Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
06.04.2018  00:25
V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Skupni stroški za energijo so v Splošni bolnišnici Celje upadli, čeprav v ustanovi širijo dejavnost in uporabne površine.

Obveščaj me o novih člankih:  

Prvi energetski pregled so opravili v celjski bolnišnici leta 1998. Pokazal je, da so stroški rabe energije znašali dva odstotka celotnih prihodkov bolnišnice. Za primerjavo: danes pomenijo 1,35 odstotka.

Sanacijo so omogočila nepovratna sredstva

V energetski prenovi leta 2013 so med drugim postavili ovoj objekta T, zamenjali stavbno pohištvo na objektu Gizela, zamenjali klimatske naprave, rekonstruirali objekt za patologijo ter poskrbeli za primarno energetsko oskrbo z gradnjo sistema SPTEH, posodobitvijo sedmih toplotnih podpostaj, posodobitvijo kotlovnice, rekonstrukcijo sistema za vzdrževanje tlaka in vzpostavitvijo centralnega nadzornega sistema.

Za financiranje sanacije so pridobili slabe tri milijone evrov nepovratnih sredstev, od tega je bilo 85 odstotkov namenskih sredstev EU, preostalih 15 odstotkov pa iz virov slovenske udeležbe za kohezijsko politiko.

Skupni stroški energije so upadli

Pred energetsko prenovo so v celjski bolnišnici uporabljali predvsem zemeljski plin in električno energijo. Po sanaciji oziroma od leta 2014 dosegajo prihranke energije povprečno 525 tisoč evrov na leto, predvsem zaradi obratovalnih podpor in prodaje električne energije družbi ECE. Delež zemeljskega plina je zrasel s 74 na 99 odstotkov vstopnih energentov. Večji del oziroma 90 odstotkov v soproizvodnji proizvedene električne energije porabijo v bolnišnici. Soproizvodnja deluje v pasu, zato podnevi v konici kupijo manjkajočo električno energijo, ponoči pa presežke energije prodajo.

Skupni stroški za energijo so do leta 2012 rasli, leta 2014 pa so se znižali na raven iz leta 2004, čeprav so potrebe po energiji zaradi širjenja dejavnosti in uporabnih površin rasle. Raba energije bi bila še večja, če ne bi vlagali v sodobno tehnološko opremo, kot so črpalke s frekvenčno regulacijo, inverterske hladilne in prezračevalne enote ter naprave z vračanjem odpadne toplote.

Raba energije za ogrevanje pa se zmanjšuje, čeprav je leta 2015 začel delovati nov urgentni center s 3.500 kvadratnimi metri uporabnih površin.

O rabi energije in vode 600 podatkov

Za energijo je v bolnišnici pristojen pomočnik direktorja Dušan Kragelj. Oblikovan je protokol, kjer so določene naloge energetskega menedžerja. Med drugim dnevno spremlja oskrbo s toploto, hladilno in električno energijo in vodo, analizira možnosti zamenjave tehnološke opreme, dnevno obhodi objekte energetike, poroča Agenciji za energijo in drugo.

Za povečanje energetske učinkovitosti je tehnološko postrojenje opremljeno s centralnim nadzornim sistemom, ki omogoča dostop do 600 podatkov o rabi energije in vode. Zaposlene pa o ravnanju z energijo in vodo med drugim obveščajo v mesečnih poročilih in tudi v bolnišničnem časniku Monitor, so še zapisali v prijavi na razpis energetskih nagrad.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...