Okolje & energija

Vlada sprejela predlog novele energetskega zakona

Vlada je danes sprejela predlog novele energetskega zakona, ki vključuje nujne spremembe, povezane z implementacijo dveh evropskih direktiv, ustavne odločbe ter smernice za državno pomoč za okolje in energijo. Prejšnji mesec je DZ namreč zavrnil prejšnji predlog novele tega zakona zaradi nekaterih spornih členov, ki jih nov predlog ne vključuje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
01.03.2018 16:15
Dopolnjeno: 01.03.2018 16:15
Čas branja: 1 min

Sprejem predlaganih sprememb je nujen, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, je v predlogu zakona navedlo ministrstvo za infrastrukturo.

Evropska komisija je Sloveniji namreč že poslala uradni opomin, ker ni v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti. Gre za trgovine, nakupovalne centre, restavracije, gledališča, banke in hotele.

V zakon mora Slovenija dodati tudi nov pomen izraza, ki navaja, da "učinkovito daljinsko ogrevanje in hlajenje" pomeni sistem daljinskega ogrevanja ali hlajenja, pri katerem se uporablja vsaj 50 odstotkov energije iz obnovljivih virov, 50 odstotkov odvečne toplote, 75 odstotkov toplote iz soproizvodnje ali 50 odstotkov kombinacije toplote iz najmanj dveh prej navedenih virov.

Če Slovenija teh določil ne implementira v zakonodajo, bi to lahko imelo težke finančne posledice, ki pa jih je težko vnaprej oceniti, saj kazen določi Sodišče EU.

Glede na odločbo ustavnega sodišča je treba v zakon dodati še postopek pridobitve plačila ustrezne denarne odškodnine za čas od dejanske uporabe nepremičnine zaradi gradnje energetske infrastrukture do izdaje odločbe o razlastitvi ali ustanovitvi služnosti v javno korist.

Spremembe so nujne tudi pri uskladitvi s smernicami za državno pomoč za okolje in energijo 2014-2020, in sicer bi s spremembami določili, da se bo podpora v obliki zagotovljenega odkupa proizvedene elektrike dodeljevala elektrarnam z močjo do 500 kilovatov, medtem ko veljavni zakon ta prag določa pri enem megavatu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Daljinski sistemi postajajo velika dodana vrednost mest
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Daljinski sistemi postajajo velika dodana vrednost mest

Omrežni sistemi za oskrbovanje mest morajo postati trajnostni in učinkoviti. Daljinski sistemi bodo morali maksimalno vključevati odvečno toploto in obnovljive vire, poleg tega pa dobiva vse večji pomen uporaba toplotnih črpalk, so med drugim povedali na mednarodni konferenci daljinske energetike.

FINANCE
Članki
Katere zakone smo pod vlado Mira Cerarja dobili in kaj nas pred volitvami še čaka
Finance
FinanceTanja Smrekar Katere zakone smo pod vlado Mira Cerarja dobili in kaj nas pred volitvami še čaka 4

Zakaj premier Miro Cerar in njegovi poslanci kot za stavo pišejo novo zakonodajo in kaj vas lahko skrbi?

FINANCE
Nepremičnine
Osnovna dejstva o skoraj ničenergijskih stavbah
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Osnovna dejstva o skoraj ničenergijskih stavbah 2

Za javne objekte evropska direktiva o energetski učinkovitosti stavb začne veljati v začetku leta 2019, leta 2020 pa bodo morali biti po tej direktivi grajeni vsi objekti, tudi stanovanjski

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Okolje & energija
Vlada ni podprla virtualnih neto meritev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vlada ni podprla virtualnih neto meritev 1

Dopolnitev Energetskega zakona, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslancev, danes ni dobila vladne podpore.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Topjob
Ministrice Milojke politični prestiž na ramenih invalidov
Topjob
TopjobPetra Sovdat Ministrice Milojke politični prestiž na ramenih invalidov 3

Zakaj se invalidi ne bodo mogli lažje zaposlovati? Vsa ministrstva za – Milojka Kolar Celarc pa bi raje spisala svoj zakon

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.