Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov in v kogeneracijah z visokim izkoristkom se lahko prijavijo na javni poziv Agencije za energijo in pridobijo podporo.

Pred komisijo DZ za Teš 6 osnutek končnega poročila

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
16.03.2018  07:44  Dopolnjeno: 16.03.2018 07:46
Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo danes obravnavala osnutek končnega poročila. V poročilo bodo vključene tudi dosedanje ugotovitve komisije s področja premoga in javnega naročanja.
avtor
Pred komisijo DZ za Teš 6 osnutek končnega poročila
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Prvo vmesno poročilo se je osredotočilo na premog, komisija pa je ugotovila, da je šlo pri ceni 2,25 evra za gigajoul (GJ) za zavajanje javnosti in politike, tako vlade kot DZ. Cena premoga je bila ključno zavajanje, ki je v osnovi spremenilo rezultate izračunov v prid ekonomičnosti investicije v šesti blok.

Projekt se je namreč s prva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,428 milijarde evrov, čeprav so se v Tešu v zameno za državno poroštvo 440-milijonskega posojila Evropske investicijske banke zavezali, da cena projekta ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, cena premoga pa ne 2,25 evra za GJ. Zaveze je februarja 2012 določila vlada pod vodstvom Janeza Janše.

Komisija se je v drugem vmesnemu poročilu posvetila javnemu naročanju in ugotovila, da so za izogibanje javnemu naročanju pri naložbi v Teš 6 politično odgovorni nekdanji ministri Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, France Križanič, Matej Lahovnik ter nekdanja premierja Janša in Borut Pahor.

Vizjak, Lahovnik in Križanič so neposredno odgovorni, ker niso Teša in 11 drugih podjetij iz energetike dali na seznam zavezancev javnega naročanja. Bajuk je sicer seznam pripravil, a Vizjak z njim ni soglašal, zato je vlada kasneje sprejela očiščeno verzijo zavezancev. Je pa vlada naročila pridobitev mnenja Bruslja, a Bajuk tega ni naredil.

Odgovornost pa nosi tudi Pahorjeva vlada, ker stanja ni popravila. Križanič in Lahovnik nista opravila dela. Stanje je popravil minister Janez Šušteršič v drugi Janševi vladi. Objektivno odgovornost nosita tudi Janša v prvi vladi in Pahor.

Teš se namreč ni ravnal kot zavezanec javnemu naročanju, čeprav je bil po oceni predsednika komisije Matjaža Hanžka ves čas zavezanec, bili so samo izgovori, da ni. Med izgovori sta med drugim bila, da Teša ni na seznamu zavezancev za javno naročanje in da je slovenski prevod evropske direktive napačen. Državna revizijska komisija je sicer leta 2013 ugotovila, da so Teš in 11 drugih podjetij s področja energetike zavezanci javnega naročanja.

Komisija, ki je z delom začela marca 2015, tako končuje svoje delo. Če oz. ko bo potrdila končno poročilo, ga bo Hanžek predstavil na novinarski konferenci, je Hanžek pojasnil za STA. Končno poročilo bo romalo tudi v potrditev DZ, a za zdaj še ni jasno, kdaj se bo to zgodilo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike

V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati...