Okolje & energija

Višja temperatura zraka, pogostejši vročinski valovi in obilne padavine

V zadnjih 50 letih prihaja v Sloveniji do sprememb podnebja, saj se je temperatura zraka dvignila za dve stopinji, veča se število vročinskih valov, pogostejša so tudi obdobja obilnih padavin, so zabeležili na Agenciji RS za okolje (Arso). Vremensko pa izstopa zadnja zima, ki je v zadnjih dneh beležila eno najhladnejših obdobij v zadnjih 20 letih.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
05.03.2018 16:30
Dopolnjeno: 05.03.2018 16:30
Čas branja: 1 min
Višja temperatura zraka, pogostejši vročinski valovi in obilne padavine
Med najbolj mrzlimi in najtoplejšimi zimami je deset stopinj razlike v povprečni temperaturi. Foto: Borut Hočevar

Klimatolog Gregor Vertačnik je o projektu Arsa z naslovom Podnebne spremembe Slovenije, pri katerem so spremljali podnebje v obdobju 1961-2011, povedal, da so analizirali podatke o povprečnih temperaturah zraka, količini padavin, snežni odeji ter sončnem obsevanju. Vključili so več kot 300 meteoroloških postaj.

Povprečna temperatura zraka se zadnja desetletja povišuje v vseh letnih časih, je poudaril Vertačnik. Še najbolj opazno poleti in spomladi. Slovenija se je v petdesetih letih v teh letnih časih segrela za dve stopinji Celzija.

Poleg poletij so toplejše tudi zime, vendar je spremembe v tem letnem času težje ugotavljati, saj so posamezne zime med seboj po temperaturi zraka bolj različne kot poletja. Poletja se razlikujejo za okoli stopinjo navzgor ali navzdol, zime pa so lahko različne tudi za več stopinj Celzija. Med najbolj mrzlimi in najtoplejšimi zimami je deset stopinj razlike v povprečni temperaturi. Jeseni večjih sprememb niso zabeležili.

Povečujejo se tudi ekstremi. Vročinskih valov je po njegovih besedah zaradi toplejših poletij vse več, poleg tega so tudi daljši. Temperatura 35 stopinj Celzija, ki je bila včasih po nižinah zelo redka, je zdaj prisotna že vsako drugo ali celo vsako leto. Na drugi strani je zaradi vse milejših zim manj hudega mraza. Zaradi vse toplejšega ozračja pa so pogostejša in močnejša obdobja obilnih padavin.

Glede sončnega obsevanja je Vertačnik poudaril, da poletja in pomladi postajajo vse bolj sončna, pozimi pa so manj občutne spremembe. Jeseni pa tako kot pri temperaturah zraka in količini padavin niso zabeležili večjih sprememb. V opazovanem obdobju se je trajanje sončnega obsevanja na letni ravni povečevalo za do 40 ur na desetletje.

Pri snežni odeji beležijo v večini države negativen trend, kar po njegovih besedah pomeni, da je od 10 do 20 odstotkov manjša snežna odeja na desetletje. Na začetku opazovanega obdobja, v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, je bilo v povprečju dvakrat več snega, kot ga je v zadnjih dveh desetletjih.

Vertačnik je spregovoril tudi o letošnji zimi, kjer je bil december morda pretopel in bogat s padavinami. Sledil je eden najtoplejših januarjev doslej, februarja pa se je vreme obrnilo. Že od začetka meseca je bila snežna odeja prisotna skoraj po vsej Sloveniji. Zlasti konec februarja in začetek marca je bilo nekaj dni izjemno hladnih. Vremenskih rekordov sicer niso zabeležili, je pa to obdobje eno najhladnejših v zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Zmagovalci in poraženci dolge zime
Finance
Redakcija Financ Zmagovalci in poraženci dolge zime 1

Težko že čakamo pomlad in sonce

FINANCE
Nepremičnine
Kako študenti geodezije na finalih smučarskih skokov v Planici merijo debelino snežne odeje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kako študenti geodezije na finalih smučarskih skokov v Planici merijo debelino snežne odeje

Na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo študenti precej časa preživijo na terenu. Med zanimivejšimi dejavnostmi je merjenje oblike in debeline snežne podlage na planiški velikanki ob koncu svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih.

FINANCE
Okolje & energija
Cena zemeljskega plina zaradi mraza in povpraševanja podrla rekord
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Cena zemeljskega plina zaradi mraza in povpraševanja podrla rekord

Januarja so bile temperature v Sloveniji nad dolgoletnim povprečjem, medtem ko so bile februarja za dve stopinji Celzija nižje, kar je povečalo porabo energentov, tudi plina. Poraba zemeljskega plina je bila februarja po podatkih Geoplina za 20 odstotkov višja kot v povprečju zadnjih petih let, cene pa so v četrtek podrle rekord.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Nepremičnine
Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb
OGLAS
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb (OGLAS) 1

Q-Air je Evropska unija prepoznala kot veliko inovacijo, pomembno za Evropo in širše, ter projekt finančno podprla v okviru programa Obzorje 2020.

FINANCE
Ekonomika zamika pomladi
Finance
Albina Kenda Ekonomika zamika pomladi 1
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.