Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.
Komentar

Muro so skrajšali za sedem kilometrov. Kaj je sledilo?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
Mura dodaj
Božo Dukić dodaj
 
Čas branja: 1 min
06.02.2018  22:30
Nedeljsko korakanje ob enem bregu reke Mure nam je spet pokazalo neenotnost državljanov, živečih ob bregovih vodotoka.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
Mura dodaj
Božo Dukić dodaj

Skupaj so korakali ter izražali nasprotovanje predvideni gradnji energetskih objektov na pomurskem vodotoku. Nihče od udeležencev pohoda ob Muri pa ni ugotovil, niti ni ugotavljal, kaj se resnično dogaja z reko. Korakajočim so dajale podporo tudi civilne organizacije iz tujine, čeprav imajo na svojem območju zgrajenih že več energetskih objektov. Torej je korakal samo breg nasprotnikov, drugega brega pa preprosto ni bilo ali pa se ni hotel izpostavljati.

Nihče ni pogledal v analizo Vodno gospodarskega inštituta iz Ljubljane, kjer so ugotovili, da se je vodotok Mure predvsem zaradi izvedenih melioracijskih del v zadnjih 50 letih skrajšal za sedem kilometrov. Posledice so povečana hitrosti reke, zmanjšanje prodonosnosti in, kar ima še dodatne posledice, znižanje ravni podtalnice. Našteto podaljšuje sušna obdobja na obdelovalnih poljih. Ob takšni hitrosti vodotoka ni mogoče namestiti naprav za izvajanje namakalnih sistemov, ki so nujno potrebni. In še ena posledica: vse našteto vpliva na oskrbo z vodo v tem delu naše države.

Nujno bo vzpostaviti dialog med »ljubitelji Mure« in potencialnimi uporabniki morebitnih pregrad na Muri. Pregrade bi v osnovi omogočile namakanje in oskrbo z vodo, energetsko izrabo pa bi prepustili investitorju v takšne objekte, saj je verjetno edini, ki je finančno sposoben izvesti projekte.

Preseneča udeležba kmetijskega ministra v skupini nasprotnikov gradnje energetskih objektov. Kot da ne bi vedel, kaj pomeni urejen namakalni sistem za kakovostno pridelavo kmetijskih pridelkov. Pri tem posebej pripominjam, da gre energetska neodvisnost z roko v roki s prehransko neodvisnostjo. To nam ni tuje.

Predlagamo delovno srečanje »obeh bregov« in tvorno pogovarjanje in dogovarjanje o tem, kako izkoristiti naravne danosti, ki jih Mura ponuja in tudi, kako obvarovati Muro pred spreminjanjem v hudournik.

Božo Dukić je tajnik Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS).

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno tudi stališča uredništva Financ.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...