Okolje & energija

Pred komisijo DZ za Teš 6 osnutek končnega poročila

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo danes obravnavala osnutek končnega poročila. V poročilo bodo vključene tudi dosedanje ugotovitve komisije s področja premoga in javnega naročanja.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirata

 INEA

HSE

Avtor
avtor
16.03.2018 07:44
Dopolnjeno: 16.03.2018 07:46
Čas branja: 1 min

Prvo vmesno poročilo se je osredotočilo na premog, komisija pa je ugotovila, da je šlo pri ceni 2,25 evra za gigajoul (GJ) za zavajanje javnosti in politike, tako vlade kot DZ. Cena premoga je bila ključno zavajanje, ki je v osnovi spremenilo rezultate izračunov v prid ekonomičnosti investicije v šesti blok.

Projekt se je namreč s prva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,428 milijarde evrov, čeprav so se v Tešu v zameno za državno poroštvo 440-milijonskega posojila Evropske investicijske banke zavezali, da cena projekta ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, cena premoga pa ne 2,25 evra za GJ. Zaveze je februarja 2012 določila vlada pod vodstvom Janeza Janše.

Komisija se je v drugem vmesnemu poročilu posvetila javnemu naročanju in ugotovila, da so za izogibanje javnemu naročanju pri naložbi v Teš 6 politično odgovorni nekdanji ministri Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, France Križanič, Matej Lahovnik ter nekdanja premierja Janša in Borut Pahor.

Vizjak, Lahovnik in Križanič so neposredno odgovorni, ker niso Teša in 11 drugih podjetij iz energetike dali na seznam zavezancev javnega naročanja. Bajuk je sicer seznam pripravil, a Vizjak z njim ni soglašal, zato je vlada kasneje sprejela očiščeno verzijo zavezancev. Je pa vlada naročila pridobitev mnenja Bruslja, a Bajuk tega ni naredil.

Odgovornost pa nosi tudi Pahorjeva vlada, ker stanja ni popravila. Križanič in Lahovnik nista opravila dela. Stanje je popravil minister Janez Šušteršič v drugi Janševi vladi. Objektivno odgovornost nosita tudi Janša v prvi vladi in Pahor.

Teš se namreč ni ravnal kot zavezanec javnemu naročanju, čeprav je bil po oceni predsednika komisije Matjaža Hanžka ves čas zavezanec, bili so samo izgovori, da ni. Med izgovori sta med drugim bila, da Teša ni na seznamu zavezancev za javno naročanje in da je slovenski prevod evropske direktive napačen. Državna revizijska komisija je sicer leta 2013 ugotovila, da so Teš in 11 drugih podjetij s področja energetike zavezanci javnega naročanja.

Komisija, ki je z delom začela marca 2015, tako končuje svoje delo. Če oz. ko bo potrdila končno poročilo, ga bo Hanžek predstavil na novinarski konferenci, je Hanžek pojasnil za STA. Končno poročilo bo romalo tudi v potrditev DZ, a za zdaj še ni jasno, kdaj se bo to zgodilo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

Aktualno
Preprosta rešitev za lažje naročanje (Dobra praksa 2017)
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Preprosta rešitev za lažje naročanje (Dobra praksa 2017)

Zdravstveni tim je skupaj s ponudnikom IT-sistema razvil spletno platformo, prek katere se bolniki na proste termine za pregled naročajo neposredno v informacijski sistem zdravstvenega doma. Tako prejmejo več kot 700 naročil na mesec, v devetih mesecih se je naročilo že več kot 4.800 bolnikov.

FINANCE
Članki
Primer NLB: nam bo komisija pogledala skozi prste, kot je Italiji?
Finance
FinancePetra Sovdat Primer NLB: nam bo komisija pogledala skozi prste, kot je Italiji? 4

Kakšni so po neuradnih informacijah domnevni scenariji bruseljskih ukrepov v zvezi z NLB in kako neomajni so časovni roki

FINANCE
Manager
Težave s Hrvati in evropsko komisijo
FINANCE
Cerarjeva vlada bo NLB dala jamstva – lani je trdila, 'da se to ne da'
Finance
Petra Sovdat Cerarjeva vlada bo NLB dala jamstva – lani je trdila, 'da se to ne da' 4

Evropska komisija lahko o prodaji NLB odloča še leto in pol, končna odločitev – prodaja večine državnega deleža banke – pa se pričakuje precej prej, se sliši iz vlade

FINANCE
Okolje & energija
GZS: Evropska komisija naj podpre Slovenijo kot poligon za energetski prehod
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GZS: Evropska komisija naj podpre Slovenijo kot poligon za energetski prehod 2

Na konferenci Energetski prehod kot priložnost za slovensko gospodarstvo so predstavili pet predlogov slovenskega gospodarstva evropski komisiji za učinkovitejši energetski prehod.