Okolje & energija

GEN-I o poslovanju v 2017: leto rekordov

V skupini GEN-I so lani ustvarili 2,38 milijarde evrov prihodkov, kar je 50,5 odstotka več kot leta 2016 in 53,5 odstotka več od načrta.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

16.02.2018 00:30
Čas branja: 3 min
GEN-I o poslovanju v 2017: leto rekordov
Srečanje partnerjev GEN-I

Kljub zaostrenim razmeram na evropskih energetskih trgih so ustvarili 13,5 milijona evrov dobička in s tem za 84 odstotkov izboljšali poslovni izid iz leta 2016, so sporočili iz GEN-I.

»Prvič smo prebili mejo dveh milijard evrov prihodkov. Presegli smo vse načrte glede načrtovanega dobička,« je v četrtek na 11. srečanju partnerjev povedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.

V GEN-I so potrdili, da so med najhitreje rastočimi energetskimi podjetji v Evropi. Skupina je na 22 evropskih trgih prodala 51,5 teravatne ure električne energije, kar je 20,5 odstotka več kot leta 2016.

V osmih državah z električno energijo in zemeljskim plinom oskrbuje več kot 186 tisoč končnih kupcev. V Evropi imajo 17 hčerinskih družb in 200 trgovskih partnerjev, ki zagotavljajo tržno likvidnost za učinkovito upravljanje podjetja, so sporočili iz GEN-I.

»Odločitev za intenzivna vlaganja v razvoj in kadre v preteklih letih so se izkazala za pravilne. V mojem prvem mandatu smo želeli biti najboljši trgovec v jugovzhodni Evropi, v drugem pa najcenejši ponudnik energentov. Vse to smo dosegli. V mojem tretjem mandatu smo si zastavili cilj, da bomo vlagali v znanje in na ta račun kovali prihodnost in dobičke. V istem času, kot smo povečali zaposlenost, prihodke in dobičke, smo uspeli osvojiti tudi nova področja in znanja, s čimer smo še bolj konkurenčni na trgu,« je povedal Golob.

V Sloveniji je bilo leto 2017 za GEN-I prelomno tudi zaradi uspešnega začetka ponudbe sončnih elektrarn za samooskrbo. V kratkem času so jih postavili več kot 300. GEN-I je prvi ponudnik električne energije, ki poleg dobave elektrike ponuja tudi postavitev sončne elektrarne. Konfiguracijo sončne elektrarne prilagodijo potrebam in željam strank.

»Smo na začetku energetske tranzicije, ki vsakemu od nas omogoča, da lahko samostojno načrtuje svojo energetsko prihodnost, če tako želi. Vlak se že pelje in od vsakega od nas je odvisno, ali se bo pridružil,« je napovedal Golob.

Dogajanja na mednarodnih energetskih trgih spremljajo in napovedujejo trende na veleprodajnem trgu električne energije, kjer so cene v zadnjih mesecih padle za 20 odstotkov.

Obrat gibanja cen na trgu električne energije, ki se je zgodil konec novembra 2017, še traja, ugotavlja direktor strateškega inoviranja v družbi GEN-I Dejan Paravan. »Cene se približujejo cenovnim ravnem iz začetka lanskega leta. V podjetjih, kjer so lani zaradi neaktivnosti sprejeli slabe odločitve za dobave v 2018, imajo zato danes priložnost, da za prihajajoča leta izboljšajo svojo nabavno strategijo,« je povedal Paravan.

»Naša priporočila kupcem na lanskem srečanju partnerjev so se izkazala za pravilna, torej priporočila naj ne čakajo z odločitvijo za nakup energije, saj so cene električne energije po tem začele strmo naraščati,« je povedal direktor prodaje GEN-I Bojan Kumer.

»Odjemalcem smo dodatno dokazovali, da ni pomembna cena, po kateri so danes kupili, ampak da kupujejo pri partnerju, ki jim bo znal svetovati in jih voditi skozi vse skupaj, da bo na koncu strošek najnižji,« pa je dodal Golob.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
GEN-I z rekordnimi rezultati pogleduje proti borzi
FINANCE
Robert Golob išče dveletni parking za GEN-I. Kaj se dogaja?
Finance
Petra Sovdat Robert Golob išče dveletni parking za GEN-I. Kaj se dogaja? 4

»Že dolgo ni bilo nobene pametne nove kotacije na ljubljanski borzi. Testiramo interes,« pravi Robert Golob

FINANCE
Okolje & energija
GEN-I napoveduje izdajo obveznic in komercialnih zapisov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN-I napoveduje izdajo obveznic in komercialnih zapisov

Družba GEN-I namerava še ta mesec izdati obveznice in komercialne zapise.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Obveznica GEN-I prejela mednarodno nagrado
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Obveznica GEN-I prejela mednarodno nagrado

Za zeleno obveznico, ki jo je lani izdala družba GEN-I Sonce, so prejeli nagrado mednarodne organizacije Climate Bonds Initiative.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj bo GEN-I počel z denarjem od novih obveznic
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj bo GEN-I počel z denarjem od novih obveznic

GEN-I bo še ta mesec izdal nove obveznice in blagajniške zapise, smo poročali v sredo. Dodajamo pojasnilo, zakaj so se odločili za takšno poslovno potezo.

FINANCE
Okolje & energija
Razkrivamo: v Golobov GEN-I začasno vstopata SOP in Gorenjska banka
Okolje & energija
Okolje & energijaPetra Sovdat Razkrivamo: v Golobov GEN-I začasno vstopata SOP in Gorenjska banka

Neuradno: iz tekme za dvoletno "parkirišče" med drugim izpadli Kolektor, Modra zavarovalnica in Sava

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.