pregled, kdo v Sloveniji načrtuje postavitev velike sistemske baterije.
ELES daje pobudo: 'Poiščimo nov, velik projekt pametnih omrežij' ELES daje pobudo: 'Poiščimo nov, velik projekt pametnih omrežij' V slovenski elektroenergetiki se je v zadnjem letu veliko premaknilo, zlasti pri hranilnikih, aktivnem odjemu, e-mobilnosti, medsektorskem povezovanju in start-upih, je naštel Uroš Salobir iz družbe ELES. Iščejo pa nov nacionalni projekt.
Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ Na konferenci Združenja slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED so podelili priznanja in plakete za življenjsko delo, izjemne dosežke in tudi za novinarske prispevke.

Avstrijsko tožilstvo odstopilo od kazenskega pregona Verbunda, odločitev še ni dokončna

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
23.01.2018  11:38  Dopolnjeno: 23.01.2018 11:40
Tožilstvo v Celovcu je odstopilo od kazenskega pregona avstrijske družbe Verbund, ki je upravljavec hidroelektrarn na Dravi v Avstriji, in odgovornim osebam v družbi zaradi ogrožanja splošne varnosti v času novembrskih poplav leta 2012, je STA potrdil celovški odvetnik Franz Serajnik. A ob tem poudaril, da odločitev še ni dokončna.
avtor
Avstrijsko tožilstvo odstopilo od kazenskega pregona Verbunda, odločitev še ni dokončna
Foto: Arhiv partnerjev RDO

Obveščaj me o novih člankih:  

"Odločitev še ni dokončna. Mi bomo najprej zahtevali, da se postopek nadaljuje. Če bo naša zahteva zavrnjena, imamo še možnost pritožbe na sodišče. Tako da zadeva s tem še ni odločena, se pa kaže določen namen," je pojasnil Serajnik, ki je bil o odločitvi tožilstva obveščen minuli petek.

Povedal je, da tožilstvo podrobnih razlogov za odstop od pregona v obvestilu, ki ga je prejel, ne navaja. Ne glede na to pa Serajnika odločitev tožilstva preseneča, saj je izvedensko mnenje nemškega izvedenca Stephana Theobalda, ki ga je v predkazenskem postopku naročilo avstrijsko tožilstvo, obremenilno za Verbund. Izvedensko mnenje je namreč pokazalo, da sistem delovanja, ki ga je upošteval Verbund, ni ustrezal predpisom.

O tem, da je celovško tožilstvo odstopilo od kazenskega pregona Verbunda in odgovornih v družbi, je danes prvi poročal časnik Delo.

Odstop od kazenskega pregona, če bo ta postal pravnomočen, sicer po Serajnikovih besedah ne vpliva na odškodninske tožbe, ki so jih zaradi posledic poplavljanja reke Drave novembra 2012 proti Verbundu vložili oškodovanci v Sloveniji, ki so prepričani, da je za poplave krivo neustrezno ravnanje avstrijske družbe. Vpliva pa takšna odločitev celovškega tožilstva na vse tiste, ki iz večinoma finančnih razlogov odškodninskih tožb proti Verbundu niso vložili, je pojasnil Serajnik.

V Sloveniji sicer največ odškodninskih tožb obravnavata okrožno in okrajno sodišče v Mariboru, skupno 44 zadev, v katerih oškodovanci od Verbunda terjajo 99,9 milijona evrov. Na okrožnem in okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu vodijo osem zadev, skupni znesek zahtevanih odškodnin je 2,7 milijona evrov. Na okrožnem in okrajnem sodišču na Ptuju pa je vloženih 31 tožb, zahtevek po vseh tožbah pa znaša 4,9 milijona evrov.

Postopki pred slovenskimi sodišči v zadnjem obdobju potekajo skoraj tedensko. Med drugim so se v nekaterih primerih že začeli postopki iskanja ustreznih izvedencev hidrološke stroke, ki jih za potrebe dokaznega postopka predlagajo tako Verbund kot tudi oškodovanci.

Družbo Verbund toži tudi država, ki je odškodninsko tožbo oktobra 2015 vložila na Okrožno sodišče v Mariboru, še prej pa je zaradi poskusa mirne rešitve spora na družbo Verbund naslovila odškodninski zahtevek. Ker do mirne rešitve spora ni prišlo, je bila vložena tožba, a si državno odvetništvo kljub temu še naprej prizadeva za mirno rešitev spora, so pred kratkim za STA pojasnili na Državnem odvetništvu RS. Glavna obravnava v tej tožbi se sicer pred mariborskih sodiščem še ni začela.

Poleg tega je Slovenijo odškodninsko tožbo proti družbi Verbund vložila tudi na sodišču v Celovcu, vendar pa je prekinjen tudi ta postopek, ker avstrijsko sodišče čaka na odločitev v omenjenem predkazenskem postopku, ki proti odgovornim osebam družbe Verbund poteka v Avstriji.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 1

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...