Zakaj je naš energetsko-podnebni načrt najslabši v EU in kaj to pomeni Zakaj je naš energetsko-podnebni načrt najslabši v EU in kaj to pomeni Katastrofalno slaba ocena Nacionalnega energetskega in podnebnega načrt je več kot le slaba ocena. »Zdaj ni več časa za razpravo, ali bomo imeli sulca tam, kjer je zdaj, ali ga bomo imeli 500 metrov bolj južno,« ob tem pravi energetski strokovnjak Peter Novak.
Poglejte realnost številk pri ciljih za obnovljive vire energije Poglejte realnost številk pri ciljih za obnovljive vire energije Če upoštevamo jedrsko energijo, razogljičenje energetike za Slovenijo ni strahotno težak problem, pač pa imamo velike težave pri doseganju deleža obnovljivih virov energije, je povedal direktor Direktorata za energijo Hinko Šolinc.
Pojasnilo z Arsa: zakaj postopki na Arsu ne tečejo hitreje Pojasnilo z Arsa: zakaj postopki na Arsu ne tečejo hitreje Miha Skubic z Agencije RS za okolje (Arso) je razložil, katere so osnovne ovire, da postopek na Arsu ne teče hitreje.
Naslednji globalni podnebni štrajk bo 24. maja. Kako tečejo priprave v Ljubljani? Naslednji globalni podnebni štrajk bo 24. maja. Kako tečejo priprave v Ljubljani? V petek smo na ljubljanskem Trgu Republike naleteli na skupino mladih. Šesterica je sedela nasproti parlamenta z okoljskimi transparenti.
'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Maribor   dodaj
Snaga dodaj
 
Čas branja: 2 min
18.03.2018  16:38  Dopolnjeno: 18.03.2018 16:42
V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.
avtor
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Mariborsko sortirnico odpadkov bodo poskusno zagnali v drugi polovici junija.
Foto: Arhiv Snaga Ljubljana

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Maribor   dodaj
Snaga dodaj

"Tehnologija se razvija tudi na trgu odpadkov in kar se je še pred leti zdelo praktično nemogoče, danes namesto človeka počnejo stroji. Ločevanje odpadkov je zagotovo najpomembnejši segment trenutnega sistema ravnanja z odpadki, v katerem smo tudi mi kot izvajalci javne službe pogosto soočeni z očitkom uporabnikov, kako dolgo bodo še morali ločevati odpadke, ko pa danes tehnologija zmore že skoraj vse," ob tem izpostavljajo v mariborskem komunalnem podjetju Snaga.

Zato so se odločili, da v pilotnem okolju Radvanja preverijo, kaj bi dejansko pomenilo, če ločevanje, vsaj določenih vrst komunalnih odpadkov, prepustijo strojem. Z začetkom poskusnega obratovanja sortirnice bodo namreč na slovenskem nivoju razpolagali z edinstveno tehnologijo, ki bo iz mešanih komunalnih odpadkov izločala uporabne materiale.

Prva faza pilotnega projekta, ki so ga poimenovali integrirano zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in odpadne embalaže, se bo pričela v ponedeljek, ko bodo na območju Radvanja, kjer ta dan poteka odvoz odpadne embalaže, tehtali posode odpadne embalaže, v katerih uporabniki neposredno v gospodinjstvih zbirajo odpadno embalažo.

Za prebivalce se ne spremeni nič. Še zmeraj morajo na dan odvoza do 6. ure zjutraj na prevzemno mesto nastaviti posodo z odpadki, ki jih po koledarju ta dan odvažajo, le da smetarji posod ne bodo praznili dopoldan, ko jih bodo tehtali, ampak v popoldanskem času. Koledarji odvozov se torej ne spreminjajo, prav tako morajo prebivalci pilotnega območja še vedno ločevati odpadke kot doslej.

Ta faza projekta bo trajala predvidoma do prvomajskih praznikov. Projekt se bo nadaljeval jeseni, ko bodo vanj vključili še posode za mešane komunalne odpadke. Slednje in odpadno embalažo bodo na pilotnem območju pričeli odvažati skupaj, torej na isti dan, kar pomeni, da bo prišlo do sprememb koledarjev odvoza. Prebivalce testnega območja bodo o tem pravočasno obvestili in jim tudi posredovali nove termine. Sortirnica pa bo potem naredila svoje.

Na koncu bodo primerjali rezultate ročno ločenega zbiranja odpadkov v gospodinjstvih in strojno delo sortirnice, ki bo prav tako ločevala med mešanimi komunalnimi odpadki in odpadno embalažo.

"Izsledke projekta, za katerega smo prepričani, da bodo dokazali, da tehnologija ločuje veliko dosledneje in natančno kot človek, hkrati pa porabi manj časa, energije in je za okolje manj obremenilna kot vožnja s smetarskimi vozili, bomo predstavili konec leta, tudi na državnem nivoju," napovedujejo v Snagi.

Dela na gradbišču bodoče sortirnice potekajo v skladu z načrti in zaenkrat velja, da bodo objekt poskusno zagnali v drugi polovici junija. Poskusno delovanje bo trajalo eno leto, nato pa naj bi naprava začela obratovati s polno paro. Naložba v sortirnico je vredna 12,5 milijona evrov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope 25

Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...