Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

(video, foto) Livar: novi kompresorji in izkoriščanje odpadne toplote

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
podjetja   dodaj
Livar dodaj
 
Čas branja: 2 min
07.04.2018  06:00
V Livarju so prenovili kompresorsko postajo in omogočili izkoriščanje odpadne toplote v sodelovanju z družbo Resalta, ponudnico storitev za dvig energetske učinkovitosti.
(video, foto) Livar: novi kompresorji in izkoriščanje odpadne toplote
Prenovljena linija za barvanje in sušenje izdelkov v črnomaljskem Livarju

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
podjetja   dodaj
Livar dodaj

V energetskem pregledu, izvedenem leta 2016, so strokovnjaki Resalte ovrednotili potenciale za učinkovito rabo energije v Livarju. Skupaj s strokovnjaki iz Livarja so pripravili projekt za optimiziranje proizvodnje komprimiranega zraka in znižanje stroška energentov pri sušenju izdelkov.

Zamenjali kompresorje, vgradili rešetke

Pred prenovo so uporabljali starejša kompresorja nazivne električne moči 250 in 90 kilovatov. Zamenjali so ju s tremi kompresorji, eden je 132-kilovaten, dva pa 90-kilovatna. Večji ima frekvenčno regulacijo vrtljajev pogonskega motorja. Zamenjali so tudi tlačno posodo, za dovod zraka v kompresorsko postajo pa so vgradili avtomatski sistem rešetk, ki regulira temperaturo v prostoru. Rešetke so nameščene na zunanji steni in na kanalih odvodnega hladilnega zraka iz kompresorjev. Avtomatska regulacija skrbi, da v prostor doteka iz kanalov dovolj toplega zraka. Zaradi obratovalnih pogojev kompresorjev temperatura namreč ne sme biti prenizka. Za regulacijo dovoda svežega zraka pa skrbi regulacija za odpiranje rešetk na zunanji steni.

S prenovo kompresorske postaje so izboljšali zanesljivost in stalnost oskrbe s komprimiranim zrakom, znižali so stroške vzdrževanja, zmanjšali tveganje za večjo okvaro kompresorjev, izboljšali so tehnološke pogoje in zmanjšali negativne vplive na okolje.

Celovita rešitev za izrabo odpade toplote

Z novo opremo so omogočili tudi izkoriščanje odpadne toplote iz kompresorjev na liniji za sušenje barvanih izdelkov. V Livarju proizvajajo železne ulitke in jih po potrebi barvajo. Sveže barvani izdelki potujejo skozi komore, v katerih se barva posuši, da lahko izdelke hitro uporabijo v nadaljevanju proizvodnje. Pred prenovo so za sušenje uporabljali gorilnik na ekstra lahko kurilno olje. Zaposleni so želeli energent nadomestiti z odpadno toploto kompresorjev, v sodelovanju z Resalto so razvili celovito tehnično rešitev.

Za izkoriščanje odpadne toplote so pripravili zajem toplote v kompresorski postaji. Vsi novi kompresorji imajo tovarniško vgrajene prenosnike toplote, ki omogočajo prenos toplote olja na vodo. Po izoliranih ceveh vodo prenesejo iz kompresorjev in jo zberejo v kolektorju. Potem jo prenesejo v zalogovnik, vgrajen v kompresorski postaji. Ker je sistem zaprt, so dogradili avtomatsko dozirno napravo, s katero vzdržujejo tlak v sistemu in ga po potrebi odplinjajo.

Iz zalogovnika prenesejo toplo vodo do razdelilnika s tremi vejami. Na sušilni liniji so namreč tri komore, v katerih ogrevajo zrak. Tega ogrevajo v zračnem kanalu z vgrajenim grelnikom, v katerega dovajajo toplo vodo iz kompresorske postaje. Prenoviti so morali tudi linijo za barvanje in sušenje izdelkov, so še zapisali v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?