(reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je sklep takšen: električni avti so toliko napredovali, da jih lahko velik del Slovencev uporablja tudi na dopustu. Tudi takšni, ki e-mobilnosti nismo vajeni.
Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok vključen v Naturo 2000.
Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Osnutek okoljskega poročila za nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) bodo pripravili Elektroinštitut Milan Vidmar ter podjetji ZaVita in Stritih. Med stranskimi udeleženci so društvo za proučevanje rib, Muzej norosti, Umanotera, Focus in druge okoljevarstvene organizacije.
Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« V ponudniku energentov in energetskih storitev GEN-I nameravajo postaviti poslovno stavno, ki bo proizvedla več energije, kot jo bo porabila.

Srednješolci so se pomerili v znanju energetike

Čas branja: 1 min
06.02.2018  21:50
V Krškem so končali tekmovanje v znanju energetike Mladi genialci. Pomerili so se dijaki iz petindvajsetih programov srednjih šol, zmagali so gimnazijci Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto.
Srednješolci so se pomerili v znanju energetike

Obveščaj me o novih člankih:  

Tekmovanje »Mladi genialci!« – kviz o energetiki so šesto leto zapored razpisali v podjetjih GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško.

Šolske ekipe s po tremi dijaki so se pomerile na odru Kulturnega doma v Krškem. V finalu je zmagala ekipa gimnazijcev Srednje elektro šole in tehniške gimnazije iz Šolskega centra Novo mesto, drugo mesto so zasedli dijaki Gimnazije Krško ­­iz Šolskega centra Krško – Sevnica, tretji pa so bili dijaki programa elektrotehnik Srednje tehniške šole iz Šolskega centra Kranj.

»Od vlaganja v znanje mladih ter od razvijanja njihove ustvarjalnosti, radovednosti in vztrajnosti je odvisno, ali bomo gospodarstvu zagotovili dovolj ustrezno izobraženih, sposobnih, inovativnih mladih kadrov,« je povedal svetovalec generalnega direktorja GEN energije Jože Špiler.

Na dosedanjih tekmovanjih so se trikrat pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, letos pa so tretjič tekmovali tudi dijaki slovenskih elektrotehniških šol in tehniških gimnazij ter prvič tudi dijaki strojnih šol.

K sodelovanju se je prijavilo skoraj 200 dijakov iz 25 od skupno 48 tehniških srednješolskih programov iz celotne Slovenije. Sodelovali so dijaki in mentorji iz Celja, Kranja, Krškega, Lendave, Ljubljane, Maribora, Murske Sobote, Novega mesta, Ptuja, Raven na Koroškem, Škofje Loke, Trbovelj in Velenja.

Gradivo za tekmovanje je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo po en predstavnik iz GEN energije, Nuklearne elektrarne Krško, razvojnega centra energetike Zel-en, Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru in Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča.

Organizatorji so izpeljali sklop priprav, med katerimi so mentorji in dijaki obiskali Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki znanje nabirali tudi na praktičnih delavnicah. Decembra lani so potekala še šolska tekmovanja, na katerih so oblikovali ekipe treh najuspešnejših dijakov, ki so se na današnjem kvizu potegovali za najvišja mesta.

Kviz dijake spodbuja k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah in jedrski energiji kot trajnostnem viru, so sporočili iz GEN energije.OK & EN
Elektrika
Elektrika Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje 36

Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Agrofotovoltaika: ker so nad njivo postavili sončno elektrarno, je bil pridelek večji 1

Nekatere poljščine v sušnih in vročih razmerah bolje uspevajo, če jih zasadimo pod fotovoltaiko, ugotavljajo Nemci. Zamisel je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To so nemške težave z elektriko, ki lahko ogrozijo vso Evropo 7

Nemško elektroenergetsko omrežje je bilo junija resno ogroženo in samo hitremu ukrepanju sosednjih držav se Nemci lahko zahvalijo, da...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko 11

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je sklep takšen: električni avti so toliko napredovali,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Če slovenska podjetja ne morejo postaviti elektrarn pri nas, jih bodo pa v tujini 7

Znanih je nekaj več podrobnosti o statističnem prenosu električne energije, ki ga bo Slovenija morda uporabila za izpolnitev...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kdo je nova predsednica nadzornikov GEN energije in kako gleda na energetiko 1

Odvetnica Mateja Čuk je bila pred nekaj dnevi imenovana za predsednico nadzornega sveta družbe GEN energija. Po elektronski pošti smo ji...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Brez elektrarn na Muri in tudi na Idrijci ne bo dovolj obnovljivih virov 2

Leta 2030 se lahko približamo ciljnemu deležu obnovljivih virov energije (OVE) samo, če bodo zgrajene vse hidroelektrarne na Savi,...

OK & EN
Odpadki
Odpadki 'To je najbolj učinkovita tehnologija za predelavo odpadkov v dizel' 2

Johannes Krmc, podjetje JEMS, je predstavil tehnologijo za izdelavo sintetičnega dizla