Okolje & energija

(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

06.04.2018 00:25
Čas branja: 2 min
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Skupni stroški za energijo so v Splošni bolnišnici Celje upadli, čeprav v ustanovi širijo dejavnost in uporabne površine.

Prvi energetski pregled so opravili v celjski bolnišnici leta 1998. Pokazal je, da so stroški rabe energije znašali dva odstotka celotnih prihodkov bolnišnice. Za primerjavo: danes pomenijo 1,35 odstotka.

Sanacijo so omogočila nepovratna sredstva

V energetski prenovi leta 2013 so med drugim postavili ovoj objekta T, zamenjali stavbno pohištvo na objektu Gizela, zamenjali klimatske naprave, rekonstruirali objekt za patologijo ter poskrbeli za primarno energetsko oskrbo z gradnjo sistema SPTEH, posodobitvijo sedmih toplotnih podpostaj, posodobitvijo kotlovnice, rekonstrukcijo sistema za vzdrževanje tlaka in vzpostavitvijo centralnega nadzornega sistema.

Za financiranje sanacije so pridobili slabe tri milijone evrov nepovratnih sredstev, od tega je bilo 85 odstotkov namenskih sredstev EU, preostalih 15 odstotkov pa iz virov slovenske udeležbe za kohezijsko politiko.

Skupni stroški energije so upadli

Pred energetsko prenovo so v celjski bolnišnici uporabljali predvsem zemeljski plin in električno energijo. Po sanaciji oziroma od leta 2014 dosegajo prihranke energije povprečno 525 tisoč evrov na leto, predvsem zaradi obratovalnih podpor in prodaje električne energije družbi ECE. Delež zemeljskega plina je zrasel s 74 na 99 odstotkov vstopnih energentov. Večji del oziroma 90 odstotkov v soproizvodnji proizvedene električne energije porabijo v bolnišnici. Soproizvodnja deluje v pasu, zato podnevi v konici kupijo manjkajočo električno energijo, ponoči pa presežke energije prodajo.

Skupni stroški za energijo so do leta 2012 rasli, leta 2014 pa so se znižali na raven iz leta 2004, čeprav so potrebe po energiji zaradi širjenja dejavnosti in uporabnih površin rasle. Raba energije bi bila še večja, če ne bi vlagali v sodobno tehnološko opremo, kot so črpalke s frekvenčno regulacijo, inverterske hladilne in prezračevalne enote ter naprave z vračanjem odpadne toplote.

Raba energije za ogrevanje pa se zmanjšuje, čeprav je leta 2015 začel delovati nov urgentni center s 3.500 kvadratnimi metri uporabnih površin.

O rabi energije in vode 600 podatkov

Za energijo je v bolnišnici pristojen pomočnik direktorja Dušan Kragelj. Oblikovan je protokol, kjer so določene naloge energetskega menedžerja. Med drugim dnevno spremlja oskrbo s toploto, hladilno in električno energijo in vodo, analizira možnosti zamenjave tehnološke opreme, dnevno obhodi objekte energetike, poroča Agenciji za energijo in drugo.

Za povečanje energetske učinkovitosti je tehnološko postrojenje opremljeno s centralnim nadzornim sistemom, ki omogoča dostop do 600 podatkov o rabi energije in vode. Zaposlene pa o ravnanju z energijo in vodo med drugim obveščajo v mesečnih poročilih in tudi v bolnišničnem časniku Monitor, so še zapisali v prijavi na razpis energetskih nagrad.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Okolje & energija
Dvajset let energetske odličnosti: od pionirjev do profesionalcev
FINANCE
Okolje & energija
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ustvarjene v energetiki, so lani zrasle za 1,4 odstotka ter dosegle rekordnih 32,5 gigatone. Lanska rast izpustov v energetiki je prva po treh letih, so sporočili iz mednarodne agencije za energijo IEA.

FINANCE
Okolje & energija
Kdo so najenergetiki 2018
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo so najenergetiki 2018

Na konferenci Dnevi energetikov smo podelili tradicionalne energetske nagrade Financ

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov

Evropska komisija je objavila razpis iz instrumenta za povezovanje Evrope za financiranje projektov električne energije, pametnih omrežij, plinskih in čezmejnih odsekov.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.