Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

(video) Veliki prihranki pri hlajenju proizvodnje plastičnih komponent

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Gorenje dodaj
 
Čas branja: 2 min
05.04.2018  00:15
V Gorenju so v sodelovanju z družbo Resalta zamenjali procesno hlajenje za proizvodnjo plastičnih komponent. Naložba se bo povrnila v štirih letih.
(video) Veliki prihranki pri hlajenju proizvodnje plastičnih komponent
Naprave za procesno hlajenje v Gorenju

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Gorenje dodaj

V Gorenju uporabljajo pri izdelavi plastičnih komponent za gospodinjske aparate velike brizgalne stroje, ki potrebujejo hladilno energijo. Hladiti morajo hidravlično olje in orodja.

Dva temperaturna režima

Hladilno vodo pripravijo s hladilno napravo. Z zamenjavo procesnega hlajenja so znižali stroške za proizvodnjo hladilne energije in izboljšali tehnološke pogoje, kar bo skrajšalo proizvodne cikle in povečalo produktivnost. Neto sedanja vrednost energetskih in tehnoloških prihrankov v prvih desetih let obratovanja presega pol milijona evrov, interna stopnja donosa pa je 22,4-odstotna.

V starem sistemu so proizvajali hladilno energijo s temperaturo 15 stopinj Celzija, čeprav potrebujejo za hlajenje hidravličnega olja 30 stopinj. Po novem lahko delujejo v dveh temperaturnih režimih. Prvega uporabljajo za hlajenje hidravličnega olja in znaša 30/35 stopinj. Zanj potrebujejo 940 kilovatov hladilne moči. Drugi režim je 660-kilovaten, namenjen je hlajenju orodij, znaša pa 15/20 stopinj.

Hladilna energija brez kompresorjev

V novem sistemu omogočajo izkoriščanje potenciala prostega hlajenja, kar pomeni, da proizvedejo večino hladilne energije brez delovanja kompresorjev.

V režimu 30/35 stopinj pripravljajo hladilno vodo v zunanjem suhem hladilniku. Če je temperatura zunanjega zraka previsoka, ohladijo vstopni zrak z dodatnim adiabatskim pršenjem demineralizirane vode. Ob zelo visokih zunanjih temperaturah, ko pršenje ne bi zadoščalo, lahko uporabijo kompresorski hladilni agregat.

Hladilno vodo v režimu 15/20 stopinj pripravljajo v zunanjem zračno hlajenem suhem hladilniku. Ko je temperatura zunanjega zraka previsoka, prevzame vlogo odvajanja toplote kompresorski hladilni agregat. Prosto hlajenje zadošča v več kot polovici delovnega časa in omogoča do 60-odstotne prihranke električne energije.

Kakšni bodo prihranki

Novi hladilni sistem ima še druge pozitivne učinke. Po novem uporabljajo manj medija, freona, in tudi manj vode. Sistem je namreč zaprt in ne pušča v podtalnih bazenih. Zaradi ustreznejše hladilne temperature so proizvodni cikli krajši, kakovost plastičnih komponent pa boljša. Stari sistem je bil iztrošen, novi pa ima za 30 odstotkov večjo maksimalno hladilno moč in zadostuje za vse potrebe po hladilni energiji v proizvodnem procesu.

Z novim sistemom bodo na leto predvidoma prihranili 794 megavatnih ur električne energije in 389 ton ogljikovega dioksida. Ker sistem še ne deluje dovolj dolgo, so prihranki izračunani na podlagi izkušenj v podobnih sistemih in po podatkih dobavitelja, so še zapisali v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt. Oddali sta jo skupaj družbi Gorenje in ponudnik storitev za dvig energetske učinkovitosti Resalta.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?