Okolje & energija

DZ zavrnil zakon o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi

DZ je zavrnili predlog zakona o načinu izgradnje infrastrukture in pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala srednje Save.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
23.03.2018 00:45
Dopolnjeno: 23.03.2018 00:59
Čas branja: 1 min

Predlog zakona o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi je vložil Ivan Hršak (DeSUS). V DeSUS, SDS in NSi ga vidijo kot pomemben korak k hitrejši izgradnji hidroelektrarn, SMC in Levica pa menita, da tak zakon ni potreben.

Po predlogu bi koncesijo podelili neposredno družbi Srednjesavske elektrarne, ki je v 100-odstotni lasti Holdinga Slovenske elektrarne, za dobo 50 let. Koncesionar bi vsako leto državi plačal 10 odstotkov vrednosti proizvedene električne energije in vodno povračilo.

Državni prostorski načrti za prve tri hidroelektrarne (Suhadol, Trbovlje in Renke) bi morali biti izdelani do leta 2021. Denar za gradnjo bi po predlogu zagotovila vodni in podnebni sklad; če v njih ne bi bilo dovolj sredstev, pa bi lahko vlada manjkajoča sredstva zagotovila tudi iz integralnega proračuna.

Vlada je sicer ves čas trdila, da je tik pred podpisom koncesijske pogodbe za gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi, zato zakon ni potreben. Odprta vprašanja glede sklepanja pogodbe naj bi obravnavala na seji minulo sredo, ko je dogajanje zasenčil odstop premierja Mira Cerarja. Iz sporočila po seji vlade ni bilo razvidno, ali je beseda o tem res tekla.

Podporo predlogu so v sredini predstavitvi stališč poslanskih skupin poleg DeSUS izrazili še v SDS in NSi. Po besedah Tomaža Lisca (SDS) je takšen zakon nujni pogoj, če želi Slovenija "resno govoriti" o energetski samooskrbi in obnovljivih virih.

Z Zvonkom Lahom (NSi) sta izpostavila pomen hitre gradnje hidroelektrarn, Marjana Kotnik Poropat (DeSUS) pa je spomnila, da mora biti do leta 2020 najmanj 25 odstotkov energije pridobljene iz obnovljivih virov.

V Levici predlog zakona po besedah Violete Tomić medtem ocenjujejo kot spornega tako po vsebini kot po načinu sprejemanja. Poudarila je, da do gradnje na srednji Savi še ni prišlo izključno zato, ker še ni bila sklenjena koncesijska pogodba.

Da se je projekt ustavil pri pogodbi, se je strinjal tudi Igor Zorčič (SMC), ki je zagotovil, da si vlada prizadeva za podpis. Dikcija, ki jo vsebuje Hršakov zakon, bi po njihovem mnenju lahko celo razveljavila že podeljeno koncesijo in ustavila projekt, zato predlogu nasprotujejo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
(dopolnjeno) Predlog zakona o hidroelektrarnah na srednji Savi hladno sprejet
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (dopolnjeno) Predlog zakona o hidroelektrarnah na srednji Savi hladno sprejet 2

Končuje se medresorsko usklajevanje koncesijske pogodbe za izgradnjo hidroelektrarn na srednji Savi. Včeraj vloženi predlog zakona o njihovi izgradnji pa, kot kažejo prve informacije, nima velike podpore.

FINANCE
Okolje & energija
DeSUS vložil predlog zakona o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA DeSUS vložil predlog zakona o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi 2

Poslanec DeSUS Ivan Hršak je danes v DZ vložil predlog zakona o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi. Za samostojno vložitev zakona, ki bi omogočil izgradnjo hidroelektrarn in tudi razvoj lokalne infrastrukture ter gospodarstva, se je odločil, potem ko je osem mesecev čakal na podporo poslancev koalicijske stranke SMC, so sporočili iz DeSUS.

FINANCE
Okolje & energija
Predlog zakona o srednji Savi dobil prvo podporo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Predlog zakona o srednji Savi dobil prvo podporo

»Podpiram aktivnosti poslanca Ivana Hršaka, ki je z vložitvijo predloga zakona o gradnji hidroelektrarn na srednji Savi 'zbudil' koalicijo in ostale akterje, ki so odgovorni za umestitev in začetek gradnje HE na srednji Savi,« je sporočil evropski poslanec Franc Bogovič.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Poslanec Hršak: na srednji Savi bo teža na GEN energiji
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Poslanec Hršak: na srednji Savi bo teža na GEN energiji 3

Poslanec Desusa Ivan Hršak pojasnjuje, kakšne možnosti za sprejetje ima in kaj prinaša predlog zakona o izgradnji elektrarn na srednji Savi.

FINANCE
Okolje & energija
Hidroelektrarne na srednji Savi in neavtohtoni sulci
FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.