Nared nova podpora za obnovljive vire in kogeneracije Nared nova podpora za obnovljive vire in kogeneracije V Agenciji za energijo so objavili tretji javni poziv k prijavi naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov in naprav za soproizvodnjo za vstop v podporno shemo.
Inšpektorji bodo krenili nad fotovoltaike Inšpektorji bodo krenili nad fotovoltaike Inšpekcije so objavile strateške usmeritve za letošnje leto. Pregledali smo, pri katerih okoljskih in energetskih dejavnostih jih lahko pričakujemo z večjo verjetnostjo.
Avstrijska energetika: do leta 2050 le še obnovljivi viri Avstrijska energetika: do leta 2050 le še obnovljivi viri Severni sosedje stavijo na energetske skupnosti, veliko pa govorijo tudi o priložnostih za uporabo tehnologije verižnih blokov v energetiki, je povedal Peter Kaube iz Elektra Maribor.
Vlada ni podprla virtualnih neto meritev Vlada ni podprla virtualnih neto meritev Dopolnitev Energetskega zakona, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslancev, danes ni dobila vladne podpore.

Zakaj e-avti ne ogrožajo trdnosti britanskega elektroenergetskega sistema

26.01.2018  01:00
Tudi če bodo vsi britanski avti električni, bodo zlahka vključeni v elektroenergetsko omrežje, ugotavlja Chris Goodall, glavni govornik na letošnjih Dnevih energetikov.
Zakaj e-avti ne ogrožajo trdnosti britanskega elektroenergetskega sistema
Chris Goodall, glavni govornik na letošnjih Dnevih energetikov, oporeka napovedim, da bodo električni avtomobili preveč obremenili britanski elektroenergetski sistem.
Foto: Osebni arhiv

Elektroenergetiki neredko opozarjajo na izzive, ki jih prinaša e-mobilnost. Bo elektroenergetski sistem kos novim zahtevam? Kaj bo, če se bo veliko lastnikov odločili hkrati polniti svoj avto?

Takšne bojazni so odveč, zagotavlja na svoji spletni strani Carbon Commentary britanski predavatelj in strokovnjak za energetske tehnologije Chris Goodall.

Povzemamo Goodallov prispevek 100% EVs can be easily accommodated on the UK grid. Leta 2016 je bilo v Združenem kraljestvu 36,7 milijona avtov. Če bi bili vsi električni, bi za njihovo polnenje potrebovali okoli 75 teravatnih ur električne energije na leto. Za primerjavo: celotna poraba v Veliki Britaniji je leta 2016 znašala okoli 300 teravatnih ur.

Neizvedljivo bi bilo, če bi hoteli vse avte polniti ob isti uri. Povpraševanje po električni energiji bi v takšnem primeru za štirikrat preseglo doslej najvišji odjem.

Vendar pa bodo lastniki polnili vozila ponoči, nadaljuje Goodall. K takšnemu polnjenju jih bodo spodbudili vladni ukrepi za izravnano odjema. Če se bo za nočno polnjenje odločilo 60 odstotkov vseh lastnikov vozil, se bo povpraševanje po električni energiji povečalo za 15 gigavatov oziroma za 120 gigavatnih ur v osmih urah, povpraševanje po elektriki pa bo ponoči enakomerno. Pozimi je nočno povpraševanje po elektriki za okoli 16 gigavatov nižje od dnevnega, še dodaja Goodall.

V Veliki Britaniji nameravajo do leta 2030 postaviti 25 gigavatov vetrnih elektrarn na morju. Z njimi bodo proizvedli okoli 110 teravatnih ur na leto, kar je več od dodatne porabe zaradi širitve e-mobilnosti, je še zapisal Goodall.

Chris Goodall bo glavni govornik na letošnjih Dnevih energetikov 10. oziroma 11. aprila v Portorožu.

Goodall je strokovnjak za energetske tehnologije in redno predava o globalnih pristopih k nizkoogljičnemu pridobivanju energije, nizkoogljičnemu ogrevanju, o električnih avtomobilih in shranjevanju energije v baterijah, pa tudi o zajemanju ogljika in geoinženiringu. Predaval je na velikih literalnih festivalih po vsej Veliki Britaniji, vključno s Hay, Cheltenham, Oxford in Bristol Science. Predstavitve je imel v Muzeju znanosti, spodnjem domu britanskega parlamenta in Britanski knjižnici. Podjetjem in nevladnim organizacijam svetuje, kako lahko postanejo bolj energetsko učinkoviti.

Napisal je številne članke in več knjižnih uspešnic, njegovo delo Ten Technologies to Fix Energy and Climate je bilo med uspešnicami leta časnika Financial Times. Goodall slovi po jasnih in jedrnatih sporočilih.

Vodi tudi spletni strani Carbon Commentary in Solar Forecast, ki jo uporabljajo pri trgovanju z električno energijo. Poleg tega je direktor enega izmed največjih britanskih podjetij za polnjenje električnih vozil.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kam po sončno elektrarno za samooskrbo 2

Nameravate postaviti sončno elektrarno in izkoristiti ugodnosti po uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov...

OK & EN
Na Gorenjevo Surovino je oko vrgel tudi Bojan Papič 2

V senci iskanja strateškega partnerja mora Gorenje s prodajo nestrateškega premoženja letos zbrati vsaj 50, če ne 80 milijonov evrov

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihaja kriptoenergetika: blokovne verige preoblikujejo tradicionalno panogo 63

Blockchain bo v energetiki povzročil podobne tektonske spremembe poslovnih modelov, kot smo jim priča v finančni industriji, napoveduje...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Kako je Uroš Macerl dobil dovoljenje za klavnico 12

Okoljevarstvenik Uroš Macerl je dobil gradbeno dovoljenje za klavnico 29. novembra lani, 30. novembra pa je zaprosil za presojo vplivov...

OK & EN
Novice
Novice E-mobilnost: Tesla v boju za litij 2

Tesla se zanima za postavitev predelovalnega obrata za pridobivanje litija v Čilu. Redki in kritični minerali postajajo eden ključnih...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov Zakaj e-avti ne ogrožajo trdnosti britanskega elektroenergetskega sistema 31

Tudi če bodo vsi britanski avti električni, bodo zlahka vključeni v elektroenergetsko omrežje, ugotavlja Chris Goodall, glavni govornik...

OK & EN
Novice
Novice Na Dunaju gradijo največjo toplotno črpalko v srednji Evropi 21

V avstrijski prestolnici bodo do konca leta zgradili najzmogljivejšo toplotno črpalko v srednji Evropi. Ogrevala bo 25 tisoč...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tesla bo postavil največjo virtualno elektrarno na svetu 14

Vlada avstralske zvezne države Južna Avstralija in Tesla sta se dogovorila o oskrbi 50 tisoč gospodinjstev s sončnimi elektrarnami in...