Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

(video) Mariborski študentje razvijajo avtonomno vozilo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
FERI dodaj
Dewesoft dodaj
ELES dodaj
Mahle dodaj
 
Čas branja: 2 min
06.04.2018  00:31  Dopolnjeno: 06.04.2018 05:10
Študentje mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so izdelali električni dirkalni avtomobil ter tako pridobili tehnična, organizacijska in ekonomska znanja.
(video) Mariborski študentje razvijajo avtonomno vozilo
Mentor izdelave električnega dirkalnika je Jožef Ritonja, profesor na mariborski fakulteti FERI.
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
FERI dodaj
Dewesoft dodaj
ELES dodaj
Mahle dodaj

Projekt je pripomogel h krepitvi zanimanja za tehnične študije. Dirkalnik študentov FERI je namenjen udeležbi na mednarodnih študentskih tekmovanjih Formula Student, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji promocijski projekt. Formulo Student so začeli leta 1981 v Teksasu, poleg vožnje pa na tekmovanjih ocenjujejo tudi pripravo projekta, izdelavo tehnične dokumentacije in drugo.

Do sto na uro v manj kot štirih sekundah

Pri izdelavi vozila so uporabili nosilno strukturo z mehanskimi deli dirkalnika GPE 11. Izdelala jo je ekipa UNI Maribor GPE. Dirkalnik so najprej mehansko obnovili, potem pa začeli razvoj in izdelavo elektropogona. Osnova pogona je sinhronski motor s trajnimi magneti EMRAX 228, največja moč motorja je sto kilovatov pri 5.500 vrtljajih na minuto, največji navor 240 newtonmetrov, največji tok pa 900 amperov.

Motor in pretvornik so razvili v Sloveniji. Za shranjevanje električne energije so uporabili super litijeve polimerske baterije z zmogljivostjo približno osem kilovatnih ur. V baterijskem svežnju je 29 zaporedno vezanih celic, skupna največja napetost svežnja znaša 120 voltov.

Ocenjena končna hitrost vozila je 115 kilometrov na uro, od nič do sto kilometrov na uro pa pospeši v manj kot štirih sekundah. Avto je težak 245 kilogramov.

Mariborski študentje pa še niso končali razvoja. Njihov cilj je izdelava vozila, ki bo sposobno avtonomne vožnje. Prijavili so se tudi na tekmovanje Formula Student Kyor Driverless, ki bo letos julija.

Zanima tudi industrijo

Vozilo so predstavili v medijih, na tehničnih in izobraževalnih prireditvah, v Centru varne vožnje na Vranskem, v Racelandu v Krškem, na univerzitetnih in srednješolskih prireditvah in drugje. Kakšen je promocijski učinek, je sicer težko izmeriti, ugotavljajo pa, da je bilo število informativnih prijav v univerzitetni program elektrotehnika na letošnjih informativnih dnevih za sto odstotkov večje kot lani.

Projekt je zbudil zanimanje domačih in tujih podjetij. O različnih vrstah sodelovanja se dogovarjajo s trboveljskim Dewesoftom, podjetjem Emsiso iz Pesnice, družbo ELES, šempetrsko Mahle Letriko, Sitelom iz Ljubljane, podjetjem AVL iz Gradca in Rimcem iz Svete Nedelje na Hrvaškem.

Projekt pomaga pri ozaveščanju, da bistvo elektromobilnosti niso subvencije in v tujini kupljeni električni avtomobili, ampak razvoj gospodarstva, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo električnih avtomobilov in infrastrukturne opreme, ki omogoča njihovo uporabo, so še zapisali v prijavi projekta, ki ga vodi profesor na FERI Jožef Ritonja.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?