Plače direktorjev v energetiki: Berločnik z najvišjo, v GEN-I največji poviški Plače direktorjev v energetiki: Berločnik z najvišjo, v GEN-I največji poviški Večina direktorjev v energetiki lani z rastjo plač, nekaterim se je skoraj podvojila
(video) 'Ministrica Majcnova je zlonamerna in nam dela škodo' (video) 'Ministrica Majcnova je zlonamerna in nam dela škodo' Iz Interseroha so se odzvali na izjave ministrica za okolje in prostor Irene Majcen. »Podala je nekatere neresnične in zavajajoče izjave o družbi Interseroh,« je zapisala direktorica Darja Figelj.
Nove omejitve izvoza odpadkov v Azijo Nove omejitve izvoza odpadkov v Azijo Kitajska dodatno omejujejo uvoz odpadkov, pridružujeta se ji Hong Kong in Tajska.
Prebivalec Slovenije je zavrgel 0,2 kilograma hrane na dan Prebivalec Slovenije je zavrgel 0,2 kilograma hrane na dan Povprečno je prebivalec Slovenije v letu 2016 zavrgel 74 kilogramov hrane, kar je približno 0,2 kilograma na dan, so sporočili s Statističnega urada.
(video) Ministrica Majcnova do jeseni težav z embalažo ne bi reševala (video) Ministrica Majcnova do jeseni težav z embalažo ne bi reševala Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je napovedala nadaljevanje reševanja težav z nepobrano embalažo, a šele jeseni. Komunalci odgovarjajo: Ne moremo čakati tako dolgo.

Zakaj e-avti ne ogrožajo trdnosti britanskega elektroenergetskega sistema

Čas branja: 3 min
26.01.2018  01:00
Tudi če bodo vsi britanski avti električni, bodo zlahka vključeni v elektroenergetsko omrežje, ugotavlja Chris Goodall, glavni govornik na letošnjih Dnevih energetikov.
Zakaj e-avti ne ogrožajo trdnosti britanskega elektroenergetskega sistema
Chris Goodall, glavni govornik na letošnjih Dnevih energetikov, oporeka napovedim, da bodo električni avtomobili preveč obremenili britanski elektroenergetski sistem.
Foto: Osebni arhiv

Elektroenergetiki neredko opozarjajo na izzive, ki jih prinaša e-mobilnost. Bo elektroenergetski sistem kos novim zahtevam? Kaj bo, če se bo veliko lastnikov odločili hkrati polniti svoj avto?

Takšne bojazni so odveč, zagotavlja na svoji spletni strani Carbon Commentary britanski predavatelj in strokovnjak za energetske tehnologije Chris Goodall.

Povzemamo Goodallov prispevek 100% EVs can be easily accommodated on the UK grid. Leta 2016 je bilo v Združenem kraljestvu 36,7 milijona avtov. Če bi bili vsi električni, bi za njihovo polnenje potrebovali okoli 75 teravatnih ur električne energije na leto. Za primerjavo: celotna poraba v Veliki Britaniji je leta 2016 znašala okoli 300 teravatnih ur.

Neizvedljivo bi bilo, če bi hoteli vse avte polniti ob isti uri. Povpraševanje po električni energiji bi v takšnem primeru za štirikrat preseglo doslej najvišji odjem.

Vendar pa bodo lastniki polnili vozila ponoči, nadaljuje Goodall. K takšnemu polnjenju jih bodo spodbudili vladni ukrepi za izravnano odjema. Če se bo za nočno polnjenje odločilo 60 odstotkov vseh lastnikov vozil, se bo povpraševanje po električni energiji povečalo za 15 gigavatov oziroma za 120 gigavatnih ur v osmih urah, povpraševanje po elektriki pa bo ponoči enakomerno. Pozimi je nočno povpraševanje po elektriki za okoli 16 gigavatov nižje od dnevnega, še dodaja Goodall.

V Veliki Britaniji nameravajo do leta 2030 postaviti 25 gigavatov vetrnih elektrarn na morju. Z njimi bodo proizvedli okoli 110 teravatnih ur na leto, kar je več od dodatne porabe zaradi širitve e-mobilnosti, je še zapisal Goodall.

Chris Goodall bo glavni govornik na letošnjih Dnevih energetikov 10. oziroma 11. aprila v Portorožu.

Goodall je strokovnjak za energetske tehnologije in redno predava o globalnih pristopih k nizkoogljičnemu pridobivanju energije, nizkoogljičnemu ogrevanju, o električnih avtomobilih in shranjevanju energije v baterijah, pa tudi o zajemanju ogljika in geoinženiringu. Predaval je na velikih literalnih festivalih po vsej Veliki Britaniji, vključno s Hay, Cheltenham, Oxford in Bristol Science. Predstavitve je imel v Muzeju znanosti, spodnjem domu britanskega parlamenta in Britanski knjižnici. Podjetjem in nevladnim organizacijam svetuje, kako lahko postanejo bolj energetsko učinkoviti.

Napisal je številne članke in več knjižnih uspešnic, njegovo delo Ten Technologies to Fix Energy and Climate je bilo med uspešnicami leta časnika Financial Times. Goodall slovi po jasnih in jedrnatih sporočilih.

Vodi tudi spletni strani Carbon Commentary in Solar Forecast, ki jo uporabljajo pri trgovanju z električno energijo. Poleg tega je direktor enega izmed največjih britanskih podjetij za polnjenje električnih vozil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? 25

Na Inštitutu za neionizirna sevanja so opravili meritve visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja v Sloveniji. Ugotovili so, kakšna...

OK & EN
Novice
Novice Globalni alarm je pomagal: našli izpuste, ki uničujejo ozonsko plast

Pred nekaj tedni so v reviji Nature sprožili globalni alarm zaradi dviga koncentracije prepovedanega CFC-11. Zdaj je znano, kdo ga je...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Ministrstvu ni uspelo: gore odpadne embalaže vsak dan višje 9

Ukrep okoljskega ministrstva, s katerim so hoteli pospraviti odpadno embalažo, ni prijel. Kupi na dvoriščih komunal so vsak teden težji...

OK & EN
Novice
Novice K. Lipič: Na okoljskem ministrstvu so ovira ljudje z zastarelimi pogledi 5

Reorganizacija ministrstva za okolje in zamenjava kadrov na ministrstvu sta nujna ukrepa za ureditev težav z odpadki, okoljevarstvene...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemškim odjemalcem elektrike še en vrtoglav račun za obnovljive vire 1

Nekaterim nemškim elektrarnam bodo plačali, da bodo »sedele na klopi za rezerve«. Znesek lahko doseže 200 milijonov evrov na leto.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Znani prvi obrisi Muskove baterije velikanke 2

V začetku maja smo poročali o napovedi, da bodo v Tesli izdelali baterijo velikanko. Zdaj je znanih več podrobnosti.

OK & EN
Novice
Novice Britanski vegani dobili posebno tarifo za elektriko in plin 3

V energetski družbi Ecotricity iz mesta Stroud na zahodu Anglije so uvedli posebno tarifo za odjemalce električne energije in plina....

OK & EN
Odpadki
Odpadki (intervju) Sežigalnica v Sloveniji? Investitorji so, soglasij pa ni 6

Predsednik uprave družbe Kostak iz Krškega Miljenko Muha je razložil, kaj bi bilo treba narediti za postavitev sežigalnice oziroma...