Kaj je peskovnik za inovacije in zakaj ga potrebujemo  Kaj je peskovnik za inovacije in zakaj ga potrebujemo Tehnologija verižnih blokov v energetiki veliko obeta. Marsikatero zamisel pa bi lažje uresničili, če bi imeli koncept peskovnika, sandbox, je razložil Gregor Karlovšek, ki je sodeloval kot energetski svetovalec pri projektu za trgovanje z energijo SunContract.
Trajnostna energetika prihaja tudi na otroška igrišča Trajnostna energetika prihaja tudi na otroška igrišča V Borzenu so izpeljal prvi študentski hackathon trajnostne energetike, namenjen zasnovi demonstracijskega parka igral, ki prikazujejo delovanje elektrarn na obnovljive vire energije.
Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.

V Savdski Arabiji bo največja fotovoltaika na svetu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
elektrika   dodaj
Softbank dodaj
 
Čas branja: 1 min
01.04.2018  08:50  Dopolnjeno: 01.04.2018 08:53
Savdska Arabija je ta teden z japonskim telekomunikacijskim velikanom Softbank podpisala memorandum o soglasju o razvoju sončne energije. Do leta 2030 nameravajo postaviti za 200 gigavatov fotovoltaičnih elektrarn.
avtor
V Savdski Arabiji bo največja fotovoltaika na svetu

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
elektrika   dodaj
Softbank dodaj

Dogovor sta Savdska Arabija, ki tako kot ostale arabske izvoznice nafte kljub izobilju sonca trenutno praktično vso svojo energijo pridobiva iz nafte in zemeljskega plina, in Softbank, ki je v zadnjem času na investicijskem pohodu po tujini, podpisala v okviru ameriškega obiska savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana.

Skupna vrednost projektov bo po poročanju tujih tiskovnih agencij dosegla 200 milijard dolarjev. Prva faza, v okviru katere bodo do konca leta 2019 postavili dve polji fotovoltaičnih celic s skupno močjo 7,2 gigavata, bo stala okoli pet milijard evrov in po današnjih merilih pomeni največjo sončno elektrarno na svetu.

Softbank bo v načrte Savdske Arabije vlagal iz svojega sto milijard dolarjev vrednega sklada Softbank Vision Fund, ki so ga leta 2016 oblikovali s sredstvi iz savdskega državnega investicijskega sklada in drugimi vložki. V prvo fazo bodo vložili milijardo dolarjev, ostalo bodo zagotovili s projektnim financiranjem. V nadaljevanju nameravajo postavitev sončnih elektrarn financirati tudi s prihodki od prodane energije, ki jo bodo tudi izvažali.

Z izvedbo načrtovanih investicij boi delo dobilo sto tisoč ljudi. Sprva bodo tehnologijo uvažali, v nekaj letih pa nameravajo v Savdski Arabiji postaviti obrat za proizvodnjo sončnih panelov.

Ambiciozni energetski načrti so del programa diverzifikacije savdskega gospodarstva, s katerim želi nova generacija monarhične dinastije zmanjšati odvisnost od izvoza nafte in plina ter vstopiti v novo energetsko in gospodarsko dobo.

Sončnega obsevanja je na arabskem polotoku in drugod na Bližnjem vzhodu v izobilju, a se pridobivanje energije iz sonca uveljavlja šele v zadnjih letih. Težava je puščavski pesek, ki se kopiči na fotovoltaičnih celicah in zmanjšuje njihovo učinkovitost.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 12

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To je električni avto, ki so ga naredili dijaki

Dijaki treh srednjih šol so pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali klasičnega bencinskega smarta v električnega....