Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

(video) Energetsko učinkoviti so lahko tudi planinski domovi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
okolje   dodaj
Planinska zveza... dodaj
 
Čas branja: 2 min
06.04.2018  05:00
V Planinski zvezi Slovenije (PZS) so lani izvedli projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora in dolin.
(video) Energetsko učinkoviti so lahko tudi planinski domovi
Koča na Menini planini je bila med tremi kočami, kjer so pripravili dan odprtih vrat.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
okolje   dodaj
Planinska zveza Slovenije dodaj

Med cilji projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora in dolin so bili nadgradnja okoljsko-svetovalne pisarne PZS za planinska društva in druge nevladne organizacije, opraviti vsaj 25 svetovanj za lastnike ali upravitelje objektov za prostočasne dejavnosti o okoljskih in energetskih izboljšavah objektov, vzpostaviti vsaj tri planinske koče kot demonstracijske objekte za okoljsko-energetske ukrepe, izvedba delavnic in ekskurzije za lastnike in upravitelje prostočasnih objektov in tudi izvedba delavnic in izletov mladih na demonstracijske koče.

Pridobili energetskega strokovnjaka

Ciljna skupina so bile nevladne organizacije, lastnice objektov za prostočasne dejavnosti in pristojne osebe v takšnih organizacijah, obiskovalci gora in mladi. Komunikacijska orodja so bila spletna stran eko-objekti.pzs.si, objava člankov na spletnih straneh partnerskih organizacij in splošnih medijev, informativni plakat, zgibanka za širšo javnost, priročnik in predstavitev na projektnih dogodkih.

Prek projekta so dobili energetskega strokovnjaka, ki ga zanima dolgoročno sodelovanje. Strokovnjak je svetoval lastnikom in upraviteljem objektov, sodeloval je pri izdelavi priročnika Zbirka nasvetov za energetsko učinkovitost stavb in tudi pri izvedbi dnevov odprtih vrat planinskih koč.

Tri demonstracijske koče

Svetovanja o energetskih in okoljskih naložbah so se udeležili predstavniki 20 objektov za prostočasne dejavnosti. Ob tem so strokovnjaki z vpogledom v objekte pridobili dodatne izkušnje in znanja, ki jih bodo v prihodnje delili z upravitelji objektov.

Uredili so tri demonstracijske koče. Na Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in na Koči na Planini pri Jezeru so izvedli skupaj šest dnevov odprtih vrat. Oskrbniki so obiskovalcem prenašali informacije o projektu in o značilnostih planinskih koč. Poleg tega so v okviru projekta izdelali predlog ukrepov izvajanja politik trajnostnih okoljskih naložb in ga poslali pristojnim državnim ustanovam. Ključne usmeritve so dobili na delavnicah z lastniki in upravitelji objektov.

Pripravili so tudi strokovno ekskurzijo v Avstrijo, kjer so si ogledali energetsko in okoljsko učinkovito planinsko kočo. Izdali so načrtovana ozaveščevalna gradiva in jih poslali ciljnim skupinam. Izdelali pa so tudi priročnik, ki daje celostno informacijo o možnosti ukrepov za energetsko učinkovitost stavb.

Tisoč priročnikov za planinske koče

V prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji promocijski projekt so našteli še nekaj podatkov. Opravili so 20 svetovanj, demonstracijske koče je v okviru dnevov odprtih vrat obiskalo 600 svetovalcev, na spletnih straneh partnerjev so objavili 13 člankov, na portalih splošnih medijev 20, na družabnih medijih pa 14. Izdelali so 200 informativnih plakatov, obiskovalcem planinskih koč in drugim so razdelili dva tisoč informativno-ozaveščevalnih zgibank, lastnikom in upraviteljem planinskih domov pa tisoč izvodov priročnika, množične prireditve nevladnih organizacij, kjer je bil projekt predstavljen, je obiskalo 1.500 ljudi.

Partner v projektu je bilo društvo za varstvo Alp Cipra.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?