Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Energetsko-okoljske risanke s 75 tisoč ogledi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Akademija Finance   dodaj
Borzen dodaj
RTV Slovenija dodaj
YouTube dodaj
Niko dodaj
 
Čas branja: 2 min
02.04.2018  01:00
V Borzenu so pripravili serijo petih okoljskih risank za otroke. Ogledov je bilo 75 tisoč, risankam pa so dodali spremljajoče dejavnosti za spodbujanje zavedanja o pomenu učinkovite rabe in obnovljivih virov energije med najmlajšimi.
Energetsko-okoljske risanke s 75 tisoč ogledi
Serijo okoljskih risank Lepši svet so prvič predvajali na RTV Slovenija med zimskimi počitnicami 2017.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Akademija Finance   dodaj
Borzen dodaj
RTV Slovenija dodaj
YouTube dodaj
Niko dodaj

Serija petih risank z naslovom Lepši svet je nastala v sodelovanju operaterja trga z elektriko Borzena z RTV Slovenija. Vsaka je dolga tri minute. Posneli so jih tudi na DVD in jim dodali gradivo za učitelje in vzgojitelje. Gradivo je podpora za spremljanje risank in pogovor z otroki o vsebini risank.

Za vsako risanko so pripravili razlago ključnih besed, primere iz vsakdanjega življenja, slovarček, zamisli za ustvarjanje in pregled zanimivosti, so v Borzenu našteli v prijavi projekta na natečaj energetskih nagrad v kategoriji promocijski projekt.

Risankam so dodali sestavljanki z motivi iz risank, pobarvanke, ki jih lahko prenesemo s spletne strani www.trajnostnaenergija.si, izvedli pa so tudi natečaj Lepši svet, namenjen predšolskim otrokom od tretjega leta starosti in učencem v prvi triadi osnovne šole. Otroci so narisali, kako si predstavljajo lepši svet. Risbe so na ogled tudi na spletu, med sodelujočimi so izžrebali ekipo, katere člani so si lahko na RTV Slovenija ogledali, kako risanke nastanejo.

Učinki projekta

Risanke so imele na programu RTV Slovenija in na Borzenovem kanalu YouTube prek 75 isoč ogledov. Razdelili so 2.500 DVD, in sicer 1.650 osnovnim šolam, knjižnicam in vrtcem, poleg tega pa še lokalnim energetskim agencijam, ministrstvom in udeležencem Borzenovih dogodkov. Med takšnimi dogodki so Trajnostna energija lokalno in podelitve nagrad za učinkovito rabo in obnovljive vire energije.

Risanke so promovirali 4.360 naročnikom e-novičnika. Informacije so predstavljali na tiskovnih konferencah, povzemali so jih mediji. Na razpisu Lepši svet je sodelovalo 450 otrok. Otroci zaposlenih pa so obiskali podjetja.

Tina in Rok, Edi in Niko

S projektom želijo spodbuditi zavedanje o pomenu učinkovite rabe in obnovljivih virov energije (URE in OVE) med najmlajšimi. To je tudi poslanstvo blagovne znamke Trajnostna energija, v okviru katere v Borzenu informirajo, ozaveščajo in usposabljajo o URE in OVE. Poleg tega želijo učiteljem in vzgojiteljem zagotoviti orodje za poučevanje o OVE in URE. S projektom želijo doseči čim več otrok, povečati znanje o URE in OVE in prenašati takšno znanje v vsakdanje življenje.

Glavna junaka serije petih risank sta Tina in Rok, sodelujeta še psiček Edi in tablica Niko. Junaka spoznavata, kako varčujemo z elektriko in ravnamo z odpadki, kako nastane elektrika in kaj so OVE, kako se ogrevamo ter kako učinkoviti smo v prometu in pri ravnanju s toplotno energijo. Gledalci dobijo koristne nasvete, kako učinkovito ravnati z energijo. Risanke so namenjene temu, da jih gledajo družinski člani skupaj. Ob koncu vsake risanke so gledalci pozvani k skupnemu ustvarjanju lepšega sveta.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?