Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.
Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe Okoljski inšpektor je v četrtek z ustno odločbo prepovedal obratovanje naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit na območju peskokopa Drtija. V primeru izpolnjenih pogojev bo tudi naznanjeno kaznivo dejanje oz. podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, so dodali na ministrstvu za okolje in prostor.
(intervju) To so slovenski argumenti Evropi pri določanju deleža obnovljivih virov (intervju) To so slovenski argumenti Evropi pri določanju deleža obnovljivih virov Pred dvema tednoma smo dobili od evropske komisije informacijo, da pričakujejo od Slovenije dosego 37-odstotnega delež obnovljivih virov v bruto končni rabi energije do leta 2030, je povedal državni sekretar Bojan Kumer.
Kaj točno je zapisano v analizi odpadkov v Moravčah Kaj točno je zapisano v analizi odpadkov v Moravčah Ministrstvo za okolje je v začetku leta naročilo na območju podjetja Termit v Moravčah kemijsko analizo materiala, površinskih in podzemnih voda. Za analizo so se odločili zaradi prijave, ki jo je ministrstvu posredoval župan Občine Moravče Milan Balažic.

V koprskem pristanišču razmišljajo o zelenih alternativah

Čas branja: 1 min
29.01.2018  18:40
Luka Koper je za širšo ladijsko skupnost pripravila konferenco o vzpostavitvi infrastrukture za alternativna goriva v prometu ter možnostih napajanja ladij z električno energijo.
avtor
V koprskem pristanišču razmišljajo o zelenih alternativah
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Na današnjo konferenco so povabili tudi predstavnike lokalnih oblasti, ladjarskih družb in pristaniške skupnosti. Kot je namreč ob robu konference navedel predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, trenutno preučujejo možne tehnične rešitve, ki pa morajo biti usklajene tudi z ladjarji.

Pri tem je poudaril, da razvoj takšnih rešitev ni pomemben samo zanje: "To je pomembno za vse nas, ne samo zaradi stroškov, ampak zaradi okolja, v katerem živimo." Časovni okvir za realizacijo projektov pa ni odvisen le od njih samih. Prvi pogoj je tako vzpostavitev primernega omrežja, je še dodal Zadel.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič natančne časovnice v zvezi s tem ni podal. Po njegovih besedah je cilj, da se do leta 2025 zagotovi delujoče napajanje ladij z električno energijo. Vendar je za zagotovitev tega potrebna velika količina energije. "Za priklop ene ladje je potrebnih 800 kilovatov, kar bi pomenilo preveliko obremenitev ostalih uporabnikov," je opisal minister.

Zato načrtujejo izgradnjo dodatnega 110-kilovoltnega daljnovoda za napajanje primorske regije, poleg njega pa še izgradnjo plinovoda, ki bi regijo oskrboval z zemeljskim plinom. Ta bi bil namreč tudi možen čistejši vir energije za pogon ladij.

Na konferenci so izpostavili tudi pomen zalednih povezav za pristanišča. Po besedah Gašperšiča bo za zagotavljanje teh povezav koprskemu pristanišču ključna investicija v drugi tir.

Pomembno vlogo pri razvoju omenjenih alternativ ima tudi Evropska unija. Komisarka Bulčeva je pri tem izpostavila vlogo Evropske komisije pri povezovanju in usklajevanju različnih deležnikov, saj brez tega po njenem ni mogoče doseči rešitev, ki bi bile dolgoročno vzdržne. Vloga komisije je pomembna tudi pri zagotavljanju ustreznih finančnih spodbud za tovrstne spremembe, ki so ponavadi tudi investicijsko zahtevne.

Kot je poudarila komisarka, je za pristanišča ključnega pomena, da se modernizirajo in uporabljajo sodobne tehnologije, s katerimi lahko vzdržijo nove poslovne modele.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Agrofotovoltaika: ker so nad njivo postavili sončno elektrarno, je bil pridelek večji 1

Nekatere poljščine v sušnih in vročih razmerah bolje uspevajo, če jih zasadimo pod fotovoltaiko, ugotavljajo Nemci. Zamisel je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje 35

Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 22

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To so nemške težave z elektriko, ki lahko ogrozijo vso Evropo 7

Nemško elektroenergetsko omrežje je bilo junija resno ogroženo in samo hitremu ukrepanju sosednjih držav se Nemci lahko zahvalijo, da...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Bi plačali transformator za soseda, ki je kupil e-Porscheja? 4

V elektroenergetiki govorijo o sistemu poštne znamke. Preprosto povedano to pomeni, da plačata enako omrežnino prebivalec A, ki...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Če slovenska podjetja ne morejo postaviti elektrarn pri nas, jih bodo pa v tujini 7

Znanih je nekaj več podrobnosti o statističnem prenosu električne energije, ki ga bo Slovenija morda uporabila za izpolnitev...