Okolje & energija

Lenarčič z novimi meritvami do popolne slike o podnebnih spremembah

Matevž Lenarčič bo 9. aprila poletel z mariborskega letališča proti Aziji na novo letalsko in okoljsko misijo Green Light World Flight.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

30.03.2018 10:00
Čas branja: 3 min
Lenarčič z novimi meritvami do popolne slike o podnebnih spremembah
Misijo so predstavili (z leve) Srečko Trunkelj z Energetike Ljubljana, vodja znanstveno-raziskovalnega dela ekipe Griša Močnik, Matevž Lenarčič in Marko Lukić z Lumarja.

Lenarčič bo opravljal raziskave onesnaženja s črnim ogljikom v politično zelo občutljivem delu sveta, kjer se prepletajo globalni interesi, so sporočili iz ekipe Green Light World Flight (GLWF). Pridobivanje dovoljenj za prelete Irana, Pakistana, Mjanmara, Laosa, Vietnama, Kitajske, Mongolije in Rusije je zato izjemno zapleteno, dolgotrajno in z veliko omejitvami.

Kakšne težave pričakujejo

Pot letenja je rezultat pogajanj in številnih kompromisov in v nekaterih delih še vedno negotova, je na novinarski konferenci povedal vodja misije Matevž Lenarčič. V Rusiji je poleg zapletenih postopkov pri pridobivanju dovoljenj velik problem tudi zagotavljanje primernega goriva, zato bo letalo pogosto pristajalo na lokalnih letališčih, kjer je mogoče uporabiti avtomobilsko gorivo. Matevžu se bo v kraju Ulan-Ude pridružil prijatelj in pilot Andrey Dubrovin iz Moskve, ki bo poskrbel za komunikacijo z lokalnimi kontrolami letenja, ki poteka v ruščini.

Pridobivanje dovoljenj za Kitajsko še ni končano. Dobili so povabilo in priporočila od organizatorja ene največjih letalskih prireditev na Kitajskem Blue Legend Air Expo, ki bo v bližini sedem milijonskega mesta Zhengzhou. V času mitinga bodo gostili srečanje združenja Earthrounders. Njegovi člani so piloti, ki so leteli okoli sveta v letalih, težkih do sedem ton. Med njimi je tudi Matevž Lenarčič.

V prvem delu poleta pričakujejo zaledenitve na poti do Pakistana, polet čez Indijo bi lahko spremljala slaba vidljivost, nevihtni sistemi so zelo verjetni nad Laosom in Vietnamom, nizke temperature pa v Sibiriji.

Meritve črnega ogljika

»Doslej zbranim podatkom iz prejšnjih misij GLWF: poletov okoli sveta, na Arktiko in po Sredozemlju, bomo dodali rezultate meritev na Daljnemvzhodu in s tem pomembno prispevali h ključnim znanstvenim ciljem projekta: opraviti meritve na območju, kjer jih prej ni bilo, in meritve v zraku, kjer je meritev malo in so drage,« je povedal Griša Močnik, vodja znanstveno-raziskovalnega dela ekipe Green Light World Flight.

V primerjavi z dosedanjimi misijami bo letošnja poleg merjenja prispevkov aerosolov, ki absorbirajo sončno svetlobo, osredotočena tudi na prispevke drugih aerosolov, ki absorbirajo in sipajo svetlobo. Za ta cilj bodo prvič testirani novo vgrajeni inštrumenti za meritve z ultra-lahkimi letali.

»Rezultate znanstvenoraziskovalnega dela je ekipa GLWF predstavila na več kot 30 konferencah in delavnicah po Evropi, Aziji in Ameriki. Z opravljenim delom se je misija uspešno priključila znanstveno-raziskovalnemu projektu, ki ga vodi Univerza na Dunaju. Razvili smo metodologijo, ki je bila uporabljena na lokalni in regionalni ravni, med drugim tudi v Ljubljanski kotlini. S pomočjo te metodologije lahko določimo vire onesnaževanja in ocenimo neposreden vpliv prometa in kurjenja biomase na kakovost zraka in bivanja,« je dodal Močnik.

Zero Emission Living

Na novinarski konferenci so bili poleg predstavnikov generalnega zelenega partnerja, javnega podjetja Energetika Ljubljana, tudi predstavniki generalnega eko partnerja, podjetja Lumar.

»V podjetju Lumar iščemo energetske rešitve in koncepte bivanja za zmanjšanje izpustov, ki so povezani s kurjenjem fosilnih goriv in proizvodnjo električne energije. S tem smo prišli do koncepta Zero Emission Living, ki pomeni celovito bivanje brez emisij, saj nam tehnologije omogočajo, da brez velikih težav postanemo brezogljična družba.

Seveda pa je vsaka sprememba zelo težka. Ljudje smo le izjemoma pripravljeni stopiti iz ustaljenih okvirjev in najdemo največkrat veliko izgovorov, zakaj tega ne bi naredili – od tega, da se planet v resnici ne pregreva, da je to predrago in tako naprej. Za uspeh na tem področju je zato potrebno dvigniti zavest ljudi. Veliko lažje jo dvignejo entuziasti, kot sta Matevž in ekipa okoli njega, ki brez namena po zaslužku, ampak s prvinskim, človeškim pristopom poskušata na osnovi meritev ozaveščati svet o dejanskem stanju onesnaženosti v okolju,« je povedal direktor podjetja Lumar Marko Lukić.

V Ljubljani bodo širili daljinsko energetsko oskrbo

Srečko Trunkelj, predstavnik Energetike Ljubljana, pa je dodal: »Naša odločitev, da kot partner podpremo projekte Matevža Lenarčiča in ekipe, je rezultat naše ozaveščenosti o pomenu odgovornega ravnanja z okoljem. Med pomembnejše prakse, ki pripomorejo k večji kakovosti zraka v Ljubljani, zagotovo sodi daljinska energetska oskrba s toploto in zemeljskim plinom, ki danes oskrbuje 74 odstotkov vseh stanovanj v Mestni občini Ljubljana. Cilj je povečanje na 80 odstotkov do leta 2020. Sledi ji spodbujanje trajnostnega prometa. Že več let s postavljanjem javnih polnilnic spodbujamo uporabo okolju prijaznih vozil na stisnjen zemeljski plin, konec lanskega leta pa smo sodelovali tudi pri postavitvi prve javne polnilnice za tovorna vozila na utekočinjen zemeljski plin.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Samo trije so lahko prileteli na kitajski Air Show. Lenarčič je bil med njimi.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Samo trije so lahko prileteli na kitajski Air Show. Lenarčič je bil med njimi.

Matevž Lenarčič, slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb, se je na Kitajskem udeležil velikega letalskega mitinga Zhengzhou AirShow 2018.

FINANCE
Okolje & energija
Lenarčič pred poletom prek Indije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Lenarčič pred poletom prek Indije 1

Za letalcem in okoljskim raziskovalcem Matevžem Lenarčičem je več kot sedem tisoč kilometrov, pred njim pa najdaljša etapa v letošnji misiji.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj je nad Azijo izmeril Lenarčič
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj je nad Azijo izmeril Lenarčič

Na Institutu Jožef Stefan so predstavili rezultate globalnih letalskih meritev absorpcije aerosolov, ki jih na zadnji misiji zbiral letalec Matevž Lenarčič.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Lenarčič v Rusiji nadaljuje z meritvami črnega ogljika
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Lenarčič v Rusiji nadaljuje z meritvami črnega ogljika

Matevž Lenarčič, ki letos opravlja meritve črnega ogljika nad Azijo, je po večdnevnem bivanju na Kitajskem in precejšnjih težavah z vremenom preletel Mongolijo in pozno sinoči pristal v Rusiji v kraju Ulan Ude nedaleč od Bajkalskega jezera.

FINANCE
Okolje & energija
Lenarčičev prihod na Kitajsko je bil pravi spektakel
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Lenarčičev prihod na Kitajsko je bil pravi spektakel 2

Vodja misije Green Light World Flight Matevž Lenarčič je po dvodnevni negotovosti in številnih zapletih pri pridobivanju dovoljenj v sredo pristal v mestu Zhengzhou na Kitajskem

FINANCE
Okolje & energija
Lenarčič preletel Indijo in izmeril visoko onesnaženje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Lenarčič preletel Indijo in izmeril visoko onesnaženje

Po več kot deseturnem letenju v izjemno neugodnih razmerah od Pakistana do Bangladeša je slovenski letalec in raziskovalec Matevž Lenarčič pristal v kraju Chitagong.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo