Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

V Velenju so energetsko prenovili zdravstveni dom

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
30.03.2018  00:15
Cilja energetske prenove Zdravstvenega doma Velenje sta bila znižanje obratovalnih stroškov in zagotavljanje boljših delovnih razmer v objektih, so zapisali v prijavi na razpis energetskih nagrad za okoljsko učinkovit projekt.
V Velenju so energetsko prenovili zdravstveni dom
Energetsko prenovo velenjskega zdravstvenega doma so sofinancirali tudi iz kohezijskih sredstev.

Obveščaj me o novih člankih:  

V okviru energetske sanacije Zdravstvenega doma Velenje so prenovili ovoj objekta, ki je bil skoraj brez toplotne izolacije, kar je povzročalo velike izgube toplotne energije. Prenovili in optimizirali so tudi strojne in elektroinstalacije.

Sanirali so tri objekte

Zdravstveni dom Velenje skupaj z lekarno sestavlja šest objektov. Energetsko so prenovili tri. Zgrajeni so bili v času, ko znanje in tehnologija nista omogočala gradnje energetsko učinkovitih objektov. Nova tehnologija omogoča iskanje rešitev za zagotavljanje večje energetske učinkovitosti.

Obod dveh od treh saniranih objektov je bil zgrajen iz opečnih votlakov debeline 29 centimetrov z obojestranskim ometom. Fasada tretjega objekta je bila sestavljena iz betonsko-opečne nosilne konstrukcije s slojem toplotne izolacije in betonskih dekorativnih elementov, obešenih na parapetih oken. Povezovalni hodniki so bili večinoma zastekljeni.

Za zagotovitev skladnosti objekta s predpisi PURES in zahtevami javnega razpisa, projekt je bil namreč sofinanciran iz kohezijskih skladov Evropske unije, so izvedli nove sestave obodnih zidov. Izolirali so jih s 14-centimetrskim slojem iz mineralne volne z zaključnim slojem po sistemu kontaktne fasade. Ostrešja so izolirali neposredno na tla s parno zaporo, toplotno izolacijo in paroprepustno folijo. Zamenjali so stavbno pohištvo s sodobnimi okvirji PVC in troslojno zasteklitvijo termopan. V dveh objektih so vgradili prezračevalni sistem z rekuperacijo. Izvedli so optimizacijo ogrevalnih sistemov. Kanali za dovod količine svežega zraka so vgrajeni pod strop in obdelani s suhomontažnimi mavčnokartonskimi oblogami, v okviru izvedbe spuščenih stropov pa so postavili novo varčno razsvetljavo LED.

Izračun prihrankov

Kako ugotavljajo, kakšni so prihranki energije? Na podlagi energetskega pregleda so pridobili referenčne podatke o porabi električne energije in toplote. Razliko med referenčno vrednostjo in porabo oziroma prihrankom ugotavljajo letno.

V letu 2016 so prihranili 3,3 megavatne ure električne energije in 704 megavatne ure toplotne energije. Iz obnovljivih virov (sprejem sončne energije za ogrevanje tople vode) so na objektu pridobili 89,2 megavatne ure, kar je pomenilo zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov pri elektriki za 1,6 tone in toplotni energiji 225,3 tone oziroma skupaj 226,9 tone.OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...