Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu energetiki.
Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati tudi na parkiriščih stanovanjskih sosesk.
Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje V Zlatoličju je naplavljenih 25 tisoč kubičnih metrov lesa, domačini si delajo zalogo za kurjavo, poroča portal Ptujinfo.
Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.
Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Upravljavci avtocest Avstrije, Madžarske in Slovenije bodo v kratkem podpisali dogovor o sodelovanju pri čezmejnem testiranju električne, avtonomne in povezane mobilnosti. Za testiranje bodo vzpostavili meddržavni avtocestni koridor.

Sistem, ki bo pomagal bovlingu in elektroomrežju

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 2 min
01.04.2018  07:25
Družba Iskra bo na ljubljanskem objektu Bowling Klub 300 postavila sistem za nižanje konične obremenitve.
Sistem, ki bo pomagal bovlingu in elektroomrežju
Sončna elektrarna na stavbi Bowling Kluba 300

Več iz teme:  

Sistem za nižanje konične obremenitve bodo sestavljali zdajšnja 32-kilovatna plinska kogeneracija, dve polnilni mesti za električna vozila družbe Avant2go in sončna elektrarna dvakrat po 15,36 vršnega kilovata in enkrat 19,20 vršnega kilovata.

Tem napravam bodo dodali hranilnik električne energije z zmogljivostjo 15 kilovatnih ur, največjo obremenilno močjo deset kilovatov in življenjsko dobo vsaj 20 let oziroma osem tisoč polnilnih ciklov.

Delovanje hranilnika

Hranilnik bodo polnili v času nizke porabe objekta oziroma nizke obremenjenosti elektroenergetskega sistema ter praznili v času koničnih obremenitev, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade. Prva konična obremenitev objekta je v jutranjih urah ob zagonu peči, druga v času kosila, ko je polno obremenjena restavracija, obremenjena pa je tudi polnilnica za električna vozila. Tretja konica je zvečer, ko so obremenjeni restavracija, polnilnice in igrišča za bovling.

V času konične obremenjenosti bodo praznili hranilnik električne energije in usmerili proizvodnjo električne energije iz kogeneracije in sončne elektrarne na objekt. V času nizke porabe pa bodo polnili hranilnik oziroma usmerili proizvodnjo v omrežje.

Upoštevali bodo tudi vremensko napoved

Sistem bo deloval kot celota ter določal pretok med proizvajalci in porabniki električne energije glede na razmere v elektroenergetskem omrežju in električnem sistemu objekta, vremenske razmere in vremensko napoved, trend porabe in proizvodnje, cene in napoved cen električne energije.

Na objektu bodo delovali tudi merilni centri, ki bodo spremljali glavni dovod električne energije iz omrežja, proizvodnjo v sončni elektrarni in kogeneraciji, porabo na polnilnici za električna vozila in polnjenje oziroma praznjenje hranilnika. Podatke bodo pošiljali v Iskrino oblačno rešitev za energetski monitoring, kjer bodo lahko preverjali tudi kakovost električne energije, proizvedene v sončni elektrarni in soproizvodnji energije, dobavljene iz omrežja. Merilni centri bodo povezani s krmilnikom hranilnika, ki bo odločal o praznjenju oziroma polnjenju hranilnika. Krmilnik bo povezan v oblačni sistem, ki bo z algoritmom prilagajal delovanje hranilnika.

Koristi tudi za omrežje

Razbremenjevanje koničnih porab in spremljanje kakovosti električne napetosti zmanjšujeta obremenitve in motnje ter tako podaljšata življenjsko dobo inštalacij in opreme. Sistem pa omogoča tudi rezervno napajanje. Ob izpadu električne energije se vklopi samodejno.

Sistem je primeren tudi za uporabo v stanovanjskih zgradbah ter poslovnih in proizvodnih objektih, so zapisali v Iskri. Prednost za odjemalca sta nižja obračunska moč in večja neodvisnost objekta od preostalega elektroenergetskega sistema. Koristen pa je tudi za distribucijsko in prenosno omrežje ter za proizvodnjo električne energije. V primeru njegove razširjenosti bi se zmanjšala potreba po nadgradnji omrežja zaradi vse večjih potreb po električni energiji. Sistem tudi pripomore k preprostejši vključitvi obnovljivih virov energije v elektroenergetsko omrežje, so še zapisali v Iskri.


Več iz teme:  

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kako so v Steklarni Rogaška iz odpadka naredili surovino in jo prodali v Nemčijo

V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu...

OK & EN
Novice
Novice Rožnodolci: Janković se ne odziva na zeleno Rožno dolino 21

V Rožni dolini ugotavljajo, da vsi županski kandidati podpirajo zeleno, nebetonsko Rožno dolino. Ignorira jih samo Zoran Janković.

OK & EN
Novice
Novice Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini 3

Direktor Javnega podjetja Žale je opisal, kaj zahteva Uredba o odpadkih: prepoveduje upepeljevanje medicinskih odpadkov, med njimi so deli...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Eko komplet: slovenski lončki iz graha in poljski krožniki iz otrobov

Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Država bo delila 150 podnebnih milijonov. Najdite del zase.

Na ministrstvu za okolje so objavili Osnutek Odloka o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letu 2019. Pripombe...