Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Na infrastrukturnem ministrstvu so pripravili predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona. Pregledali smo nekaj predlaganih novosti.
A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov V Zagrebu je bilo 12. zasedanje meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Jedrsko elektrarno Krško (JEK).
Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister za okolje Jure Leben je poudaril, da hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri«.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.

V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Maribor   dodaj
Snaga dodaj
 
Čas branja: 2 min
18.03.2018  16:38  Dopolnjeno: 18.03.2018 16:42
V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.
avtor
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Mariborsko sortirnico odpadkov bodo poskusno zagnali v drugi polovici junija.
Foto: Arhiv Snaga Ljubljana

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Maribor   dodaj
Snaga dodaj

"Tehnologija se razvija tudi na trgu odpadkov in kar se je še pred leti zdelo praktično nemogoče, danes namesto človeka počnejo stroji. Ločevanje odpadkov je zagotovo najpomembnejši segment trenutnega sistema ravnanja z odpadki, v katerem smo tudi mi kot izvajalci javne službe pogosto soočeni z očitkom uporabnikov, kako dolgo bodo še morali ločevati odpadke, ko pa danes tehnologija zmore že skoraj vse," ob tem izpostavljajo v mariborskem komunalnem podjetju Snaga.

Zato so se odločili, da v pilotnem okolju Radvanja preverijo, kaj bi dejansko pomenilo, če ločevanje, vsaj določenih vrst komunalnih odpadkov, prepustijo strojem. Z začetkom poskusnega obratovanja sortirnice bodo namreč na slovenskem nivoju razpolagali z edinstveno tehnologijo, ki bo iz mešanih komunalnih odpadkov izločala uporabne materiale.

Prva faza pilotnega projekta, ki so ga poimenovali integrirano zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in odpadne embalaže, se bo pričela v ponedeljek, ko bodo na območju Radvanja, kjer ta dan poteka odvoz odpadne embalaže, tehtali posode odpadne embalaže, v katerih uporabniki neposredno v gospodinjstvih zbirajo odpadno embalažo.

Za prebivalce se ne spremeni nič. Še zmeraj morajo na dan odvoza do 6. ure zjutraj na prevzemno mesto nastaviti posodo z odpadki, ki jih po koledarju ta dan odvažajo, le da smetarji posod ne bodo praznili dopoldan, ko jih bodo tehtali, ampak v popoldanskem času. Koledarji odvozov se torej ne spreminjajo, prav tako morajo prebivalci pilotnega območja še vedno ločevati odpadke kot doslej.

Ta faza projekta bo trajala predvidoma do prvomajskih praznikov. Projekt se bo nadaljeval jeseni, ko bodo vanj vključili še posode za mešane komunalne odpadke. Slednje in odpadno embalažo bodo na pilotnem območju pričeli odvažati skupaj, torej na isti dan, kar pomeni, da bo prišlo do sprememb koledarjev odvoza. Prebivalce testnega območja bodo o tem pravočasno obvestili in jim tudi posredovali nove termine. Sortirnica pa bo potem naredila svoje.

Na koncu bodo primerjali rezultate ročno ločenega zbiranja odpadkov v gospodinjstvih in strojno delo sortirnice, ki bo prav tako ločevala med mešanimi komunalnimi odpadki in odpadno embalažo.

"Izsledke projekta, za katerega smo prepričani, da bodo dokazali, da tehnologija ločuje veliko dosledneje in natančno kot človek, hkrati pa porabi manj časa, energije in je za okolje manj obremenilna kot vožnja s smetarskimi vozili, bomo predstavili konec leta, tudi na državnem nivoju," napovedujejo v Snagi.

Dela na gradbišču bodoče sortirnice potekajo v skladu z načrti in zaenkrat velja, da bodo objekt poskusno zagnali v drugi polovici junija. Poskusno delovanje bo trajalo eno leto, nato pa naj bi naprava začela obratovati s polno paro. Naložba v sortirnico je vredna 12,5 milijona evrov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Je nova uredba za fotovoltaike v navzkrižju z regulatorji? 5

Na Agenciji za energijo so v začetku leta nasprotovali neto obračunu elektrike, proizvedene za samooskrbo. Bodo nasprotovali tudi...