Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring V primeru razlitja nevarnih snovi na kraškem območju ni časa in možnosti za sanacijo, je za STA dejala Nataša Viršek Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU. Ostane monitoring, kako hitro in v kakšni meri bo onesnaženje doseglo izvir Rižane, še posebej ob intenzivnih padavinah. Bi pa lahko bil vodni vir ogrožen dlje časa.
Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba na Obali je trenutno varna in pod nadzorom, so sporočili iz javnega podjetja Rižanski vodovod Koper.
(foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov (foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov Na slovenskem delu tekmovanja ClimateLaunchpad so izbrali zmagovalca, ki bosta sodelovala na evropskem finalu za najboljšo zeleno poslovno idejo.
O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju Predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo po napovedih na današnji redni seji občinskega sveta Občine Šoštanj svetnikom predstavili modelno študijo možnosti energetske izrabe izbranih odpadnih materialov v Tešu. Študijo so vodilni iz Teša prejšnji teden že predstavili vodstvu občine.
Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ogrožajo demokracijo in človekove pravice, je zapisal posebni poročevalec Združenih narodov Philip Alston.

V Savdski Arabiji bo največja fotovoltaika na svetu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
elektrika   dodaj
Softbank dodaj
 
Čas branja: 1 min
01.04.2018  08:50  Dopolnjeno: 01.04.2018 08:53
Savdska Arabija je ta teden z japonskim telekomunikacijskim velikanom Softbank podpisala memorandum o soglasju o razvoju sončne energije. Do leta 2030 nameravajo postaviti za 200 gigavatov fotovoltaičnih elektrarn.
avtor
V Savdski Arabiji bo največja fotovoltaika na svetu

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
elektrika   dodaj
Softbank dodaj

Dogovor sta Savdska Arabija, ki tako kot ostale arabske izvoznice nafte kljub izobilju sonca trenutno praktično vso svojo energijo pridobiva iz nafte in zemeljskega plina, in Softbank, ki je v zadnjem času na investicijskem pohodu po tujini, podpisala v okviru ameriškega obiska savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana.

Skupna vrednost projektov bo po poročanju tujih tiskovnih agencij dosegla 200 milijard dolarjev. Prva faza, v okviru katere bodo do konca leta 2019 postavili dve polji fotovoltaičnih celic s skupno močjo 7,2 gigavata, bo stala okoli pet milijard evrov in po današnjih merilih pomeni največjo sončno elektrarno na svetu.

Softbank bo v načrte Savdske Arabije vlagal iz svojega sto milijard dolarjev vrednega sklada Softbank Vision Fund, ki so ga leta 2016 oblikovali s sredstvi iz savdskega državnega investicijskega sklada in drugimi vložki. V prvo fazo bodo vložili milijardo dolarjev, ostalo bodo zagotovili s projektnim financiranjem. V nadaljevanju nameravajo postavitev sončnih elektrarn financirati tudi s prihodki od prodane energije, ki jo bodo tudi izvažali.

Z izvedbo načrtovanih investicij boi delo dobilo sto tisoč ljudi. Sprva bodo tehnologijo uvažali, v nekaj letih pa nameravajo v Savdski Arabiji postaviti obrat za proizvodnjo sončnih panelov.

Ambiciozni energetski načrti so del programa diverzifikacije savdskega gospodarstva, s katerim želi nova generacija monarhične dinastije zmanjšati odvisnost od izvoza nafte in plina ter vstopiti v novo energetsko in gospodarsko dobo.

Sončnega obsevanja je na arabskem polotoku in drugod na Bližnjem vzhodu v izobilju, a se pridobivanje energije iz sonca uveljavlja šele v zadnjih letih. Težava je puščavski pesek, ki se kopiči na fotovoltaičnih celicah in zmanjšuje njihovo učinkovitost.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 21

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...