Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
06.04.2018  00:25
V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Skupni stroški za energijo so v Splošni bolnišnici Celje upadli, čeprav v ustanovi širijo dejavnost in uporabne površine.

Obveščaj me o novih člankih:  

Prvi energetski pregled so opravili v celjski bolnišnici leta 1998. Pokazal je, da so stroški rabe energije znašali dva odstotka celotnih prihodkov bolnišnice. Za primerjavo: danes pomenijo 1,35 odstotka.

Sanacijo so omogočila nepovratna sredstva

V energetski prenovi leta 2013 so med drugim postavili ovoj objekta T, zamenjali stavbno pohištvo na objektu Gizela, zamenjali klimatske naprave, rekonstruirali objekt za patologijo ter poskrbeli za primarno energetsko oskrbo z gradnjo sistema SPTEH, posodobitvijo sedmih toplotnih podpostaj, posodobitvijo kotlovnice, rekonstrukcijo sistema za vzdrževanje tlaka in vzpostavitvijo centralnega nadzornega sistema.

Za financiranje sanacije so pridobili slabe tri milijone evrov nepovratnih sredstev, od tega je bilo 85 odstotkov namenskih sredstev EU, preostalih 15 odstotkov pa iz virov slovenske udeležbe za kohezijsko politiko.

Skupni stroški energije so upadli

Pred energetsko prenovo so v celjski bolnišnici uporabljali predvsem zemeljski plin in električno energijo. Po sanaciji oziroma od leta 2014 dosegajo prihranke energije povprečno 525 tisoč evrov na leto, predvsem zaradi obratovalnih podpor in prodaje električne energije družbi ECE. Delež zemeljskega plina je zrasel s 74 na 99 odstotkov vstopnih energentov. Večji del oziroma 90 odstotkov v soproizvodnji proizvedene električne energije porabijo v bolnišnici. Soproizvodnja deluje v pasu, zato podnevi v konici kupijo manjkajočo električno energijo, ponoči pa presežke energije prodajo.

Skupni stroški za energijo so do leta 2012 rasli, leta 2014 pa so se znižali na raven iz leta 2004, čeprav so potrebe po energiji zaradi širjenja dejavnosti in uporabnih površin rasle. Raba energije bi bila še večja, če ne bi vlagali v sodobno tehnološko opremo, kot so črpalke s frekvenčno regulacijo, inverterske hladilne in prezračevalne enote ter naprave z vračanjem odpadne toplote.

Raba energije za ogrevanje pa se zmanjšuje, čeprav je leta 2015 začel delovati nov urgentni center s 3.500 kvadratnimi metri uporabnih površin.

O rabi energije in vode 600 podatkov

Za energijo je v bolnišnici pristojen pomočnik direktorja Dušan Kragelj. Oblikovan je protokol, kjer so določene naloge energetskega menedžerja. Med drugim dnevno spremlja oskrbo s toploto, hladilno in električno energijo in vodo, analizira možnosti zamenjave tehnološke opreme, dnevno obhodi objekte energetike, poroča Agenciji za energijo in drugo.

Za povečanje energetske učinkovitosti je tehnološko postrojenje opremljeno s centralnim nadzornim sistemom, ki omogoča dostop do 600 podatkov o rabi energije in vode. Zaposlene pa o ravnanju z energijo in vodo med drugim obveščajo v mesečnih poročilih in tudi v bolnišničnem časniku Monitor, so še zapisali v prijavi na razpis energetskih nagrad.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?