Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov in v kogeneracijah z visokim izkoristkom se lahko prijavijo na javni poziv Agencije za energijo in pridobijo podporo.

(video, foto) Zasavci osvajajo azijske in balkanske rudnike

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
Tevel dodaj
Eta dodaj
Steklarna Hrastnik dodaj
GVIN dodaj
 
Čas branja: 2 min
06.03.2018  01:00
V zagorskem Tevelu izdelujejo naprave in rešitve za zagotavljanje varnosti v potencialno vnetljivih atmosferah. Približno tretjino izdelkov izvozijo, v prihodnjih petih letih pa nameravajo povečati izvoz na 70 do 80 odstotkov prodaje.
(video, foto) Zasavci osvajajo azijske in balkanske rudnike
Opremili smo 40 odstotkov turških rudnikov. Iztok Živko, direktor Tevela

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
Tevel dodaj
Eta dodaj
Steklarna Hrastnik dodaj
GVIN dodaj

Tevelova ponudba vključuje merilnike, bazne postaje, napajanje, alarme in drugo opremo, s katero merijo prisotnost plinov v rudnikih, industrijskih obratih pa tudi v ustanovah in gospodinjstvih. Opremo namestijo in vzpostavijo sistemske rešitve. Večje rešitve vključujejo več sto elementov, nekatere tudi po 700. Opravljajo tudi inženirske in servisne dejavnosti, na primer preglede opreme, ki je v uporabi. Preglede izvajajo glede na razmere v rudniku oziroma v objektu; ponekod jih je treba opraviti na tri mesece, drugod na šest, ponekod pa enkrat na leto.

Kam vse izvažajo

Družba je bila ustanovljena leta 1990, število zaposlenih se po podatkih baze GVIN zadnja leta giblje med 30 in 40, od tega jih je 12 z visoko izobrazbo. Celotni prihodki se vrtijo med dvema in štirimi milijoni evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa med 25 in 45 tisoč evri.

Izvoz je lani znašal približno 30 odstotkov Tevelove prodaje, predlanskim pa 40 odstotkov. Največ prodajo v Bosno, Turčijo, Kazahstan, Rusijo in Bangladeš. Med drugim poskušajo prodreti v Iran in Dubaj. V Turčiji so opremili 40 odstotkov rudnikov, v Bosni tri največje rudnike, podobno pa je tudi v Srbiji. Pri rudniški opremi so najpomembnejši evropski ponudnik, če ne štejemo nekaterih podjetij iz vzhodnih članic povezave. Za ilustracijo: pred časom so bili njihovi tekmeci za opremo turškega rudnika ob črnomorski obali podjetja iz Kitajske, Poljske, Nemčije in Velike Britanije. Na razpisu so zmagali Zasavci in dobili 800 tisoč evrov vreden posel.

Vlaganja v razvoj

Večja konkurenca pa je pri prodaji opreme za industrijske objekte. V razvoj tega dela ponudbe nameravajo v prihodnje vlagati več kot v rudniškega, kjer je njihova ponudba že dobro razvita. Pri razvoju opreme za industrijo Tevel sodeluje z nekaterimi največjimi podjetji, kot so Krka, Lek, Petrol in drugi, dobili pa so tudi 200 tisoč evrov državne pomoči za razvoj novega izdelka. Pri razvoju rudniške opreme največ sodelujejo s Premogovnikom Velenje.

Deleži Tevelovih prihodkov so razdeljeni približno po tretjinah med izdelke za rudnike, za industrijo, ustanove ter gospodinjstva in storitve, na primer servisne in inženirske. Razvoj izdelkov za industrijo bo pripomogel k izpolnitvi načrtov, po katerih bodo v prihodnjih petih letih povečali delež Tevelovega izvoza na približno 80 odstotkov celotne prodaje.


Več iz teme:  

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike

V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati...