Kako so okoljevarstveniki zamaknili gradnjo hidroelektrarne Mokrice za najmanj pol leta Kako so okoljevarstveniki zamaknili gradnjo hidroelektrarne Mokrice za najmanj pol leta Nekatere rešitve v novi gradbeni zakonodaji so nedomišljene in bodo močno zapletle in podaljšale tako gradnjo velikih energetskih objektov kot tudi družinskih hiš.
A. Mervar: V energetiki prevladujejo lokalni interesi. Zelo redko nacionalni. A. Mervar: V energetiki prevladujejo lokalni interesi. Zelo redko nacionalni. »Energetika je skoraj povsem državna, obnašamo pa se, kot da imamo 20 zasebnih podjetij,« je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar.
Zakaj slovenski energetiki 'nimajo pravice jamrati' in kaj morajo narediti Zakaj slovenski energetiki 'nimajo pravice jamrati' in kaj morajo narediti »Nekateri dajete izjave, da je prihodnost črna, da se ne da nič narediti, da bodo obnovljivi viri sesuli sistem,« je na energetski konferenci kolegom povedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob. In pokazal rešitev.

Sistem, ki bo pomagal bovlingu in elektroomrežju

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
Iskra dodaj
 
Čas branja: 2 min
01.04.2018  07:25
Družba Iskra bo na ljubljanskem objektu Bowling Klub 300 postavila sistem za nižanje konične obremenitve.
Sistem, ki bo pomagal bovlingu in elektroomrežju
Sončna elektrarna na stavbi Bowling Kluba 300

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
Iskra dodaj

Sistem za nižanje konične obremenitve bodo sestavljali zdajšnja 32-kilovatna plinska kogeneracija, dve polnilni mesti za električna vozila družbe Avant2go in sončna elektrarna dvakrat po 15,36 vršnega kilovata in enkrat 19,20 vršnega kilovata.

Tem napravam bodo dodali hranilnik električne energije z zmogljivostjo 15 kilovatnih ur, največjo obremenilno močjo deset kilovatov in življenjsko dobo vsaj 20 let oziroma osem tisoč polnilnih ciklov.

Delovanje hranilnika

Hranilnik bodo polnili v času nizke porabe objekta oziroma nizke obremenjenosti elektroenergetskega sistema ter praznili v času koničnih obremenitev, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade. Prva konična obremenitev objekta je v jutranjih urah ob zagonu peči, druga v času kosila, ko je polno obremenjena restavracija, obremenjena pa je tudi polnilnica za električna vozila. Tretja konica je zvečer, ko so obremenjeni restavracija, polnilnice in igrišča za bovling.

V času konične obremenjenosti bodo praznili hranilnik električne energije in usmerili proizvodnjo električne energije iz kogeneracije in sončne elektrarne na objekt. V času nizke porabe pa bodo polnili hranilnik oziroma usmerili proizvodnjo v omrežje.

Upoštevali bodo tudi vremensko napoved

Sistem bo deloval kot celota ter določal pretok med proizvajalci in porabniki električne energije glede na razmere v elektroenergetskem omrežju in električnem sistemu objekta, vremenske razmere in vremensko napoved, trend porabe in proizvodnje, cene in napoved cen električne energije.

Na objektu bodo delovali tudi merilni centri, ki bodo spremljali glavni dovod električne energije iz omrežja, proizvodnjo v sončni elektrarni in kogeneraciji, porabo na polnilnici za električna vozila in polnjenje oziroma praznjenje hranilnika. Podatke bodo pošiljali v Iskrino oblačno rešitev za energetski monitoring, kjer bodo lahko preverjali tudi kakovost električne energije, proizvedene v sončni elektrarni in soproizvodnji energije, dobavljene iz omrežja. Merilni centri bodo povezani s krmilnikom hranilnika, ki bo odločal o praznjenju oziroma polnjenju hranilnika. Krmilnik bo povezan v oblačni sistem, ki bo z algoritmom prilagajal delovanje hranilnika.

Koristi tudi za omrežje

Razbremenjevanje koničnih porab in spremljanje kakovosti električne napetosti zmanjšujeta obremenitve in motnje ter tako podaljšata življenjsko dobo inštalacij in opreme. Sistem pa omogoča tudi rezervno napajanje. Ob izpadu električne energije se vklopi samodejno.

Sistem je primeren tudi za uporabo v stanovanjskih zgradbah ter poslovnih in proizvodnih objektih, so zapisali v Iskri. Prednost za odjemalca sta nižja obračunska moč in večja neodvisnost objekta od preostalega elektroenergetskega sistema. Koristen pa je tudi za distribucijsko in prenosno omrežje ter za proizvodnjo električne energije. V primeru njegove razširjenosti bi se zmanjšala potreba po nadgradnji omrežja zaradi vse večjih potreb po električni energiji. Sistem tudi pripomore k preprostejši vključitvi obnovljivih virov energije v elektroenergetsko omrežje, so še zapisali v Iskri.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 14

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 8

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...