Okolje & energija

Za 17. april napovedana opozorilna stavka v delu Premogovnika Velenje in HTZ

Stavkovni odbor Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) je za 17. april napovedal dveurno opozorilno stavko v delu Premogovnika Velenje in v delu družbe HTZ. Stavkovni odbor SDRES je odločitev o tem sprejel že 28. marca. Ocenjuje, da doslej s socialnim dialogom niso dosegli želenega in da jih delodajalec "namenoma ne upošteva".

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
03.04.2018 16:02
Dopolnjeno: 03.04.2018 16:04
Čas branja: 1 min

Kot so danes sporočili iz SDRES, je stavkovni odbor odločitev o opozorilni stavki sprejel po pogovoru z zaposlenimi.

Napovedano dveurno opozorilno stavko bodo v torek, 17. aprila, izvedli v Premogovniku Velenje v treh organizacijskih enotah, in sicer proizvodnja in priprave, jamska strojna služna in jamski transport ter jamska elektro služba. V invalidskem podjetju HTZ Velenje pa bodo stavko izvedli v organizacijski enoti oskrba in urejanje transportnih naprav. Stavkali bodo v prostorih delodajalca, in sicer ob točno določenih urah v vseh treh izmenah.

Stavkovni odbor bo v skladu z voljo delavcev v ostalih organizacijskih enotah, v katerih stavka še ni napovedana, stavko napovedal najpozneje pet dni pred dnevom, določenim za njen začetek, navajajo v sindikatu.

SDRES je 11. januarja vodstvu Premogovnika Velenje in hčerinske družbe HTZ poslal več zahtev in nato opravil več pogajalskih sestankov. Strani sta pripravili vsaka svoj predlog socialnega sporazuma, a so v začetku marca v SDRES ocenili, da so med predlaganim sporazumom uprave in njihovim predlogom odstopanja prevelika.

Kot je SDRES sporočil danes, je medtem stavkovni odbor izločil nekaj stavkovnih zahtev, saj so v procesu pogajanj dosegli, da sta delodajalca že izplačala del plače iz naslova delovne uspešnosti.

Prav tako se izboljšujejo zadeve glede zaščitnih sredstev in delovne opreme. Tudi na področju načrtovanja kadrov je napredek, saj so in bodo delavci prejeli ustrezne pogodbe o zaposlitvi za dela, ki jih dejansko opravljajo. Sprostila se bodo tudi napredovanja, prav tako je sindikat pristal, da se o določenih stavkovnih zahtevah pogajajo skupaj vsi socialni partnerji v okvirju pogajanj za kolektivne pogodbe, navaja sindikat.

Ob tem pa ugotavlja, da je glede zahtev, ki se nanašajo na dolgove iz preteklosti, "utopično nadaljevati poganja v socialnem dialogu". Kot navaja, je slednji "priročen inštrument zavlačevanja, izkoriščanja, brzdanja nezadovoljnih delavcev", zato napoveduje iskanje pravice na sodišču.

Glede na aktualne razmere v Skupini Premogovnik Velenje in energetiki pa stavkovni odbor meni, da je treba stopiti korak naprej in od odgovornih zahtevati določena pojasnila in zagotovila. Prav tako je po navedbah SDRES treba zagotoviti enake pravice za vse delavce, kot sta regres in delovni čas.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Premogovnik Velenje odgovarja na očitke sindikata
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Premogovnik Velenje odgovarja na očitke sindikata

V vabilu na novinarsko konferenco Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) navajajo slabšanje razmer v jami Premogovnika Velenje in nespoštovanje njihovih pravic, kar med drugim argumentirajo z neizplačilom nagrade ob koncu leta in delovne uspešnosti. Kaj pravijo v premogovniku?

FINANCE
Okolje & energija
Premogovnik Velenje: nagrade zaposlenim oklestile dobiček
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Premogovnik Velenje: nagrade zaposlenim oklestile dobiček

Oceno lanskega poslovanja so v Premogovniku Velenje prejšnji teden zelo zmanjšali, in sicer na račun nagrade, ki so jo podelili zaposlenim za uspešno poslovanje v letu 2017.

FINANCE
Članki
Kako daleč bo šel Trump v bitki s Kitajsko?
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Članki
W. Buffett svari: Ne zadolžujte se za nakup delnic
Finance
FinanceAlbina Kenda W. Buffett svari: Ne zadolžujte se za nakup delnic 2

To je sloviti naložbenik Warren Buffett med drugim zapisal v pismu delničarjem svoje družbe Berkshire Hathaway, ki je z leti pridobilo sloves obveznega čtiva, saj ga Buffett začini z naložbenimi nasveti.

FINANCE
Članki
Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano
Finance
FinanceAlbina Kenda Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano 10

So fiskalna pravila lahko zgolj enostavna in stroga ali pa na drugi strani prožna in zapletena? Obstaja vmesna pot? In zakaj nekdanji šef evroskupine Dijsselbloem meni, da Nizozemski ne bi smeli iz Bruslja narekovati, kako naj reformira pokojninski sistem? Vse to so dileme, o katerih se razpravlja v zvezi z načrtom za poglobitev evropske gospodarske in denarne unije (EMU)

FINANCE
Članki
(graf) Se švicarski frank vrača na stara pota?
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.