Okolje & energija

Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu

Kitajska očitno zmaguje v boju proti onesnaženosti zraka. Z napredkom se obeta podaljšanje pričakovane življenjske dobe za več kot dve leti, kaže študija univerze iz Chicaga.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
18.03.2018 16:20
Dopolnjeno: 18.03.2018 16:31
Čas branja: 1 min

Kitajska je še daleč od nacionalnih in mednarodnih standardov kakovosti zraka, vendar pa rezultati "kažejo, da država zmaguje v boju proti onesnaženosti", navaja študija, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Študija je bila opravljena na podlagi dnevnih podatkov iz več kot 200 opazovalnih postaj po vsej Kitajski v letih od 2013 do 2017. Raziskovalci so ugotovili, da so mesta ravni drobnih delcev PM 2,5, ki naj bi bili najbolj nevarni za zdravje, v štirih letih zmanjšala za 32 odstotkov.

Če bodo rezultati vzdržni, se bo pričakovana življenjska doba Kitajcev glede na leto 2013 podaljšala za 2,4 leta. Delci PM 2,5 lahko igrajo vlogo pri srčnih boleznih, kapi in boleznih pljuč.

"V zgodovini ni mogoče najti primera države, ki bi tako hitro zmanjšala onesnaženost zraka," je poudaril eden od avtorjev študije, Michael Greenstone. V ZDA so na primer za podoben rezultat potrebovali več desetletij in recesijo. "Kar so jasno pokazala ta zadnja štiri leta, je, da se stvari lahko spremenijo in se lahko spremenijo hitro - potrebna je le politična volja," je dodal.

Kitajska vladajoča komunistična partija je leta 2013 sprejela ambiciozen program zmanjševanja onesnaženosti zraka, še posebej v najbolj problematičnih industrijskih regijah. Kitajski premier Li Keqiang je leto kasneje onesnaženemu zraku napovedal "vojno".

Čeprav se ravni nevarnih trgih delcev v mestih še vedno povzpnejo visoko nad dovoljene meje, pa so rezultati prizadevanj očitni. V Pekingu so raven delcev PM 2,5 v letih med 2013 in 2017 znižali za 35 odstotkov, s čimer se pričakovana življenjska doba 20 milijonov prebivalcev podaljšuje za 3,3 leta. Najbolj onesnaženo kitajsko mesto v letu 2015 Baoding je medtem znižalo onesnaženost za 38 odstotkov, kar ljudem daje dodatnih 4,5 leta življenja.

"Kitajski režim ne velja za demokratičnega, pa vendar vidimo jasen primer zahtev javnosti, ki jih vlada izpolnjuje," je dodal Greenstone.

Je pa imela vojna proti onesnaženemu zraku tudi socialne posledice, še dodaja AFP. Milijoni ljudi so se morali preseliti, ker so se bile prisiljene preseliti tovarne, v katerih so delali. Zaradi prepovedi kurjenja premoga so morala številna gospodinjstva ugasniti stare peči, še preden so imeli delujoče nove.

Decembra so šole v provinci Hebei poročale o ozeblinah, ki so jih dobili učenci, ki so imeli pouk na prostem. Šole niso uspele pravočasno vgraditi novih ogrevalnih sistemov, zaradi česar je bilo na šibkem zimskem soncu vendarle topleje kot v ledenih učilnicah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power
Finance
FinanceSimona Toplak Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power 4

Z veliko denarja, ki ga prinašajo Kitajci, spomin na pokol na Trgu nebeškega miru bledi. Kitajci mirno plačujejo visokim politikom, da zagovarjajo kitajske ozemeljske, varnostne in gospodarske interese.

FINANCE
Članki
Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!?
Finance
FinanceSimona Toplak Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!? 5

Kitajska je novi Hanibal. In je pred vrati. Kitajci ne prihajajo z bombami, ampak z denarjem. Za tem denarjem je državna diktatura. Kitajci se zanimajo tudi za Gorenje. Evropski posel ne sme izbirati po nacionalnosti.Denar je denar, zakaj ne kitajski. Evropska politika pa govori o zaščiti. Dobivamo lex Kitajska. ZDA uvajajo carine. Koliko veste o Kitajski? Številke, dejstva, nevarnosti, priložnosti, resnice in zablode – smo zbrali v posebni izdaji o Kitajski.

FINANCE
Manager
(intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni 1

Kako vidi slovensko-kitajske naložbe gospodarski svetovalec na kitajskem veleposlaništvu Yuan Kehua.

FINANCE
Vzpon silicijeve Kitajske
Finance
Marion Laboure, Haiyang Zhang in Juergen Braunstein Vzpon silicijeve Kitajske 7
FINANCE
Slovenija
Koliko Evrope so že pokupili Kitajci?
FINANCE
Kitajci prihajajo! Poseben projekt Financ