Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

(video) V Ekošoli izdelali lastni sončni polnilnik

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
08.04.2018  06:00
V društvu Doves – Fee Slovenia izvajajo program Ekošola v Sloveniji.
(video) V Ekošoli izdelali lastni sončni polnilnik
Domači sončni polnilnik za baterije

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

V zadnjih treh letih so v društvu Doves izpeljali projekte, s katerimi so učencem in učiteljem posredovali znanje in informacije o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije (OVE in URE). V programu Ekošola so izvedli projekte URE v šolah in vrtcih, Mladi v svetu energije, Kako varčujemo z električno energijo v šoli, Ekogeneracija in Energetska pismenost.

Prenos znanja prek spletne platforme

Lani so vzpostavili spletno platformo, ki je zasnovana kot celostna rešitev za prenos znanja, zamisli, rešitev ter dobrih pedagoških in izobraževalnih praks o varstvu okolja in trajnostnem razvoju. Platforma ponuja ključne informacije in gradiva ustanovam, vključenim v program Ekošola, in tudi drugim. Sodelujočim ustanovam ponujajo podporo pri vključevanju vsebin URE in OVE v letne akcijske načrte, drugim pa informacije in primere dobrih praks.

Kako delujejo? V vsaki vključeni ustanovi imenujejo vsaj enega koordinatorja, ki usklajuje sodelavce in ekoodbor. Koordinatorjem so na delavnicah predstavili platformo, ki jim pomaga pri izbiri in izvajanju dejavnosti. Učenci in dijaki na platformi poiščejo projekte, ki jih želijo izvajati, v platformo pa vpisujejo primere dobre prakse.

Številne dejavnosti učencev

V tematskem sklopu URE in OVE so izvajalci spremljali porabo energije v svoji ustanovi, spoznavali možnosti varčevanja z energijo, iskali rešitve in predlagali ukrepe za manjšo rabo energije in manj onesnaževanja, prenašali izkušnje in znanje v prakso in domače okolje ter zmanjšali porabo energije na šoli. Cilj je bil znižanje za 10 do 15 odstotkov.

Sodelujoči učenci so opravljali številne dejavnosti. Merili so temperaturo v razredih, ugotavljali število porabnikov električne energije v šoli, preverjali po nepotrebnem prižgane luči, zbirali podatke o rabi energije za ogrevanje, razsvetljavo in drugo. Ugotavljali so, kakšna je razlika pri porabi energije med običajnimi in varčnimi sijalkami in koliko bi prihranili z ugašanjem porabnikov električne energije, s pravilnim prezračevanjem in boljšo regulacijo radiatorjev.

Med predlaganimi ukrepi so bili najpogosteje ugašanje porabnikov, čiščenje zaprašenih luči in namestitev senzorjev za samodejno ugašanje luči.

Komunikacija in učinki

Organizatorji so z e-novičnikom Ekošolski list vsaj enkrat na mesec obvestili o dogajanju 4.250 koordinatorjev in mentorjev. Z neposredno pošto so 1.200 koordinatorjev in mentorjev obveščali o posameznih dogodkih. O delavnicah so obveščali lokalne skupnosti, kjer so bile delavnic opravljene. Osrednji komunikacijski kanal je spletno mesto programa Ekošola, ki ima v povprečju 37 tisoč obiskovalcev na mesec.

V šolskem letu 2016/17 je v programu sodelovalo 131 ustanov, vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Neposredno je bilo vključenih več kot tisoč otrok, učencev in dijakov, posredno pa več kot 3.500, in 150 učiteljev. Pripravili so prek 200 izdelkov in dejavnosti: ekodnevov, slik, risb, fotografij, videogradiv, posterjev in maket.

In še primer: na celjski Osnovni šoli Franca Kranjca so izdelali lastni solarni polnilnik ter primerjali moč in hitrost polnjenja s serijskim polnilnikom. Domači polnilnik so nadgradili z baterijo, ki so jo napolnili ob sončnem vremenu in uporabili za posredno polnjenje baterije pametnega telefona, so še zapisali v društvu Doves v prijavi na energetski razpis za promocijski projekt.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?