Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.
Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika bo uspešna, če bo povezala večje število energetskih projektov. Tako bodo lažje zagotovili uspešno financiranje projektov in dosegli multiplikativne učinke. Takšno je bilo poglavitno sporočilo letošnje konference Trajnostna energetika lokalno.
Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Škotsko družinsko podjetje BSW, ki načrtuje postavitev lesno predelovalnega centra (LPC) na Gomilskem pri Braslovčah, je pridobilo potrjeno okoljsko poročilo od strani ministrstva za okolje.

(video, foto) Zasavci osvajajo azijske in balkanske rudnike

Čas branja: 2 min
06.03.2018  01:00
V zagorskem Tevelu izdelujejo naprave in rešitve za zagotavljanje varnosti v potencialno vnetljivih atmosferah. Približno tretjino izdelkov izvozijo, v prihodnjih petih letih pa nameravajo povečati izvoz na 70 do 80 odstotkov prodaje.
(video, foto) Zasavci osvajajo azijske in balkanske rudnike
Opremili smo 40 odstotkov turških rudnikov. Iztok Živko, direktor Tevela

Tevelova ponudba vključuje merilnike, bazne postaje, napajanje, alarme in drugo opremo, s katero merijo prisotnost plinov v rudnikih, industrijskih obratih pa tudi v ustanovah in gospodinjstvih. Opremo namestijo in vzpostavijo sistemske rešitve. Večje rešitve vključujejo več sto elementov, nekatere tudi po 700. Opravljajo tudi inženirske in servisne dejavnosti, na primer preglede opreme, ki je v uporabi. Preglede izvajajo glede na razmere v rudniku oziroma v objektu; ponekod jih je treba opraviti na tri mesece, drugod na šest, ponekod pa enkrat na leto.

Kam vse izvažajo

Družba je bila ustanovljena leta 1990, število zaposlenih se po podatkih baze GVIN zadnja leta giblje med 30 in 40, od tega jih je 12 z visoko izobrazbo. Celotni prihodki se vrtijo med dvema in štirimi milijoni evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa med 25 in 45 tisoč evri.

Izvoz je lani znašal približno 30 odstotkov Tevelove prodaje, predlanskim pa 40 odstotkov. Največ prodajo v Bosno, Turčijo, Kazahstan, Rusijo in Bangladeš. Med drugim poskušajo prodreti v Iran in Dubaj. V Turčiji so opremili 40 odstotkov rudnikov, v Bosni tri največje rudnike, podobno pa je tudi v Srbiji. Pri rudniški opremi so najpomembnejši evropski ponudnik, če ne štejemo nekaterih podjetij iz vzhodnih članic povezave. Za ilustracijo: pred časom so bili njihovi tekmeci za opremo turškega rudnika ob črnomorski obali podjetja iz Kitajske, Poljske, Nemčije in Velike Britanije. Na razpisu so zmagali Zasavci in dobili 800 tisoč evrov vreden posel.

Vlaganja v razvoj

Večja konkurenca pa je pri prodaji opreme za industrijske objekte. V razvoj tega dela ponudbe nameravajo v prihodnje vlagati več kot v rudniškega, kjer je njihova ponudba že dobro razvita. Pri razvoju opreme za industrijo Tevel sodeluje z nekaterimi največjimi podjetji, kot so Krka, Lek, Petrol in drugi, dobili pa so tudi 200 tisoč evrov državne pomoči za razvoj novega izdelka. Pri razvoju rudniške opreme največ sodelujejo s Premogovnikom Velenje.

Deleži Tevelovih prihodkov so razdeljeni približno po tretjinah med izdelke za rudnike, za industrijo, ustanove ter gospodinjstva in storitve, na primer servisne in inženirske. Razvoj izdelkov za industrijo bo pripomogel k izpolnitvi načrtov, po katerih bodo v prihodnjih petih letih povečali delež Tevelovega izvoza na približno 80 odstotkov celotne prodaje.

Več iz teme:  
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.