Odpadkov je toliko, da bi lahko postavili 12 'celjskih sežigalnic' Odpadkov je toliko, da bi lahko postavili 12 'celjskih sežigalnic' Komunalna zbornica predlaga, da bi nakopičene odpadke balirali in varno skladiščili, dokler ne bi postavili dovolj zmogljivosti za termično izrabo odpadkov. Dodajamo: napihljive hale za deponije odpadkov izdeluje Duol.
V Ascentu investirajo v okrepljeno črpanje petišovskega plina V Ascentu investirajo v okrepljeno črpanje petišovskega plina Iz družbe Ascent Resources so sporočili, da so podpisali pogodbo za nakup mobilne kompresorske enote, ki jo bodo uporabljali v Petišovcih.
Zakaj je naš energetsko-podnebni načrt najslabši v EU in kaj to pomeni Zakaj je naš energetsko-podnebni načrt najslabši v EU in kaj to pomeni Katastrofalno slaba ocena Nacionalnega energetskega in podnebnega načrt je več kot le slaba ocena. »Zdaj ni več časa za razpravo, ali bomo imeli sulca tam, kjer je zdaj, ali ga bomo imeli 500 metrov bolj južno,« ob tem pravi energetski strokovnjak Peter Novak.

Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Akademija Finance   dodaj
Gorenje dodaj
Implera dodaj
Iskra dodaj
Borzen dodaj
 
Čas branja: 2 min
08.04.2018  23:00
Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Nagradni kipec, kakršnega so dobili lanski zmagovalci na razpisu za energetske nagrade po izboru komisije.

Obveščaj me o novih člankih:  
Akademija Finance   dodaj
Gorenje dodaj
Implera dodaj
Iskra dodaj
Borzen dodaj

Energetske nagrade smo razpisali v treh kategorijah. V kategoriji za energetsko učinkovito podjetje smo dobili dve prijavi, v kategoriji promocijski projekt URE/OVE štiri. Največ, sedem, prijav smo dobili v kategoriji energetsko učinkovit projekt. V tej kategoriji sprejemamo tudi projekte, ki uvajajo obnovljive vire energije. Zlasti v kategoriji energetsko učinkovit projekt je močan vpliv tehnologije, ki je omogočila razvoj novih rešitev za učinkovito rabo energije v industriji in tudi v vsakdanjem življenju.

Prijavljene projekte in podjetja podrobneje predstavljamo v torkovi prilogi Okolje in energija in v člankih na istoimenskem portalu Financ. Dodajamo pa kratek povzetek prijav.

1. Kategorija energetsko učinkovit projekt

Sistem Saefy omogoča avtomatizirano merjenje temperature v hladilnih napravah, so zapisali v podjetju Dotcom v prijavi na razpis.

V Gorenju so v sodelovanju z družbo Resalta zamenjali procesno hlajenje za proizvodnjo plastičnih komponent. Naložba se bo povrnila v štirih letih.

E-avte bodo lahko doma polnili tudi prebivalci večstanovanjskih stavb. Celovito rešitev so zanje pripravili v mariborskem podjetju Implera.

V Impleri so razvili tudi rešitev, namenjeno upravljanju polnilnic za električne avte. Sestavljajo jo strežniški del, tehnični del s senzoriko in aplikacije.

Iskra bo na objektu Bowling Klub 3000 postavila sistem za nižanje konične obremenitve: plinski kogeneraciji, polnilnicama za e-avte in sončni elektrarni bodo dodali hranilnik električne energije.

V Livarju so prenovili kompresorsko postajo in omogočili izkoriščanje odpadne toplote v sodelovanju z družbo Resalta, ponudnico storitev za dvig energetske učinkovitosti.

Cilja energetske prenove Zdravstvenega doma Velenje sta bila znižanje obratovalnih stroškov in zagotavljanje boljših delovnih razmer v objektih.

2. Kategorija energetsko učinkovito podjetje

Med cilji Gorenja sta tudi racionalna raba energije v tehnoloških procesih in razvoj energetsko učinkovitih izdelkov. Porabo energije načrtujejo v skladu s proizvodnim načrtom, osnova za načrtovanje so poraba na izdelek in načrtovani posegi v opremo za učinkovitejšo rabo energije. Porabo energije stalno spremljajo prek vzpostavljenega sistema za spremljanje porabe energije. Pri postopkih za učinkovito rabo energije sodelujejo z družbo Resalta.

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo. Po sanaciji oziroma od leta 2014 dosegajo prihranke energije povprečno 525 tisoč evrov na leto. Večji del oziroma 90 odstotkov v soproizvodnji proizvedene električne energije porabijo v bolnišnici. Poraba energije za ogrevanje pa se zmanjšuje, čeprav je leta 2015 začel delovati nov urgentni center s 3.500 kvadratnimi metri uporabnih površin.

3. Promocijski projekt URE/OVE

V Borzenu so pripravili pet okoljskih risank in spremljajoče dejavnosti za spodbujanje zavedanja o pomenu učinkovite rabe in obnovljivih virov energije med najmlajšimi.

V društvu Doves – Fee Slovenia izvajajo program Ekošola v Sloveniji. Učencem in učiteljem posredujejo znanje in informacije o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije.

Študentje mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so izdelali e-dirkalnik. Projekt je pripomogel h krepitvi zanimanja za tehnične študije.

V Planinski zvezi Slovenije so tri planinske koče vzpostavili kot demonstracijske objekte za okoljsko-energetske ukrepe v okviru projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora in dolin.

Dve nagradi v vsaki kategoriji

V vsaki kategoriji bomo podelili po dve priznanji, eno po izboru komisije, drugo po izboru bralcev Financ, ki glasujejo po spletu. Predsednik komisije je Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožefa Stefana. Člani komisije pa so Marjana Šijanec Zavrl z Gradbenega inštituta ZRMK, direktor Eko sklada Hinko Šolinc, Dušan Novkovič, med drugim je bil tudi evropski energetski menedžer leta 2010, in predstavnik Financ.OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope 25

Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...