(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Odvečna toplota iz nuklearke za ogrevanje Zagreba Odvečna toplota iz nuklearke za ogrevanje Zagreba Prejeli smo: Z odvečno toplotno energijo iz jedrske elektrarne bi lahko ogrevali vsaj polovico stanovanjskih enot v sosednji prestolnici.
Okoljsko ministrstvo je nevladnikom dodelilo 427 tisoč evrov Okoljsko ministrstvo je nevladnikom dodelilo 427 tisoč evrov Ministrstvo za okolje je prek javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij (NVO), ki delujejo na področju ohranjanja narave, okolja in prostora, za leti 2018 in 2019 dodelilo skupaj 427 tisoč evrov. Sofinancirali bodo 12 projektov od 21 prijavljenih.
ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov Uroš Salobir iz družbe ELES je predstavil koncept celostnega razvoja infrastrukture za množično polnjenje e-vozil. Imenovali so ga E8.

V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

Čas branja: 2 min
18.03.2018  16:38  Dopolnjeno: 18.03.2018 16:42
V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.
avtor
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Mariborsko sortirnico odpadkov bodo poskusno zagnali v drugi polovici junija.
Foto: Arhiv Snaga Ljubljana

"Tehnologija se razvija tudi na trgu odpadkov in kar se je še pred leti zdelo praktično nemogoče, danes namesto človeka počnejo stroji. Ločevanje odpadkov je zagotovo najpomembnejši segment trenutnega sistema ravnanja z odpadki, v katerem smo tudi mi kot izvajalci javne službe pogosto soočeni z očitkom uporabnikov, kako dolgo bodo še morali ločevati odpadke, ko pa danes tehnologija zmore že skoraj vse," ob tem izpostavljajo v mariborskem komunalnem podjetju Snaga.

Zato so se odločili, da v pilotnem okolju Radvanja preverijo, kaj bi dejansko pomenilo, če ločevanje, vsaj določenih vrst komunalnih odpadkov, prepustijo strojem. Z začetkom poskusnega obratovanja sortirnice bodo namreč na slovenskem nivoju razpolagali z edinstveno tehnologijo, ki bo iz mešanih komunalnih odpadkov izločala uporabne materiale.

Prva faza pilotnega projekta, ki so ga poimenovali integrirano zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in odpadne embalaže, se bo pričela v ponedeljek, ko bodo na območju Radvanja, kjer ta dan poteka odvoz odpadne embalaže, tehtali posode odpadne embalaže, v katerih uporabniki neposredno v gospodinjstvih zbirajo odpadno embalažo.

Za prebivalce se ne spremeni nič. Še zmeraj morajo na dan odvoza do 6. ure zjutraj na prevzemno mesto nastaviti posodo z odpadki, ki jih po koledarju ta dan odvažajo, le da smetarji posod ne bodo praznili dopoldan, ko jih bodo tehtali, ampak v popoldanskem času. Koledarji odvozov se torej ne spreminjajo, prav tako morajo prebivalci pilotnega območja še vedno ločevati odpadke kot doslej.

Ta faza projekta bo trajala predvidoma do prvomajskih praznikov. Projekt se bo nadaljeval jeseni, ko bodo vanj vključili še posode za mešane komunalne odpadke. Slednje in odpadno embalažo bodo na pilotnem območju pričeli odvažati skupaj, torej na isti dan, kar pomeni, da bo prišlo do sprememb koledarjev odvoza. Prebivalce testnega območja bodo o tem pravočasno obvestili in jim tudi posredovali nove termine. Sortirnica pa bo potem naredila svoje.

Na koncu bodo primerjali rezultate ročno ločenega zbiranja odpadkov v gospodinjstvih in strojno delo sortirnice, ki bo prav tako ločevala med mešanimi komunalnimi odpadki in odpadno embalažo.

"Izsledke projekta, za katerega smo prepričani, da bodo dokazali, da tehnologija ločuje veliko dosledneje in natančno kot človek, hkrati pa porabi manj časa, energije in je za okolje manj obremenilna kot vožnja s smetarskimi vozili, bomo predstavili konec leta, tudi na državnem nivoju," napovedujejo v Snagi.

Dela na gradbišču bodoče sortirnice potekajo v skladu z načrti in zaenkrat velja, da bodo objekt poskusno zagnali v drugi polovici junija. Poskusno delovanje bo trajalo eno leto, nato pa naj bi naprava začela obratovati s polno paro. Naložba v sortirnico je vredna 12,5 milijona evrov.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...