Okolje & energija

(video) Tako lahko polnijo e-avte prebivalci blokov

V mariborskem podjetju Implera so pripravili celovito rešitev za prebivalce večstanovanjskih stavb za polnjenje električnih vozil.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

03.04.2018 01:30
Dopolnjeno: 03.04.2018 21:48
Čas branja: 3 min
(video) Tako lahko polnijo e-avte prebivalci blokov
Implerino polnilno mesto v stanovanjskem bloku v Mariboru

V večstanovanjskih stavbah živi več kot 30 odstotkov prebivalcev Slovenije in imajo otežen dostop do električne energije za polnjenje vozil. Ne samo avtov, tudi skuterjev, štirikolesnikov, invalidskih vozičkov in drugih, so v Impleri med drugim zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade.

Izzivi e-polnjenja v blokih

Polnjenje električnih vozil v večstanovanjskih stavbah je izziv zaradi različnih ovir. Stanovalci največkrat nimajo možnosti, da bi pripeljali električno energijo iz svojega stanovanja do parkirnega prostora, uporaba skupne elektrike je vprašljiva tudi zaradi moči in pravilnega obračuna stroškov. Poleg tega zaradi protipožarnih pravilnikov vtičnica za električno energijo na javnem kraju ne sme biti pod napetostjo.

V Impleri so pripravili projekt, ki celovito rešuje težave električnih vozil za prebivalce večstanovanjskih stavb. Projekt vključuje tehnično rešitev, pridobitev novega priključka električne energije, ureditev odnosov z etažnimi lastniki ter obračun in delitev stroškov med uporabniki.

Rešitev tudi za skupne parkirne prostore

Rešitev je uporabna v različnih primerih. Preprosta različica je primerna za imetnike lastniških parkirnih prostorov v garaži ali na prostem in stane nekaj sto evrov. Imetnik jo aktivira s ključem in je zaščitena pred zlorabami. Upravitelj objekta obračuna porabljeno energijo prek števca.

Za skupne parkirne prostore so predvideli rešitev, ki jo uporablja več vozil hkrati s sistemom za aktivacijo in obračun prek mobilne naprave. Uporabnik po priklopu vozila pokliče telefonsko številko za vklop polnjenja, ob tem se predstavi na strežniku, kar je osnova za obračun in delitev stroškov. Stroške je mogoče samodejno deliti glede na začetne stroške priključka, porabo energije, porabljen čas uporabe polnilnega prostora, rezervacijo in število polnjenj. Električni priključek je v tem primeru nov in postavljen s soglasjem etažnih lastnikov. Sistem omogoča tudi samodejno plačilo prek trajnikov.

Rešitev zagotavlja samodejno regulacijo časa in moči polnjenja glede na borzno ceno električne energije ali na proizvodnjo iz obnovljivih virov v okolju, kar zmanjšuje obremenjenost omrežja. Poseben priključek omogoča sklepanje pogodbe s ponudnikom električne energije, ki omogoča nižjo ceno električne energije v času, ko se običajno polnijo električna vozila.

Podjetje Implera so ustanovili lani, med lastnike je vstopil tudi Iskratel. Implerine rešitve so primerne tudi za nadgradnjo delujočih polnilnic.

E-avto proti dizelašu

Avtomobil na nafto porabi za kilometer vožnje povprečno 0,08 litra goriva oziroma 640 vatnih ur energije goriva in spusti približno 200 gramov ogljikovega dioksida. K temu je treba prišteti še kilovatno uro energije, porabljene za črpanje in prevoz nafte, delo rafinerije in drugo. Skupaj je potrebno za kilometer vožnje z avtom na nafto prek 1,5 kilovatne ure energije, izpusti ogljikovega dioksida pa znašajo 600 gramov.

Električni avto, polnjen na energijo iz slovenske vtičnice, izpusti na kilometer vožnje skupaj 50 gramov ogljikovega dioksida in porabi 150 vatnih ur električne energije, kar pomeni, da je desetkrat bolj učinkovit od naftnega, so zapisali v Implerini prijavi na razpis na energetske nagrade. Dodali so, da povprečen slovenski osebni avto prevozi na leto 14 tisoč kilometrov, kar pomeni, da porabi 21 megavatnih ur energije iz naftnih derivatov in izpusti 8,4 tone ogljikovega dioksida, to pa je enako kvadru dimenzij osem krat osem krat 64 metrov. Takšen prevoz povzroči dodatne zdravstvene stroške in stroške za okolje, so še zapisali v Impleri.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Da bomo lažje polnili električne avte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Da bomo lažje polnili električne avte

V podjetju Implera so razvili sistemsko rešitev Elevat, katere cilj sta zanesljiva uporaba in polnjenje električnih vozil, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade.

FINANCE
Okolje & energija
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov

FINANCE
Okolje & energija
Kdo so najenergetiki 2018
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo so najenergetiki 2018

Na konferenci Dnevi energetikov smo podelili tradicionalne energetske nagrade Financ

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko
Okolje & energija
Okolje & energijaTeo Bunta E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko 32

Pri energiji in električnih vozilih je v zadnjem času veliko diskusij, ki temeljijo na eni strani na "logiki", na drugi strani pa na interesih.

FINANCE
Okolje & energija
E-avto se številnim splača že danes
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar E-avto se številnim splača že danes 12

»Pri e-mobilnosti je Evropa v srednjem veku, Slovenija pa v kameni dobi,« je povedal Primož Lemež iz Emobility na posvetu o izzivih elektrifikacije prometa.

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti