Okolje & energija

Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije

Čeprav se podjetja čutijo pripravljena za sodelovanje v spreminjajočem se energetskem okolju, pa njihovi postopki ne dokazujejo takšnega razmišljanja, kaže raziskava podjetja Schneider Electric. Ovire so nezadostno integrirano načrtovanje in realizacija na področju energije, vztrajnosti in upravljanja s podatki.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
29.01.2018 10:30
Čas branja: 2 min

Raziskava vodilnega podjetja na področju digitalne transformacije upravljanja z energijo in ogljikovim dioksidom in avtomatizacije je pokazala, da navkljub pripravljenosti večine podjetij za decentralizirano, dekarbonizirano in digitalizirano prihodnost številni ne sprejemajo ukrepov, potrebnih za integriranje in pospeševanje svojih programov energetike in trajnostnega razvoja.

"Lažen občutek varnosti lahko pripišemo dejstvu, da večina podjetij še vedno ceni dokaj konvencionalen pristop k upravljanju z energijo in boju proti podnebnim spremembam. Nesprejemanje inovacij dodatno otežuje omejeno sodelovanje sektorjev javnih naročil, operacij in trajnostnega razvoja ter neučinkovito zbiranje in izmenjava podatkov," so navedli v poročilu o raziskavi.

Večina (81 odstotkov podjetij) izvaja ali namerava uvesti ukrepe za izboljšanje energetske učinkovitosti, 30 odstotkov ali manj podjetij pa upošteva potenciale nove energije, kot so mikro omrežje in odziv na povpraševanje.

V študiji, opravljeni v skoraj 240 velikih korporacijah z vsega sveta, je 85 odstotkov vprašanih izjavilo, da bo njihovo podjetje v naslednjih treh letih izvedlo ukrepe, s katerimi bodo zagotovili konkurenčnost svojih načrtov za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida. Vendar pa je največji poudarek začetih projektov in projektov v razvoju prihranek energije in vode ter zmanjšanje količine odpadkov.

Poleg obnovljivih virov energije le majhno število podjetij izvaja naprednejše strategije in uvaja naprednejše tehnologije za upravljanje z energijo in emisijami. "Smo sredi ogromnih motenj v načinu proizvodnje in porabe energije," je dejal predsednik uprave in generalni direktor Schneider Electric Jean-Pascal Tricoire.

Kot največjo oviro za napredek so sodelujoči najpogosteje navedli koordinacijo v družbi, saj je 61 odstotkov vprašanih izjavilo, da odločitve o energetiki in trajnosti niso dovolj dobro koordinirane med ustreznimi skupinami in oddelki v podjetju, kar velja zlasti za proizvajalce blaga za široko potrošnjo in industrijo. Poleg tega nekateri anketiranci menijo, da je problem tudi nezadostno sodelovanje.

Druga ovira za integrirano upravljanje z energijo in emisijami ogljikovega dioksida je upravljanje s podatki, pri čemer je 45 odstotkov anketiranih izjavilo, da so organizacijski podatki visoko decentralizirani in da se obdelujejo na lokalni ali regionalni ravni.

Več kot 50 odstotkov podjetij, ki so sodelovala v raziskavi, je začelo s projekti za uvedbo obnovljivih virov energije ali pa to načrtujejo v naslednjih dveh letih, pri čemer so v prvi vrsti podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo medicinskih izdelkov in blaga za široko porabo.

Raziskavo, opravljeno v 236 podjetjih, je izvedel GreenBiz Research, da bi ugotovil, kako podjetja razvijajo energetske in ekološke strategije, zbirajo in izmenjujejo podatke in usklajujejo delovanje svojih sektorjev. V raziskavi so sodelovali strokovnjaki, zadolženi za upravljanje z energijo in trajnostjo, od direktorjev in članov uprave do posameznih anketirancev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ustvarjene v energetiki, so lani zrasle za 1,4 odstotka ter dosegle rekordnih 32,5 gigatone. Lanska rast izpustov v energetiki je prva po treh letih, so sporočili iz mednarodne agencije za energijo IEA.

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Kaj prinaša digitalizacija v energetiko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Kaj prinaša digitalizacija v energetiko

Kaj omogoča digitalizacija pri upravljanju energije v gospodinjstvih, podjetjih in energetskih družbah, sta nam razložila energetska menedžerja Tomaž Buh in Blaž Sambol.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj se je dogajalo z nemškimi emisijami toplogrednih plinov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj se je dogajalo z nemškimi emisijami toplogrednih plinov 5

Emisije v nemški energetiki so lani rahlo upadle, emisije v prometu, stavbah in industriji pa so zrasle, so med drugim zapisali v nemškem think-tanku Agora Energiewende.

FINANCE
Okolje & energija
E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko
Okolje & energija
Okolje & energijaTeo Bunta E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko 32

Pri energiji in električnih vozilih je v zadnjem času veliko diskusij, ki temeljijo na eni strani na "logiki", na drugi strani pa na interesih.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo