Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.
Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Termoelektrarna Šoštanj zaradi odkritih napak pri zamenjavi cevi v šestem bloku (Teš 6) do družbe General Electric uveljavlja zahtevek iz naslova skrite napake. Če bodo uspeli dokazati, da gre za skrito napako, bo ta moral povrniti 250.000 evrov, je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek zapisala v odgovoru na poslansko vprašanje.
Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Dve tretjini malih in srednje velikih podjetji ne poznata zakonskih podlag o odgovornosti za povzročeno okoljsko škodo, so sporočili iz družbe Tax-Fin-Lex po delavnici o okoljski odgovornosti.
Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Na Agenciji za energijo do 11. februarja zbirajo prijave investitorjev, ki želijo pridobiti podporo za elektrarne na obnovljive vire ali kogeneracije. Vendar je tokratni poziv drugačen od dosedanjih.

Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Akademija Finance   dodaj
Gorenje dodaj
Implera dodaj
Iskra dodaj
Borzen dodaj
 
Čas branja: 2 min
08.04.2018  23:00
Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Nagradni kipec, kakršnega so dobili lanski zmagovalci na razpisu za energetske nagrade po izboru komisije.

Obveščaj me o novih člankih:  
Akademija Finance   dodaj
Gorenje dodaj
Implera dodaj
Iskra dodaj
Borzen dodaj

Energetske nagrade smo razpisali v treh kategorijah. V kategoriji za energetsko učinkovito podjetje smo dobili dve prijavi, v kategoriji promocijski projekt URE/OVE štiri. Največ, sedem, prijav smo dobili v kategoriji energetsko učinkovit projekt. V tej kategoriji sprejemamo tudi projekte, ki uvajajo obnovljive vire energije. Zlasti v kategoriji energetsko učinkovit projekt je močan vpliv tehnologije, ki je omogočila razvoj novih rešitev za učinkovito rabo energije v industriji in tudi v vsakdanjem življenju.

Prijavljene projekte in podjetja podrobneje predstavljamo v torkovi prilogi Okolje in energija in v člankih na istoimenskem portalu Financ. Dodajamo pa kratek povzetek prijav.

1. Kategorija energetsko učinkovit projekt

Sistem Saefy omogoča avtomatizirano merjenje temperature v hladilnih napravah, so zapisali v podjetju Dotcom v prijavi na razpis.

V Gorenju so v sodelovanju z družbo Resalta zamenjali procesno hlajenje za proizvodnjo plastičnih komponent. Naložba se bo povrnila v štirih letih.

E-avte bodo lahko doma polnili tudi prebivalci večstanovanjskih stavb. Celovito rešitev so zanje pripravili v mariborskem podjetju Implera.

V Impleri so razvili tudi rešitev, namenjeno upravljanju polnilnic za električne avte. Sestavljajo jo strežniški del, tehnični del s senzoriko in aplikacije.

Iskra bo na objektu Bowling Klub 3000 postavila sistem za nižanje konične obremenitve: plinski kogeneraciji, polnilnicama za e-avte in sončni elektrarni bodo dodali hranilnik električne energije.

V Livarju so prenovili kompresorsko postajo in omogočili izkoriščanje odpadne toplote v sodelovanju z družbo Resalta, ponudnico storitev za dvig energetske učinkovitosti.

Cilja energetske prenove Zdravstvenega doma Velenje sta bila znižanje obratovalnih stroškov in zagotavljanje boljših delovnih razmer v objektih.

2. Kategorija energetsko učinkovito podjetje

Med cilji Gorenja sta tudi racionalna raba energije v tehnoloških procesih in razvoj energetsko učinkovitih izdelkov. Porabo energije načrtujejo v skladu s proizvodnim načrtom, osnova za načrtovanje so poraba na izdelek in načrtovani posegi v opremo za učinkovitejšo rabo energije. Porabo energije stalno spremljajo prek vzpostavljenega sistema za spremljanje porabe energije. Pri postopkih za učinkovito rabo energije sodelujejo z družbo Resalta.

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo. Po sanaciji oziroma od leta 2014 dosegajo prihranke energije povprečno 525 tisoč evrov na leto. Večji del oziroma 90 odstotkov v soproizvodnji proizvedene električne energije porabijo v bolnišnici. Poraba energije za ogrevanje pa se zmanjšuje, čeprav je leta 2015 začel delovati nov urgentni center s 3.500 kvadratnimi metri uporabnih površin.

3. Promocijski projekt URE/OVE

V Borzenu so pripravili pet okoljskih risank in spremljajoče dejavnosti za spodbujanje zavedanja o pomenu učinkovite rabe in obnovljivih virov energije med najmlajšimi.

V društvu Doves – Fee Slovenia izvajajo program Ekošola v Sloveniji. Učencem in učiteljem posredujejo znanje in informacije o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije.

Študentje mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so izdelali e-dirkalnik. Projekt je pripomogel h krepitvi zanimanja za tehnične študije.

V Planinski zvezi Slovenije so tri planinske koče vzpostavili kot demonstracijske objekte za okoljsko-energetske ukrepe v okviru projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora in dolin.

Dve nagradi v vsaki kategoriji

V vsaki kategoriji bomo podelili po dve priznanji, eno po izboru komisije, drugo po izboru bralcev Financ, ki glasujejo po spletu. Predsednik komisije je Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožefa Stefana. Člani komisije pa so Marjana Šijanec Zavrl z Gradbenega inštituta ZRMK, direktor Eko sklada Hinko Šolinc, Dušan Novkovič, med drugim je bil tudi evropski energetski menedžer leta 2010, in predstavnik Financ.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.