Okolje & energija

V Savdski Arabiji bo največja fotovoltaika na svetu

Savdska Arabija je ta teden z japonskim telekomunikacijskim velikanom Softbank podpisala memorandum o soglasju o razvoju sončne energije. Do leta 2030 nameravajo postaviti za 200 gigavatov fotovoltaičnih elektrarn.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
01.04.2018 08:50
Dopolnjeno: 01.04.2018 08:53
Čas branja: 1 min

Dogovor sta Savdska Arabija, ki tako kot ostale arabske izvoznice nafte kljub izobilju sonca trenutno praktično vso svojo energijo pridobiva iz nafte in zemeljskega plina, in Softbank, ki je v zadnjem času na investicijskem pohodu po tujini, podpisala v okviru ameriškega obiska savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana.

Skupna vrednost projektov bo po poročanju tujih tiskovnih agencij dosegla 200 milijard dolarjev. Prva faza, v okviru katere bodo do konca leta 2019 postavili dve polji fotovoltaičnih celic s skupno močjo 7,2 gigavata, bo stala okoli pet milijard evrov in po današnjih merilih pomeni največjo sončno elektrarno na svetu.

Softbank bo v načrte Savdske Arabije vlagal iz svojega sto milijard dolarjev vrednega sklada Softbank Vision Fund, ki so ga leta 2016 oblikovali s sredstvi iz savdskega državnega investicijskega sklada in drugimi vložki. V prvo fazo bodo vložili milijardo dolarjev, ostalo bodo zagotovili s projektnim financiranjem. V nadaljevanju nameravajo postavitev sončnih elektrarn financirati tudi s prihodki od prodane energije, ki jo bodo tudi izvažali.

Z izvedbo načrtovanih investicij boi delo dobilo sto tisoč ljudi. Sprva bodo tehnologijo uvažali, v nekaj letih pa nameravajo v Savdski Arabiji postaviti obrat za proizvodnjo sončnih panelov.

Ambiciozni energetski načrti so del programa diverzifikacije savdskega gospodarstva, s katerim želi nova generacija monarhične dinastije zmanjšati odvisnost od izvoza nafte in plina ter vstopiti v novo energetsko in gospodarsko dobo.

Sončnega obsevanja je na arabskem polotoku in drugod na Bližnjem vzhodu v izobilju, a se pridobivanje energije iz sonca uveljavlja šele v zadnjih letih. Težava je puščavski pesek, ki se kopiči na fotovoltaičnih celicah in zmanjšuje njihovo učinkovitost.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Vlagatelj, ki se je zapičil v tehnološka podjetja in kupuje vse živo
Manager
ManagerŽiga Brdnik Vlagatelj, ki se je zapičil v tehnološka podjetja in kupuje vse živo

Za enim največjih vlagateljev v tehnološka podjetja na svetu Masajošijem Sonom je pestro leto, saj je s SoftBank vsake štiri dni opravil kako naložbo in pridobil deleže denimo v Uberju in njegovem kitajskem tekmecu Didi Chuxingu. Načrtuje tudi pohod na borzo.

FINANCE
Okolje & energija
»Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn« 6

Z upokojenim profesorjem elektroenergetike Ferdinandom Gubino smo govorili o spremembah v panogi, o odzivanju na novosti, oblikovanju Energetskega koncepta Slovenije in o slovenski elektroenergetski stroki.

FINANCE
Manager
Katera so zveneča tehnološka imena, ki pogledujejo proti borzi
Manager
ManagerŽiga Brdnik Katera so zveneča tehnološka imena, ki pogledujejo proti borzi

V tehnološkem svetu se letos utegne zgoditi več odmevnih borznih debijev. V tujih medijih se omenjajo Dropbox, Xiaomi, Spotify, Airbnb, Pinterest, Lyft in SoftBank Corp.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Zakaj se je podražila nafta
Finance
Mohamed A. El-Erian Zakaj se je podražila nafta

Proizvajalci nafte bi trenuten dvig cen nafte modro obravnavali kot začasno nepričakovano darilo, ne pa kot trajno stanje.

FINANCE
Članki
Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice?
Finance
FinanceAlbina Kenda Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na katero še vedno močno vpliva Opecov dogovor o omejevanju količin načrpane nafte

FINANCE
Okolje & energija
Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne? 1

»Če postavite samo sončne elektrarne in če jih je seveda dovolj, ne pa tudi elektrarn s turbinami, dobite problem vztrajnosti,« je začel odgovor profesor elektrotehnike Ferdinand Gubina na vprašanje, zapisano v naslovu.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.