Okolje & energija

(video) V Ekošoli izdelali lastni sončni polnilnik

V društvu Doves – Fee Slovenia izvajajo program Ekošola v Sloveniji.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo

V Kočevju so s prehodom na obnovljive vire postali neodvisni od nihanja cen energentov na svetovnih trgih; kako so gradili lokalno verigo oskrbe z biomaso

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

08.04.2018 06:00
Čas branja: 3 min
(video) V Ekošoli izdelali lastni sončni polnilnik
Domači sončni polnilnik za baterije

V zadnjih treh letih so v društvu Doves izpeljali projekte, s katerimi so učencem in učiteljem posredovali znanje in informacije o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije (OVE in URE). V programu Ekošola so izvedli projekte URE v šolah in vrtcih, Mladi v svetu energije, Kako varčujemo z električno energijo v šoli, Ekogeneracija in Energetska pismenost.

Prenos znanja prek spletne platforme

Lani so vzpostavili spletno platformo, ki je zasnovana kot celostna rešitev za prenos znanja, zamisli, rešitev ter dobrih pedagoških in izobraževalnih praks o varstvu okolja in trajnostnem razvoju. Platforma ponuja ključne informacije in gradiva ustanovam, vključenim v program Ekošola, in tudi drugim. Sodelujočim ustanovam ponujajo podporo pri vključevanju vsebin URE in OVE v letne akcijske načrte, drugim pa informacije in primere dobrih praks.

Kako delujejo? V vsaki vključeni ustanovi imenujejo vsaj enega koordinatorja, ki usklajuje sodelavce in ekoodbor. Koordinatorjem so na delavnicah predstavili platformo, ki jim pomaga pri izbiri in izvajanju dejavnosti. Učenci in dijaki na platformi poiščejo projekte, ki jih želijo izvajati, v platformo pa vpisujejo primere dobre prakse.

Številne dejavnosti učencev

V tematskem sklopu URE in OVE so izvajalci spremljali porabo energije v svoji ustanovi, spoznavali možnosti varčevanja z energijo, iskali rešitve in predlagali ukrepe za manjšo rabo energije in manj onesnaževanja, prenašali izkušnje in znanje v prakso in domače okolje ter zmanjšali porabo energije na šoli. Cilj je bil znižanje za 10 do 15 odstotkov.

Sodelujoči učenci so opravljali številne dejavnosti. Merili so temperaturo v razredih, ugotavljali število porabnikov električne energije v šoli, preverjali po nepotrebnem prižgane luči, zbirali podatke o rabi energije za ogrevanje, razsvetljavo in drugo. Ugotavljali so, kakšna je razlika pri porabi energije med običajnimi in varčnimi sijalkami in koliko bi prihranili z ugašanjem porabnikov električne energije, s pravilnim prezračevanjem in boljšo regulacijo radiatorjev.

Med predlaganimi ukrepi so bili najpogosteje ugašanje porabnikov, čiščenje zaprašenih luči in namestitev senzorjev za samodejno ugašanje luči.

Komunikacija in učinki

Organizatorji so z e-novičnikom Ekošolski list vsaj enkrat na mesec obvestili o dogajanju 4.250 koordinatorjev in mentorjev. Z neposredno pošto so 1.200 koordinatorjev in mentorjev obveščali o posameznih dogodkih. O delavnicah so obveščali lokalne skupnosti, kjer so bile delavnic opravljene. Osrednji komunikacijski kanal je spletno mesto programa Ekošola, ki ima v povprečju 37 tisoč obiskovalcev na mesec.

V šolskem letu 2016/17 je v programu sodelovalo 131 ustanov, vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Neposredno je bilo vključenih več kot tisoč otrok, učencev in dijakov, posredno pa več kot 3.500, in 150 učiteljev. Pripravili so prek 200 izdelkov in dejavnosti: ekodnevov, slik, risb, fotografij, videogradiv, posterjev in maket.

In še primer: na celjski Osnovni šoli Franca Kranjca so izdelali lastni solarni polnilnik ter primerjali moč in hitrost polnjenja s serijskim polnilnikom. Domači polnilnik so nadgradili z baterijo, ki so jo napolnili ob sončnem vremenu in uporabili za posredno polnjenje baterije pametnega telefona, so še zapisali v društvu Doves v prijavi na energetski razpis za promocijski projekt.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Okolje & energija
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto 1

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.

FINANCE
Okolje & energija
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
Kdo so najenergetiki 2018
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo so najenergetiki 2018

Na konferenci Dnevi energetikov smo podelili tradicionalne energetske nagrade Financ

FINANCE
Okolje & energija
Dvajset let energetske odličnosti: od pionirjev do profesionalcev
FINANCE
Okolje & energija
E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko
Okolje & energija
Okolje & energijaTeo Bunta E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko 32

Pri energiji in električnih vozilih je v zadnjem času veliko diskusij, ki temeljijo na eni strani na "logiki", na drugi strani pa na interesih.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo