Okolje & energija

V Termoelektrarni Brestanica opravili interni tehnični pregled novega plinskega bloka

V Termoelektrarni Brestanica (Teb), ki je med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, so v sredo opravili interni strokovni tehnični pregled novega plinskega bloka. Pokazal je, da predana dokumentacija ustreza, da so bila izvedena dela ustrezna in lahko začnejo s končnim tehničnim pregledom.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
11.03.2018 07:40
Čas branja: 2 min

Iz Teba so sporočili, da je 11-članska komisija pregledala predano dokumentacijo o zanesljivosti objekta, o projektih izvedenih del in stanju na objektih ter tehnoloških sistemih. Glede na uspešen celostni interni strokovni pregled pa lahko najavijo tehnični pregled.

Opravilo ga bo ministrstvo za okolje in prostor, ki je izdalo gradbeno dovoljenje. Končnemu tehničnemu pregledu bo sledilo poskusno obratovanje, temu pa pridobitev uporabnega dovoljenja in predaja plinskega agregata uporabi, so sporočili iz Teba.

Gradnjo novega plinskega bloka so končali predčasno in gradbeni rok prehiteli za nekaj mesecev.

Graditi so začeli aprila predlani in hkrati začeli menjavo blokov, ki obratujejo od leta 1975. Za naložbo v skupni vrednosti 35 milijonov evrov so namenili 70 odstotkov lastnega denarja in razliko pokrili s posojili.

Direktor Teba Tomislav Malgaj je ob začetku gradnje pojasnil, da se obratovalno obdobje treh starih plinskih blokov kljub rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom.

Nadomestni plinski blok bo močno povečal izkoristek plinske turbine, jedro glavne tehnološke opreme pa pomenita industrijska plinska turbina SGT 8000 z nazivno močjo 53 megavatov in generator električne energije.

Del glavne tehnološke opreme je tudi dizelski električni agregat, ki bo omogočal zagon plinske turbine v breznapetostnem stanju oziroma tako imenovani temni zagon.

Novi plinski blok bo omogočal zagon do polne moči v manj kot 13 minutah, kar ustreza uveljavljenim merilom zagotavljanja terciarne rezerve. Za zdaj bodo zgradili le prvi nadomestni blok. V novozgrajeni stavbi je prostor tudi za morebitno drugo turbino, o njeni gradnji naj bi odločali konec leta.

Teb je vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in temnega zagona v slovenskem elektro-energetskem sistemu, s svojo plinsko tehnologijo pa zanj zagotavlja temeljne sistemske storitve. Skrbi za terciarno regulacijsko rezervo v primeru izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v energetskem sistemu in za zagon agregatov brez zunanjega vira napajanja ter s tem možnost vzpostavljanja omrežja v primeru sistemskega razpada.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
(video, foto) Tovornjaki na plin tudi pri slovenskih prevoznikih
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video, foto) Tovornjaki na plin tudi pri slovenskih prevoznikih 2

Na polnilnici utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) v Sežani so v ponedeljek napolnili prvi tovornjak. V Maju pa bo dobil plinske tovornjake prvi slovenski prevoznik.

FINANCE
Okolje & energija
TEŠ 6 bodo za nekaj dni ustavili
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar TEŠ 6 bodo za nekaj dni ustavili 3

V četrtek ob 22. uri bodo šesti blok Termoelektrarne Šoštanj načrtovano ustavili, ustavljen bo čez konec tedna.

FINANCE
Okolje & energija
Trboveljski dimnik lahko postane del adrenalinskega parka
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trboveljski dimnik lahko postane del adrenalinskega parka

Kakšne poslovne priložnosti prinaša oživitev območja nekdanje Termoelektrarne Trbovlje (TET), so pojasnili sogovorniki na dogodku Časnika Finance Zasavski forum.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati

V prometu uporabljajo vse več plina, tako utekočinjenega zemeljskega plina kot tudi stisnjenega zemeljskega plina, je povedal Konstantin Petrov iz nemške energetsko-svetovalne družbe DNV GL – Energy.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov

Evropska komisija je objavila razpis iz instrumenta za povezovanje Evrope za financiranje projektov električne energije, pametnih omrežij, plinskih in čezmejnih odsekov.

FINANCE
Članki
Ni vam treba zamenjati plinskih grelnikov
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.