(grafika) Javnomnenjska raziskava: kako podpiramo gradnjo elektrarn (grafika) Javnomnenjska raziskava: kako podpiramo gradnjo elektrarn Objavljamo rezultate javnomnenjske raziskave, pri kateri so sodelujoči odgovarjali na vprašanje, ali podpirajo gradnjo hidroelektrarn.
Občina Lenart zahteva ustavitev delovanja družbe Salomon v Lenartu Občina Lenart zahteva ustavitev delovanja družbe Salomon v Lenartu Na izredni seji svetnikov Občine Lenart so obravnavali požara v sortirnici odpadkov podjetja Salomon. Poročali so tudi gasilci, policisti in drugi.
Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.

V Termoelektrarni Brestanica opravili interni tehnični pregled novega plinskega bloka

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
11.03.2018  07:40
V Termoelektrarni Brestanica (Teb), ki je med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, so v sredo opravili interni strokovni tehnični pregled novega plinskega bloka. Pokazal je, da predana dokumentacija ustreza, da so bila izvedena dela ustrezna in lahko začnejo s končnim tehničnim pregledom.
avtor
V Termoelektrarni Brestanica opravili interni tehnični pregled novega plinskega bloka
Foto: Arhiv TEB

Obveščaj me o novih člankih:  

Iz Teba so sporočili, da je 11-članska komisija pregledala predano dokumentacijo o zanesljivosti objekta, o projektih izvedenih del in stanju na objektih ter tehnoloških sistemih. Glede na uspešen celostni interni strokovni pregled pa lahko najavijo tehnični pregled.

Opravilo ga bo ministrstvo za okolje in prostor, ki je izdalo gradbeno dovoljenje. Končnemu tehničnemu pregledu bo sledilo poskusno obratovanje, temu pa pridobitev uporabnega dovoljenja in predaja plinskega agregata uporabi, so sporočili iz Teba.

Gradnjo novega plinskega bloka so končali predčasno in gradbeni rok prehiteli za nekaj mesecev.

Graditi so začeli aprila predlani in hkrati začeli menjavo blokov, ki obratujejo od leta 1975. Za naložbo v skupni vrednosti 35 milijonov evrov so namenili 70 odstotkov lastnega denarja in razliko pokrili s posojili.

Direktor Teba Tomislav Malgaj je ob začetku gradnje pojasnil, da se obratovalno obdobje treh starih plinskih blokov kljub rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom.

Nadomestni plinski blok bo močno povečal izkoristek plinske turbine, jedro glavne tehnološke opreme pa pomenita industrijska plinska turbina SGT 8000 z nazivno močjo 53 megavatov in generator električne energije.

Del glavne tehnološke opreme je tudi dizelski električni agregat, ki bo omogočal zagon plinske turbine v breznapetostnem stanju oziroma tako imenovani temni zagon.

Novi plinski blok bo omogočal zagon do polne moči v manj kot 13 minutah, kar ustreza uveljavljenim merilom zagotavljanja terciarne rezerve. Za zdaj bodo zgradili le prvi nadomestni blok. V novozgrajeni stavbi je prostor tudi za morebitno drugo turbino, o njeni gradnji naj bi odločali konec leta.

Teb je vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in temnega zagona v slovenskem elektro-energetskem sistemu, s svojo plinsko tehnologijo pa zanj zagotavlja temeljne sistemske storitve. Skrbi za terciarno regulacijsko rezervo v primeru izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v energetskem sistemu in za zagon agregatov brez zunanjega vira napajanja ter s tem možnost vzpostavljanja omrežja v primeru sistemskega razpada.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...