Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

(video) Gorenje in Resalta: skupaj do energetskih prihrankov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Gorenje dodaj
GGE dodaj
Luka Komazec dodaj
ISO dodaj
 
Čas branja: 3 min
04.04.2018  00:30
Družba Gorenje in je v sodelovanju z družbo Resalta vložila prijavo na energetski razpis Financ v kategoriji energetsko učinkovito podjetje.
(video) Gorenje in Resalta: skupaj do energetskih prihrankov
V Gorenju je obravnava energetske učinkovitosti sestavni del politike odgovornosti do okolja.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Gorenje dodaj
GGE dodaj
Luka Komazec dodaj
ISO dodaj

Družbi Gorenje in Resalta tesno sodelujeta, so pojasnili v prijavi. Sodelovanje Gorenja in Resalte poteka od ustanovitve podjetja GGE, predhodnika Resalte, leta 2011. Resalta je družba za izvajanje energetskih storitev in je Gorenju ponudila pomoč pri razvoju projektov učinkovite rabe energije. Vsako leto so izvedli vsaj en projekt.

Dokončani projekti

● V letih 2012 in 2013 so prenovili notranjo razsvetljavo, vložek je znašal 455 tisoč evrov, letni prihranek pa 56 tisoč evrov.

● Leta 2014 so vgradili enoto za soproizvodnjo toplote in električne energije, projekt je bil težak 850 tisoč evrov in prinaša 60 tisoč evrov prihrankov na leto.

● Leta 2015 so prenovili notranjo razsvetljavo orodjarne, v prenovo so vložili 19 tisočakov, letni prihranek pa znaša 15 tisoč evrov.

● Leta 2015 so postavili tudi sistem za upravljanje energije, kar je 350 tisoč evrov vredna naložba s prihrankom 372 tisoč evrov na leto.

● Predlanskim so v zamenjavo črne peči za emajliranje vložili dober milijon evrov, letni energetski prihranek znaša pet odstotkov porabe stare peči.

● Lani so vložili 39 tisoč evrov v dograditev keramičnih vložkov v parni kotel in 596 tisoč evrov v prenovo sistema tehnološkega hlajenja. Prihranek znaša 16 oziroma 145 tisoč evrov na leto.

Velik potencial energetskih prihrankov

V sklepni fazi so prenova kompresorske postaje, vgradnja enote za soproizvodnjo, prenova razsvetljave in vzpostavitev energetskega upravljanja. Skupno vložek v naštete projekte bo dva milijona evrov, skupni prihranek na leto pa dobrega pol milijona evrov.

Podjetje GGE je izvedlo energetski pregled Gorenja. Opredelili so 13 zelo zanimivih ukrepov s skupno možnostjo letnega prihranka 5.700 megavatnih ur, kar pomeni 680 tisoč evrov. Vseh možnih ukrepov je bilo 53 s skupnim potencialom letnega prihranka dobrih deset tisoč megavatnih ur oziroma prek 1,4 milijona evrov.

Razvijajo energetsko učinkovite izdelke

Cilj podjetja Resalta je izvedba storitev po modelu energetskega pogodbeništva, opravljajo pa tudi svetovalne in druge storitve za izboljšanje energetske učinkovitosti. Uvedli so standard ISO 50001, v sklopu tega so opravili energetski pregled poslovnih prostorov in izvedli ukrepe za učinkovito rabo energije. V Resalti omogočajo zaposlenim redno izobraževanje iz energetike. V zadnjih treh letih so štirje njihovi inženirji opravili izobraževanje za energetske menedžerje Eurem, ki ga pripravljajo v Centru za energetsko učinkovitost Instituta Jožefa Stefana.

Med cilji Gorenja sta tudi racionalna raba energije v tehnoloških procesih in razvoj energetsko učinkovitih izdelkov. Energetsko učinkovitost obravnavajo kot del odgovornosti do okolja, okoljsko politiko pa oblikuje uprava družbe. Porabo energije načrtujejo v skladu s proizvodnim načrtom, osnova za načrtovanje so poraba na izdelek in načrtovani posegi v opremo za učinkovitejšo rabo energije. Porabo energije stalno spremljajo prek vzpostavljenega sistema za spremljanje porabe energije, energetski pregled so opravili v skladu s standardom ISO 50001.OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?