Okolje & energija

Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

08.04.2018 23:00
Čas branja: 2 min
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Nagradni kipec, kakršnega so dobili lanski zmagovalci na razpisu za energetske nagrade po izboru komisije.

Energetske nagrade smo razpisali v treh kategorijah. V kategoriji za energetsko učinkovito podjetje smo dobili dve prijavi, v kategoriji promocijski projekt URE/OVE štiri. Največ, sedem, prijav smo dobili v kategoriji energetsko učinkovit projekt. V tej kategoriji sprejemamo tudi projekte, ki uvajajo obnovljive vire energije. Zlasti v kategoriji energetsko učinkovit projekt je močan vpliv tehnologije, ki je omogočila razvoj novih rešitev za učinkovito rabo energije v industriji in tudi v vsakdanjem življenju.

Prijavljene projekte in podjetja podrobneje predstavljamo v torkovi prilogi Okolje in energija in v člankih na istoimenskem portalu Financ. Dodajamo pa kratek povzetek prijav.

1. Kategorija energetsko učinkovit projekt

Sistem Saefy omogoča avtomatizirano merjenje temperature v hladilnih napravah, so zapisali v podjetju Dotcom v prijavi na razpis.

V Gorenju so v sodelovanju z družbo Resalta zamenjali procesno hlajenje za proizvodnjo plastičnih komponent. Naložba se bo povrnila v štirih letih.

E-avte bodo lahko doma polnili tudi prebivalci večstanovanjskih stavb. Celovito rešitev so zanje pripravili v mariborskem podjetju Implera.

V Impleri so razvili tudi rešitev, namenjeno upravljanju polnilnic za električne avte. Sestavljajo jo strežniški del, tehnični del s senzoriko in aplikacije.

Iskra bo na objektu Bowling Klub 3000 postavila sistem za nižanje konične obremenitve: plinski kogeneraciji, polnilnicama za e-avte in sončni elektrarni bodo dodali hranilnik električne energije.

V Livarju so prenovili kompresorsko postajo in omogočili izkoriščanje odpadne toplote v sodelovanju z družbo Resalta, ponudnico storitev za dvig energetske učinkovitosti.

Cilja energetske prenove Zdravstvenega doma Velenje sta bila znižanje obratovalnih stroškov in zagotavljanje boljših delovnih razmer v objektih.

2. Kategorija energetsko učinkovito podjetje

Med cilji Gorenja sta tudi racionalna raba energije v tehnoloških procesih in razvoj energetsko učinkovitih izdelkov. Porabo energije načrtujejo v skladu s proizvodnim načrtom, osnova za načrtovanje so poraba na izdelek in načrtovani posegi v opremo za učinkovitejšo rabo energije. Porabo energije stalno spremljajo prek vzpostavljenega sistema za spremljanje porabe energije. Pri postopkih za učinkovito rabo energije sodelujejo z družbo Resalta.

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo. Po sanaciji oziroma od leta 2014 dosegajo prihranke energije povprečno 525 tisoč evrov na leto. Večji del oziroma 90 odstotkov v soproizvodnji proizvedene električne energije porabijo v bolnišnici. Poraba energije za ogrevanje pa se zmanjšuje, čeprav je leta 2015 začel delovati nov urgentni center s 3.500 kvadratnimi metri uporabnih površin.

3. Promocijski projekt URE/OVE

V Borzenu so pripravili pet okoljskih risank in spremljajoče dejavnosti za spodbujanje zavedanja o pomenu učinkovite rabe in obnovljivih virov energije med najmlajšimi.

V društvu Doves – Fee Slovenia izvajajo program Ekošola v Sloveniji. Učencem in učiteljem posredujejo znanje in informacije o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije.

Študentje mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so izdelali e-dirkalnik. Projekt je pripomogel h krepitvi zanimanja za tehnične študije.

V Planinski zvezi Slovenije so tri planinske koče vzpostavili kot demonstracijske objekte za okoljsko-energetske ukrepe v okviru projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora in dolin.

Dve nagradi v vsaki kategoriji

V vsaki kategoriji bomo podelili po dve priznanji, eno po izboru komisije, drugo po izboru bralcev Financ, ki glasujejo po spletu. Predsednik komisije je Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožefa Stefana. Člani komisije pa so Marjana Šijanec Zavrl z Gradbenega inštituta ZRMK, direktor Eko sklada Hinko Šolinc, Dušan Novkovič, med drugim je bil tudi evropski energetski menedžer leta 2010, in predstavnik Financ.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Kdo so najenergetiki 2018
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo so najenergetiki 2018

Na konferenci Dnevi energetikov smo podelili tradicionalne energetske nagrade Financ

FINANCE
Okolje & energija
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto 1

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Dvajset let energetske odličnosti: od pionirjev do profesionalcev
FINANCE
Okolje & energija
Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov

Evropska komisija je objavila razpis iz instrumenta za povezovanje Evrope za financiranje projektov električne energije, pametnih omrežij, plinskih in čezmejnih odsekov.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Tako lahko polnijo e-avte prebivalci blokov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Tako lahko polnijo e-avte prebivalci blokov

V mariborskem podjetju Implera so pripravili celovito rešitev za prebivalce večstanovanjskih stavb za polnjenje električnih vozil.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti