Okolje & energija

(video) Energetsko učinkoviti so lahko tudi planinski domovi

V Planinski zvezi Slovenije (PZS) so lani izvedli projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora in dolin.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

06.04.2018 05:00
Čas branja: 2 min
(video) Energetsko učinkoviti so lahko tudi planinski domovi
Koča na Menini planini je bila med tremi kočami, kjer so pripravili dan odprtih vrat.

Med cilji projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora in dolin so bili nadgradnja okoljsko-svetovalne pisarne PZS za planinska društva in druge nevladne organizacije, opraviti vsaj 25 svetovanj za lastnike ali upravitelje objektov za prostočasne dejavnosti o okoljskih in energetskih izboljšavah objektov, vzpostaviti vsaj tri planinske koče kot demonstracijske objekte za okoljsko-energetske ukrepe, izvedba delavnic in ekskurzije za lastnike in upravitelje prostočasnih objektov in tudi izvedba delavnic in izletov mladih na demonstracijske koče.

Pridobili energetskega strokovnjaka

Ciljna skupina so bile nevladne organizacije, lastnice objektov za prostočasne dejavnosti in pristojne osebe v takšnih organizacijah, obiskovalci gora in mladi. Komunikacijska orodja so bila spletna stran eko-objekti.pzs.si, objava člankov na spletnih straneh partnerskih organizacij in splošnih medijev, informativni plakat, zgibanka za širšo javnost, priročnik in predstavitev na projektnih dogodkih.

Prek projekta so dobili energetskega strokovnjaka, ki ga zanima dolgoročno sodelovanje. Strokovnjak je svetoval lastnikom in upraviteljem objektov, sodeloval je pri izdelavi priročnika Zbirka nasvetov za energetsko učinkovitost stavb in tudi pri izvedbi dnevov odprtih vrat planinskih koč.

Tri demonstracijske koče

Svetovanja o energetskih in okoljskih naložbah so se udeležili predstavniki 20 objektov za prostočasne dejavnosti. Ob tem so strokovnjaki z vpogledom v objekte pridobili dodatne izkušnje in znanja, ki jih bodo v prihodnje delili z upravitelji objektov.

Uredili so tri demonstracijske koče. Na Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in na Koči na Planini pri Jezeru so izvedli skupaj šest dnevov odprtih vrat. Oskrbniki so obiskovalcem prenašali informacije o projektu in o značilnostih planinskih koč. Poleg tega so v okviru projekta izdelali predlog ukrepov izvajanja politik trajnostnih okoljskih naložb in ga poslali pristojnim državnim ustanovam. Ključne usmeritve so dobili na delavnicah z lastniki in upravitelji objektov.

Pripravili so tudi strokovno ekskurzijo v Avstrijo, kjer so si ogledali energetsko in okoljsko učinkovito planinsko kočo. Izdali so načrtovana ozaveščevalna gradiva in jih poslali ciljnim skupinam. Izdelali pa so tudi priročnik, ki daje celostno informacijo o možnosti ukrepov za energetsko učinkovitost stavb.

Tisoč priročnikov za planinske koče

V prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji promocijski projekt so našteli še nekaj podatkov. Opravili so 20 svetovanj, demonstracijske koče je v okviru dnevov odprtih vrat obiskalo 600 svetovalcev, na spletnih straneh partnerjev so objavili 13 člankov, na portalih splošnih medijev 20, na družabnih medijih pa 14. Izdelali so 200 informativnih plakatov, obiskovalcem planinskih koč in drugim so razdelili dva tisoč informativno-ozaveščevalnih zgibank, lastnikom in upraviteljem planinskih domov pa tisoč izvodov priročnika, množične prireditve nevladnih organizacij, kjer je bil projekt predstavljen, je obiskalo 1.500 ljudi.

Partner v projektu je bilo društvo za varstvo Alp Cipra.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov

FINANCE
Okolje & energija
Kdo so najenergetiki 2018
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo so najenergetiki 2018

Na konferenci Dnevi energetikov smo podelili tradicionalne energetske nagrade Financ

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov

Evropska komisija je objavila razpis iz instrumenta za povezovanje Evrope za financiranje projektov električne energije, pametnih omrežij, plinskih in čezmejnih odsekov.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
V Velenju so energetsko prenovili zdravstveni dom
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Velenju so energetsko prenovili zdravstveni dom

Cilja energetske prenove Zdravstvenega doma Velenje sta bila znižanje obratovalnih stroškov in zagotavljanje boljših delovnih razmer v objektih, so zapisali v prijavi na razpis energetskih nagrad za okoljsko učinkovit projekt.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto 1

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.

PA
Novice
Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?

Na letošnjih Dnevih energetikov Goodall o prednostih razvoja trajnostnih energetskih tehnologij, Smole o novih rešitvah na področju verižnih blokov, Lewis pa o odzivu odjemalcev na nove energetske storitve

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.