Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Elektroenergetika pred veliko revolucijo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Uroš Salobir dodaj
Alpina dodaj
ELES dodaj
 
Čas branja: 1 min
06.04.2018  06:21  Dopolnjeno: 06.04.2018 06:29
»Elektroenergetika se nahaja pred veliko revolucijo, povezano z dekarbonizacijo in vključevanjem obnovljivih virov električne energije,« je povedal Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije v družbi ELES.
Elektroenergetika pred veliko revolucijo
Foto: Aleš Beno

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Uroš Salobir dodaj
Alpina dodaj
ELES dodaj

»V družbi se počasi povečuje zavedanje, da proces dekarbonizacije in vključevanja obnovljivih virov ne bo enostaven in, da se bomo morali nanj pripraviti zelo celovito,« za portal i-energija.si nadaljeval Uroš Salobir.

Portal i-energija.si je del projekta En-lite, ki je na lanskih Dnevih energetikov prejel prvo nagrado na razpisu za najboljši promocijski projekt URE/OVE. Letošnje nagrade bomo podelili v torek.

Vpeljati bo treba različne rešitve. Salobir: »Treba bo povečati zmogljivost prenosnega in distribucijskega omrežja. Treba bo povečati vlogo odjemalcev in jo spremeniti iz pasivne v aktivno. Ena od pomembnih rešitev pa bodo tudi hranilniki. Novi, predvsem baterijski hranilniki električne energije bodo nadomestili potrebo po konvencionalnih hranilnikih, kot jih poznamo danes.«

Hranilniki so v Sloveniji v zgodnji fazi razvoja. »Povečati moramo raven in intenzivnost pogovorov o tej temi. To je najpomembnejše, da postanejo hranilniki pomemben element našega razvoja in dobijo pomembno vlogo v njem,« je še povedal Salobir.

Salobir bo v sredo, 18. aprila, predaval o slovenskem elektroenergetskem omrežju in inovacijah na letošnji regionalni konferenci Evropskega združenje operaterjev prenosnih omrežij ENTSO-E Alpine Power Links.

Združenje ENTSO-E je postalo širši javnosti znano pred nekaj tedni, ko je zaradi srbsko-kosovskega spora upadla frekvenca v evropskem elektroenergetskem omrežju in so zaostajale na frekvenco povezane ure.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?