Okolje & energija

O energetskih sistemih in napajanju implantabilnih naprav

Na mednarodnem sejmu sodobnega zdravstva Medical v Gornji Radgoni bodo predstavili novosti v medicinski opremi in tehnologij, farmaciji, alternativnih oblikah zdravljenja in preventive.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

01.02.2018 11:53
Čas branja: 2 min
O energetskih sistemih in napajanju implantabilnih naprav
Janez Škrlec, član Sveta za znanost in tehnologijo RS in ustanovitelj Odbora za znanost in tehnologijo pri p(OZS#Obrtna zbornica Slovenije, in bionski človek.

S prikazi tehnologij, s praktičnimi medicinskimi pripomočki in strokovnimi nasveti je sejem Medical namenjen strokovni in poslovni javnosti in tudi širšemu krogu obiskovalcev. Odgovarjali bodo na vprašanja dolgožive družbe, dolgotrajne oskrbe in celostne obravnave pacienta, posebna pozornost bo posvečena prikazu inovacij in novih tehnologij v zdravstvu.

Nove tehnologije v medicini in bioniki

Na razstavnem prostoru, katerega pokrovitelj je direktorat za znanost na ministrstvu za izobraževanje, bodo predstavili inovacije v medicini in bioniki. V predstavitvi bodo sodelovali Institut Jožef Stefan, FERI – Univerza v Mariboru, Kemijski inštitut v Ljubljani, Nacionalni inštitut za biologijo v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, SIS EGIZ, CTT in številni drugi partnerji, tudi iz gospodarstva. Predstavili bodo nove podporne tehnologije v sodobni medicini (dinamične vsadke, črpalke, senzorske sisteme), povezane z bioniko, mikro in nanotehnologijami. V okviru predstavitve bodo predstavljene tudi tehnologije MEMS, BioMEMS, NEMS, MOEMS in druge. Predstavljen bo tudi nadgrajeni bionski človek oziroma lutka za izobraževanje zlasti bodočih inženirjev bionike in medicinske tehnike.

Napajanje vsadkov in preskrba z električno energijo

Napajanje dinamičnih implantabilnih medicinskih vsadkov oziroma angleško Implantable Medical Devices (IMD) in zagotavljanje njihove stabilne energetske preskrbe sta aktualna problema kljub številnim novim tehnologijam in mnogim drugačnim rešitvam. V zadnjih nekaj letih se obetajo povsem nove tehnološke rešitve, povezane z novimi materiali in mikro ter nanotehnologijo in tudi novimi pristopi reševanja težav električnega napajanja IMD. Doslej so bili največji izzivi za omejitve velikost IMD, potrošnja električne energije in težka dostopnost za zamenjavo ali dopolnitev obstoječe baterije. V preteklosti so za napajanje IMD uporabljali predvsem litij ionske akumulatorje. Njihova življenjska doba se je gibala od pet do deset let. Kot potencialni viri so bile biološke gorivne celice za pridobivanje električne energije iz obnovljivih biološko razgradljivih materialov kot na primer glukoza. Na sejmu Medical bodo predstavljene tudi nove rešitve in razvojne smeri ter ekstremna miniaturizacija.

Posebno pozornost bodo namenili predstavitvi vmesnikov za neinvazivno spremljanje in vizualizacijo aktivnosti skeletnih mišic med rehabilitacijo in vadbo. Predstavitev bo opravil Laboratorij za sistemsko programsko opremo, ki ga na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru vodi Aleš Holobar. Odseka F2 in K5 Instituta Jožef Stefan bosta predstavila senzorje iz elektronske keramike ter meritve sevanja v bivalnem okolju in hrani ter aplikacije in analitike za raziskave v farmaciji. XRF analizator, ki ga je mogoče uporabiti za določitev elementarne sestave krvi, urina in drugo. Spin off podjetje Kemijskega inštituta MyCol bo v sodelovanju s podjetjem Bucik predstavilo tiskanje pametnih barv (področje nanotehnologije) za temperaturni nadzor, zdravil, živil tudi po željah kupca.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Članki
Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest
Finance
FinanceAlbina Kenda Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 3

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

FINANCE
Manager
Njihovo veličanstvo – nanotehnologije
Manager
ManagerMiran Varga Njihovo veličanstvo – nanotehnologije

Kdor ima rad tehnološke stave, naj stavi na nanotehnologije, saj z njimi skoraj ne more zgrešiti. Nove inovacije dokazujejo, da bo v prihodnosti padel še marsikateri mejnik.

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Kaj prinaša digitalizacija v energetiko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Kaj prinaša digitalizacija v energetiko

Kaj omogoča digitalizacija pri upravljanju energije v gospodinjstvih, podjetjih in energetskih družbah, sta nam razložila energetska menedžerja Tomaž Buh in Blaž Sambol.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

Tovarna
Novice
(Intervju) Naš cilj je ponuditi gradnike pametne tovarne na ključ
Tovarna leta
NoviceMiran Varga (Intervju) Naš cilj je ponuditi gradnike pametne tovarne na ključ

V Sloveniji na področju razvoja rešitev za pametne tovarne dela že več deset podjetij; o tem, kako daleč so, smo se pogovarjali z docentom dr. Igorjem Kovačem, raziskovalcem na Institutu Jožefa Stefana, ki opravlja tudi vlogo koordinatorja programa Gradniki, orodja in sistemi za tovarne prihodnosti (GOSTOP)

Tovarna
Novice
Industrija 5.0 se že vidi na obzorju
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Industrija 5.0 se že vidi na obzorju

Pri industriji 4.0 je pametna tehnologija postavljena v ospredje proizvodnje, pri industriji 5.0 bo povečano sodelovanje med ljudmi in pametnimi sistemi ter napravami.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.