Energetika

Koliko stane elektrodistribucijo vključitev fotovoltaike v omrežje

V Elektru Maribor ocenjujejo svoj strošek integracije razpršenih proizvodnih virov na prek 75 milijonov evrov, je povedal predsednik uprave Boris Sovič.
25.01.2018 01:00
Čas branja: 6 min
Koliko stane elektrodistribucijo vključitev fotovoltaike v omrežje
Predsednik uprave Boris Sovič je predstavil lansko poslovanje Elektra Maribor. Ob njem Karin Zagomilšek Cizelj iz PR službe mariborskega elektrodistribucijskega podjetja. Foto: Borut Hočevar

Obnovljivi viri energije (OVE) bodo prišli najbolj do izraza takrat, ko bodo povezani s hranilniki energije in bomo, na primer s sončno elektrarno lahko polnili akumulator električnega avtomobila. V nekaterih državah ne spodbujajo gradnje samih sončnih elektrarn, pač pa spodbujajo gradnjo elektrarn na OVE skupaj s hranilniki. Takšne elektrarne lahko ponujajo tudi sistemske storitve. Če tega ni, takšne elektrarne pomenijo breme, je povedal ob predstavitvi lanskega delovanja predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.

Kupovanje drage, in ne poceni elektrike

V Sloveniji mora elektroenergetski sistem prevzeti vso v sončnih elektrarnah proizvedeno energijo tudi v času največje proizvodnje. Bilo bi zelo narobe, če bi se v času prevzema sončne energije prelivala energija hidroelektrarn, je opozoril Sovič in pojasnil: »Prelivala bi se energija, katere proizvodnja cena je med 20 in 30 evri za megavatno uro, kupovali pa bi energijo, katere cena je 250 evrov.«

Cena vključitve malih elektrarn

Zaradi integracije razpršenih proizvodnih virov so potrebni dodatna vlaganja v elektrodistribucijsko infrastrukturo in dodatni ukrepi pri njihovem vključevanju v omrežje. Strošek doslej priključenih proizvodnih virov ocenjujejo na prek 75 milijonov evrov.

Ocena temelji na podatkih Elektroinštituta Milana Vidmarja, kjer so ugotovili, da je cena mrežne integracije enega kilovata približno 450 evrov. Boris Sovič: »Za vsak kilovat male elektrarne je treba v povprečju vložiti v omrežje 450 evrov.«

Slovenske subvencije v elektrarne na OVE in visokoučinkovite kogeneracije znašajo na leto okoli 150 milijonov evrov, v distribucijsko in prenosno omrežje pa vložimo na leto okoli 120 milijonov. »Več denarja namenimo za subvencije takšnih ali drugačnih malih elektrarn kot za vlaganje v omrežje, ki omogoča omrežno integracijo malih elektrarn kot tudi oskrbo prebivalstva in gospodarstva,« je povedal Sovič.

Na območju Elektra Maribor je mrežno integriranih 31 odstotkov vseh slovenskih malih elektrarn. Za primerjavo: na tem območju je 23 odstotkov vseh slovenskih porabnikov električne energije. Skupna moč vseh 1.567 lokalnih proizvodnih virov je 169 megavatov oziroma 2,8 megavata več kot predlanskim. Od leta 2011 so vključili v omrežje 949 malih elektrarn skupne moči dobrih 70 megavatov.

Lani je bilo na območju Elektra Maribor 27 dni z izrednimi vremenskimi razmerami, kar je bistveno več kot v prejšnjih letih. Leta 2014, ko je bil žledolom, je bilo takšnih dni 14. Lani so imeli zaradi takšnih dogodkov za štiri milijone evrov škode. Objekti in naprave so sicer zavarovani, vendar ob večjih izrednih dogodkih izplačilo škode praviloma ne doseže višine vseh stroškov.

Sodelovanje pri razvoju pametnih omrežij

Elektro Maribor sodeluje v japonsko-slovenskem projektu pametnih omrežij Nedo. V okviru Neda izvajajo do 30. novembra 2018 projekt Premakni porabo. Vanj je vključenih 830porabnikov, cilj je prilagajanje odjema iz časa konične obremenitve v drugo obdobje. Tako omogočijo učinkovitejšo rabo energije in razbremenijo omrežje.

Izvajajo tudi projekt Napredno vodenje, v okviru katerega razvijajo napredna orodja za vodenje omrežja, optimizacijo rabe električne energije v lokalnih skupnostih in platformo za vključevanje odjema v sistemske storitve.

S projektom bodo izboljšali zanesljivost delovanja 20-kilovoltnega omrežja, skrajšali čas odkrivanja okvar, povečali največjo možno priključitev malih elektrarn na omrežje postaje RTP Breg brez okrepitve ali širitve in znižali stroške mrežne integracije malih elektrarn, je še povedal Sovič.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Moje finance
Nakup
Bencin in dizel bosta v torek dražja
Moje finance
Pameten nakupJure Ugovšek Bencin in dizel bosta v torek dražja 63

Vzpon nafte prek 90 dolarjev za sod bomo občutili ob polnjenju rezervoarja

Moje finance
Razno
Napoved cene kurilnega olja: nov vzpon
Montažne hiše
Zanimivo
Ali res morata riniti v nesrečo s to montažno hišo?
Montažne hiše
MONTAŽNE HIŠE
ZanimivoNataša Jančar Ali res morata riniti v nesrečo s to montažno hišo? 3

Kako sta dva mlada človeka svoje bližnje prestrašila, ko sta se odločila za nakup montažne hiše.

FINANCE
Nepremičnine
Nov morebitni strošek za lastnike malih sončnih elektrarn
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineNataša Jančar Nov morebitni strošek za lastnike malih sončnih elektrarn 6

Dobavitelji električne energije so stroške odstopanj zaradi samooskrbnih odjemalcev do zdaj pokrivali solidarno, odslej pa vsak krije svoje – kaj to pomeni za lastnike malih sončnih elektrarn?

FINANCE
Manager
Evropska primerjava najemnin stanovanj: kako draga je v resnici Ljubljana
Manager
nepremičnine
ManagerKristina Robežnik Evropska primerjava najemnin stanovanj: kako draga je v resnici Ljubljana 10

Kolikšen del povprečne mesečne neto plače bi odšteli za standardno enosobno stanovanje po različnih evropskih mestih?

FINANCE
Furs še skriva, kdo je poslal podatke o Slovencih, ki oddajajo in prodajajo prek spleta. Kakšen bo nadzor?
Finance
SKRIVALNICE
Tanja Smrekar Furs še skriva, kdo je poslal podatke o Slovencih, ki oddajajo in prodajajo prek spleta. Kakšen bo nadzor? 5

Ali je Irska, ki zbira podatke tudi o sobodajalcih prek Airbnbja, že poslala podatke? Furs skriva informacije kot kača noge. Se je pa število novih registriranih sobodajalcev v pričakovanju dodatnega nadzora precej povečalo.

IZVOZNIKI
Novice
Herz je zasut z naročili in nujno potrebuje novo tovarno
Izvozniki.si
200 NOVIH DELOVNIH MEST
NoviceMateja Bertoncelj Herz je zasut z naročili in nujno potrebuje novo tovarno

Pričakujejo od 15- do 20-odstotno rast prodaje in dobička; odprli so nove trge, tudi Švico in Ukrajino, ter razvili vrsto novih izdelkov.

FINANCE
Hrvaški Rimac je sklenil zgodovinski dogovor z BMW
Finance
PRIPRAVLJENI NA VELIKO PROIZVODNJO
Simona Toplak Hrvaški Rimac je sklenil zgodovinski dogovor z BMW 8