(reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko napredovali, da jih lahko velik del Slovencev uporablja tudi na dopustu. Tudi takšni, ki e-mobilnosti nismo vajeni.
Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok vključen v Naturo 2000.
Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Osnutek okoljskega poročila za nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) bodo pripravili Elektroinštitut Milan Vidmar ter podjetji ZaVita in Stritih. Med stranskimi udeleženci so društvo za proučevanje rib, Muzej norosti, Umanotera, Focus in druge okoljevarstvene organizacije.
Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« V ponudniku energentov in energetskih storitev GEN-I nameravajo postaviti poslovno stavno, ki bo proizvedla več energije, kot jo bo porabila.
Komentar

Muro so skrajšali za sedem kilometrov. Kaj je sledilo?

Čas branja: 1 min
06.02.2018  22:30
Nedeljsko korakanje ob enem bregu reke Mure nam je spet pokazalo neenotnost državljanov, živečih ob bregovih vodotoka.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
Mura dodaj
Božo Dukić dodaj

Skupaj so korakali ter izražali nasprotovanje predvideni gradnji energetskih objektov na pomurskem vodotoku. Nihče od udeležencev pohoda ob Muri pa ni ugotovil, niti ni ugotavljal, kaj se resnično dogaja z reko. Korakajočim so dajale podporo tudi civilne organizacije iz tujine, čeprav imajo na svojem območju zgrajenih že več energetskih objektov. Torej je korakal samo breg nasprotnikov, drugega brega pa preprosto ni bilo ali pa se ni hotel izpostavljati.

Nihče ni pogledal v analizo Vodno gospodarskega inštituta iz Ljubljane, kjer so ugotovili, da se je vodotok Mure predvsem zaradi izvedenih melioracijskih del v zadnjih 50 letih skrajšal za sedem kilometrov. Posledice so povečana hitrosti reke, zmanjšanje prodonosnosti in, kar ima še dodatne posledice, znižanje ravni podtalnice. Našteto podaljšuje sušna obdobja na obdelovalnih poljih. Ob takšni hitrosti vodotoka ni mogoče namestiti naprav za izvajanje namakalnih sistemov, ki so nujno potrebni. In še ena posledica: vse našteto vpliva na oskrbo z vodo v tem delu naše države.

Nujno bo vzpostaviti dialog med »ljubitelji Mure« in potencialnimi uporabniki morebitnih pregrad na Muri. Pregrade bi v osnovi omogočile namakanje in oskrbo z vodo, energetsko izrabo pa bi prepustili investitorju v takšne objekte, saj je verjetno edini, ki je finančno sposoben izvesti projekte.

Preseneča udeležba kmetijskega ministra v skupini nasprotnikov gradnje energetskih objektov. Kot da ne bi vedel, kaj pomeni urejen namakalni sistem za kakovostno pridelavo kmetijskih pridelkov. Pri tem posebej pripominjam, da gre energetska neodvisnost z roko v roki s prehransko neodvisnostjo. To nam ni tuje.

Predlagamo delovno srečanje »obeh bregov« in tvorno pogovarjanje in dogovarjanje o tem, kako izkoristiti naravne danosti, ki jih Mura ponuja in tudi, kako obvarovati Muro pred spreminjanjem v hudournik.

Božo Dukić je tajnik Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS).

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno tudi stališča uredništva Financ.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje 35

Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Agrofotovoltaika: ker so nad njivo postavili sončno elektrarno, je bil pridelek večji 1

Nekatere poljščine v sušnih in vročih razmerah bolje uspevajo, če jih zasadimo pod fotovoltaiko, ugotavljajo Nemci. Zamisel je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To so nemške težave z elektriko, ki lahko ogrozijo vso Evropo 7

Nemško elektroenergetsko omrežje je bilo junija resno ogroženo in samo hitremu ukrepanju sosednjih držav se Nemci lahko zahvalijo, da...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Če slovenska podjetja ne morejo postaviti elektrarn pri nas, jih bodo pa v tujini 7

Znanih je nekaj več podrobnosti o statističnem prenosu električne energije, ki ga bo Slovenija morda uporabila za izpolnitev...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Brez elektrarn na Muri in tudi na Idrijci ne bo dovolj obnovljivih virov 2

Leta 2030 se lahko približamo ciljnemu deležu obnovljivih virov energije (OVE) samo, če bodo zgrajene vse hidroelektrarne na Savi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kdo je nova predsednica nadzornikov GEN energije in kako gleda na energetiko 1

Odvetnica Mateja Čuk je bila pred nekaj dnevi imenovana za predsednico nadzornega sveta družbe GEN energija. Po elektronski pošti smo ji...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko...

OK & EN
Odpadki
Odpadki 'To je najbolj učinkovita tehnologija za predelavo odpadkov v dizel' 2

Johannes Krmc, podjetje JEMS, je predstavil tehnologijo za izdelavo sintetičnega dizla