Okolje & energija

(video) Mariborski študentje razvijajo avtonomno vozilo

Študentje mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so izdelali električni dirkalni avtomobil ter tako pridobili tehnična, organizacijska in ekonomska znanja.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

06.04.2018 00:31
Dopolnjeno: 06.04.2018 05:10
Čas branja: 2 min
(video) Mariborski študentje razvijajo avtonomno vozilo
Mentor izdelave električnega dirkalnika je Jožef Ritonja, profesor na mariborski fakulteti FERI. Foto: Borut Hočevar

Projekt je pripomogel h krepitvi zanimanja za tehnične študije. Dirkalnik študentov FERI je namenjen udeležbi na mednarodnih študentskih tekmovanjih Formula Student, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji promocijski projekt. Formulo Student so začeli leta 1981 v Teksasu, poleg vožnje pa na tekmovanjih ocenjujejo tudi pripravo projekta, izdelavo tehnične dokumentacije in drugo.

Do sto na uro v manj kot štirih sekundah

Pri izdelavi vozila so uporabili nosilno strukturo z mehanskimi deli dirkalnika GPE 11. Izdelala jo je ekipa UNI Maribor GPE. Dirkalnik so najprej mehansko obnovili, potem pa začeli razvoj in izdelavo elektropogona. Osnova pogona je sinhronski motor s trajnimi magneti EMRAX 228, največja moč motorja je sto kilovatov pri 5.500 vrtljajih na minuto, največji navor 240 newtonmetrov, največji tok pa 900 amperov.

Motor in pretvornik so razvili v Sloveniji. Za shranjevanje električne energije so uporabili super litijeve polimerske baterije z zmogljivostjo približno osem kilovatnih ur. V baterijskem svežnju je 29 zaporedno vezanih celic, skupna največja napetost svežnja znaša 120 voltov.

Ocenjena končna hitrost vozila je 115 kilometrov na uro, od nič do sto kilometrov na uro pa pospeši v manj kot štirih sekundah. Avto je težak 245 kilogramov.

Mariborski študentje pa še niso končali razvoja. Njihov cilj je izdelava vozila, ki bo sposobno avtonomne vožnje. Prijavili so se tudi na tekmovanje Formula Student Kyor Driverless, ki bo letos julija.

Zanima tudi industrijo

Vozilo so predstavili v medijih, na tehničnih in izobraževalnih prireditvah, v Centru varne vožnje na Vranskem, v Racelandu v Krškem, na univerzitetnih in srednješolskih prireditvah in drugje. Kakšen je promocijski učinek, je sicer težko izmeriti, ugotavljajo pa, da je bilo število informativnih prijav v univerzitetni program elektrotehnika na letošnjih informativnih dnevih za sto odstotkov večje kot lani.

Projekt je zbudil zanimanje domačih in tujih podjetij. O različnih vrstah sodelovanja se dogovarjajo s trboveljskim Dewesoftom, podjetjem Emsiso iz Pesnice, družbo ELES, šempetrsko Mahle Letriko, Sitelom iz Ljubljane, podjetjem AVL iz Gradca in Rimcem iz Svete Nedelje na Hrvaškem.

Projekt pomaga pri ozaveščanju, da bistvo elektromobilnosti niso subvencije in v tujini kupljeni električni avtomobili, ampak razvoj gospodarstva, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo električnih avtomobilov in infrastrukturne opreme, ki omogoča njihovo uporabo, so še zapisali v prijavi projekta, ki ga vodi profesor na FERI Jožef Ritonja.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Kdo so najenergetiki 2018
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo so najenergetiki 2018

Na konferenci Dnevi energetikov smo podelili tradicionalne energetske nagrade Financ

FINANCE
Okolje & energija
Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal? 6

"Ocenjujem, da bomo do leta 2030 vložili v elektroenergetiko več kot tri milijarde evrov," je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar na Finančni konferenci.

FINANCE
Okolje & energija
Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom 2

Nekatere največje energetske družbe sodelujejo v mednarodnih projektih, kjer uporabljajo tehnologijo verižnih blokov. Predstavljamo nekatere podrobnosti.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Okolje & energija
ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center

Konec leta bo zaživel center za ravnanje s sredstvi elektroenergetskega omrežja družbe ELES oziroma Diagnostično-analitski center (DAC). Center prinaša vrsto novosti, ki niso omejene samo na podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
Elektroenergetski kolač se bo delil na novo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Elektroenergetski kolač se bo delil na novo

Slovenija ima čas za temeljit razmislek, čas za preobrazbo dela svoje industrije, ki naj v prihodnje enakopravno sodeluje pri delitvi novega elektroenergetskega kolača, je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar na konferenci GZS.

FINANCE
Okolje & energija
Slovenija, država, kjer pogodbe pišejo tehniki, ekonomisti pa tehnološke izzive
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Slovenija, država, kjer pogodbe pišejo tehniki, ekonomisti pa tehnološke izzive

Na 25-letnici združenje elektroenergetikov smo med drugim slišali, da elektro energetski sistem postavljamo na rob fizikalnih zakonitosti, poleg tega pa pomešamo pravniška, ekonomska in tehnična opravila.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.