Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Prejšnji teden smo s skupino strokovnjakov opravili posvet o elektrifikaciji voznega parka slovenskih podjetij. O posvetu bomo podrobno poročali v petkovi posebni prilogi Financ. Za pokušino objavljamo drobec s posveta.
Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Na SID banki, ki je po pooblastilu Republike Slovenije uradna dražiteljica emisijskih kuponov, so nam pojasnili delovanje avkcij, na katerih prodajajo dovoljenja za izpuste ogljikovega dioksida.
(foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več (foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več Prihodnja čiščenja odpadkov naj organizirajo planinska, lovska in ribiška zveza, gozdarji in druge organizacije s številčnim članstvom, predlaga predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.
Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel varovalni sistem borze; razglasiti je moral stečaj, ni pa jih malo, ki se sprašujejo, kako lahko en sam človek postane skoraj usoden za kak trg

V Savdski Arabiji bo največja fotovoltaika na svetu

Čas branja: 1 min
01.04.2018  08:50  Dopolnjeno: 01.04.2018 08:53
Savdska Arabija je ta teden z japonskim telekomunikacijskim velikanom Softbank podpisala memorandum o soglasju o razvoju sončne energije. Do leta 2030 nameravajo postaviti za 200 gigavatov fotovoltaičnih elektrarn.
avtor
V Savdski Arabiji bo največja fotovoltaika na svetu

Dogovor sta Savdska Arabija, ki tako kot ostale arabske izvoznice nafte kljub izobilju sonca trenutno praktično vso svojo energijo pridobiva iz nafte in zemeljskega plina, in Softbank, ki je v zadnjem času na investicijskem pohodu po tujini, podpisala v okviru ameriškega obiska savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana.

Skupna vrednost projektov bo po poročanju tujih tiskovnih agencij dosegla 200 milijard dolarjev. Prva faza, v okviru katere bodo do konca leta 2019 postavili dve polji fotovoltaičnih celic s skupno močjo 7,2 gigavata, bo stala okoli pet milijard evrov in po današnjih merilih pomeni največjo sončno elektrarno na svetu.

Softbank bo v načrte Savdske Arabije vlagal iz svojega sto milijard dolarjev vrednega sklada Softbank Vision Fund, ki so ga leta 2016 oblikovali s sredstvi iz savdskega državnega investicijskega sklada in drugimi vložki. V prvo fazo bodo vložili milijardo dolarjev, ostalo bodo zagotovili s projektnim financiranjem. V nadaljevanju nameravajo postavitev sončnih elektrarn financirati tudi s prihodki od prodane energije, ki jo bodo tudi izvažali.

Z izvedbo načrtovanih investicij boi delo dobilo sto tisoč ljudi. Sprva bodo tehnologijo uvažali, v nekaj letih pa nameravajo v Savdski Arabiji postaviti obrat za proizvodnjo sončnih panelov.

Ambiciozni energetski načrti so del programa diverzifikacije savdskega gospodarstva, s katerim želi nova generacija monarhične dinastije zmanjšati odvisnost od izvoza nafte in plina ter vstopiti v novo energetsko in gospodarsko dobo.

Sončnega obsevanja je na arabskem polotoku in drugod na Bližnjem vzhodu v izobilju, a se pridobivanje energije iz sonca uveljavlja šele v zadnjih letih. Težava je puščavski pesek, ki se kopiči na fotovoltaičnih celicah in zmanjšuje njihovo učinkovitost.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.