Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.
E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu Vse več pozornosti pri polnjenju električnih vozil je namenjeno razvoju polnilnih mest, pojasnjuje Peter Habjan iz podjetja Emicon Adria.
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.

GEN-I o poslovanju v 2017: leto rekordov

Čas branja: 3 min
16.02.2018  00:30
V skupini GEN-I so lani ustvarili 2,38 milijarde evrov prihodkov, kar je 50,5 odstotka več kot leta 2016 in 53,5 odstotka več od načrta.
GEN-I o poslovanju v 2017: leto rekordov
Srečanje partnerjev GEN-I

Kljub zaostrenim razmeram na evropskih energetskih trgih so ustvarili 13,5 milijona evrov dobička in s tem za 84 odstotkov izboljšali poslovni izid iz leta 2016, so sporočili iz GEN-I.

»Prvič smo prebili mejo dveh milijard evrov prihodkov. Presegli smo vse načrte glede načrtovanega dobička,« je v četrtek na 11. srečanju partnerjev povedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.

V GEN-I so potrdili, da so med najhitreje rastočimi energetskimi podjetji v Evropi. Skupina je na 22 evropskih trgih prodala 51,5 teravatne ure električne energije, kar je 20,5 odstotka več kot leta 2016.

V osmih državah z električno energijo in zemeljskim plinom oskrbuje več kot 186 tisoč končnih kupcev. V Evropi imajo 17 hčerinskih družb in 200 trgovskih partnerjev, ki zagotavljajo tržno likvidnost za učinkovito upravljanje podjetja, so sporočili iz GEN-I.

»Odločitev za intenzivna vlaganja v razvoj in kadre v preteklih letih so se izkazala za pravilne. V mojem prvem mandatu smo želeli biti najboljši trgovec v jugovzhodni Evropi, v drugem pa najcenejši ponudnik energentov. Vse to smo dosegli. V mojem tretjem mandatu smo si zastavili cilj, da bomo vlagali v znanje in na ta račun kovali prihodnost in dobičke. V istem času, kot smo povečali zaposlenost, prihodke in dobičke, smo uspeli osvojiti tudi nova področja in znanja, s čimer smo še bolj konkurenčni na trgu,« je povedal Golob.

V Sloveniji je bilo leto 2017 za GEN-I prelomno tudi zaradi uspešnega začetka ponudbe sončnih elektrarn za samooskrbo. V kratkem času so jih postavili več kot 300. GEN-I je prvi ponudnik električne energije, ki poleg dobave elektrike ponuja tudi postavitev sončne elektrarne. Konfiguracijo sončne elektrarne prilagodijo potrebam in željam strank.

»Smo na začetku energetske tranzicije, ki vsakemu od nas omogoča, da lahko samostojno načrtuje svojo energetsko prihodnost, če tako želi. Vlak se že pelje in od vsakega od nas je odvisno, ali se bo pridružil,« je napovedal Golob.

Dogajanja na mednarodnih energetskih trgih spremljajo in napovedujejo trende na veleprodajnem trgu električne energije, kjer so cene v zadnjih mesecih padle za 20 odstotkov.

Obrat gibanja cen na trgu električne energije, ki se je zgodil konec novembra 2017, še traja, ugotavlja direktor strateškega inoviranja v družbi GEN-I Dejan Paravan. »Cene se približujejo cenovnim ravnem iz začetka lanskega leta. V podjetjih, kjer so lani zaradi neaktivnosti sprejeli slabe odločitve za dobave v 2018, imajo zato danes priložnost, da za prihajajoča leta izboljšajo svojo nabavno strategijo,« je povedal Paravan.

»Naša priporočila kupcem na lanskem srečanju partnerjev so se izkazala za pravilna, torej priporočila naj ne čakajo z odločitvijo za nakup energije, saj so cene električne energije po tem začele strmo naraščati,« je povedal direktor prodaje GEN-I Bojan Kumer.

»Odjemalcem smo dodatno dokazovali, da ni pomembna cena, po kateri so danes kupili, ampak da kupujejo pri partnerju, ki jim bo znal svetovati in jih voditi skozi vse skupaj, da bo na koncu strošek najnižji,« pa je dodal Golob.

OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...