V podaljšani javni obravnavi prejeli še štiri pripombe na energetski koncept V podaljšani javni obravnavi prejeli še štiri pripombe na energetski koncept Ministrstvo za infrastrukturo je v podaljšani javni obravnavi predloga resolucije energetskega koncepta prejelo še štiri pripombe, skupno jih je prejelo 29. Pripombe bodo sedaj pregledali in se z novo ministrico Alenko Bratušek do njih opredelili. Cilj ostaja, da bi energetski koncept sprejeli do konca prihodnjega leta.
(Volitve v Ljubljani, 3.) Logar, Janković, bodo dizli še lahko vozili po Ljubljani? (Volitve v Ljubljani, 3.) Logar, Janković, bodo dizli še lahko vozili po Ljubljani? Objavljamo odgovora kandidatov za ljubljanskega župana na tretje iz serije okoljsko-energetskih vprašanj.
Na Okoljskem srečanju avstrijski strokovnjak za alternativna goriva Na Okoljskem srečanju avstrijski strokovnjak za alternativna goriva Na letošnjem Okoljskem srečanju bomo podelili priznanja za do okolja prijazne projekte, storitve, postopke in podjetja. Prijave zbiramo do 19. oktobra.
(video) Koprska embalaža, ki jo sčasoma razgradijo kar sončni žarki (video) Koprska embalaža, ki jo sčasoma razgradijo kar sončni žarki V podjetju KMK Box izdelujejo transportno embalažo iz valovitega polipropilena, ki je do okolja zelo prijazen material.
Vse več dvomov o slovenski uspešnosti ločenega zbiranja odpadkov Vse več dvomov o slovenski uspešnosti ločenega zbiranja odpadkov Presenetljivi podatki o količini zbranih odpadkov kažejo, da "sistem pri nas strukturno ne deluje".

Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

Čas branja: 2 min
08.04.2018  23:00
Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Nagradni kipec, kakršnega so dobili lanski zmagovalci na razpisu za energetske nagrade po izboru komisije.

Energetske nagrade smo razpisali v treh kategorijah. V kategoriji za energetsko učinkovito podjetje smo dobili dve prijavi, v kategoriji promocijski projekt URE/OVE štiri. Največ, sedem, prijav smo dobili v kategoriji energetsko učinkovit projekt. V tej kategoriji sprejemamo tudi projekte, ki uvajajo obnovljive vire energije. Zlasti v kategoriji energetsko učinkovit projekt je močan vpliv tehnologije, ki je omogočila razvoj novih rešitev za učinkovito rabo energije v industriji in tudi v vsakdanjem življenju.

Prijavljene projekte in podjetja podrobneje predstavljamo v torkovi prilogi Okolje in energija in v člankih na istoimenskem portalu Financ. Dodajamo pa kratek povzetek prijav.

1. Kategorija energetsko učinkovit projekt

Sistem Saefy omogoča avtomatizirano merjenje temperature v hladilnih napravah, so zapisali v podjetju Dotcom v prijavi na razpis.

V Gorenju so v sodelovanju z družbo Resalta zamenjali procesno hlajenje za proizvodnjo plastičnih komponent. Naložba se bo povrnila v štirih letih.

E-avte bodo lahko doma polnili tudi prebivalci večstanovanjskih stavb. Celovito rešitev so zanje pripravili v mariborskem podjetju Implera.

V Impleri so razvili tudi rešitev, namenjeno upravljanju polnilnic za električne avte. Sestavljajo jo strežniški del, tehnični del s senzoriko in aplikacije.

Iskra bo na objektu Bowling Klub 3000 postavila sistem za nižanje konične obremenitve: plinski kogeneraciji, polnilnicama za e-avte in sončni elektrarni bodo dodali hranilnik električne energije.

V Livarju so prenovili kompresorsko postajo in omogočili izkoriščanje odpadne toplote v sodelovanju z družbo Resalta, ponudnico storitev za dvig energetske učinkovitosti.

Cilja energetske prenove Zdravstvenega doma Velenje sta bila znižanje obratovalnih stroškov in zagotavljanje boljših delovnih razmer v objektih.

2. Kategorija energetsko učinkovito podjetje

Med cilji Gorenja sta tudi racionalna raba energije v tehnoloških procesih in razvoj energetsko učinkovitih izdelkov. Porabo energije načrtujejo v skladu s proizvodnim načrtom, osnova za načrtovanje so poraba na izdelek in načrtovani posegi v opremo za učinkovitejšo rabo energije. Porabo energije stalno spremljajo prek vzpostavljenega sistema za spremljanje porabe energije. Pri postopkih za učinkovito rabo energije sodelujejo z družbo Resalta.

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo. Po sanaciji oziroma od leta 2014 dosegajo prihranke energije povprečno 525 tisoč evrov na leto. Večji del oziroma 90 odstotkov v soproizvodnji proizvedene električne energije porabijo v bolnišnici. Poraba energije za ogrevanje pa se zmanjšuje, čeprav je leta 2015 začel delovati nov urgentni center s 3.500 kvadratnimi metri uporabnih površin.

3. Promocijski projekt URE/OVE

V Borzenu so pripravili pet okoljskih risank in spremljajoče dejavnosti za spodbujanje zavedanja o pomenu učinkovite rabe in obnovljivih virov energije med najmlajšimi.

V društvu Doves – Fee Slovenia izvajajo program Ekošola v Sloveniji. Učencem in učiteljem posredujejo znanje in informacije o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije.

Študentje mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so izdelali e-dirkalnik. Projekt je pripomogel h krepitvi zanimanja za tehnične študije.

V Planinski zvezi Slovenije so tri planinske koče vzpostavili kot demonstracijske objekte za okoljsko-energetske ukrepe v okviru projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora in dolin.

Dve nagradi v vsaki kategoriji

V vsaki kategoriji bomo podelili po dve priznanji, eno po izboru komisije, drugo po izboru bralcev Financ, ki glasujejo po spletu. Predsednik komisije je Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožefa Stefana. Člani komisije pa so Marjana Šijanec Zavrl z Gradbenega inštituta ZRMK, direktor Eko sklada Hinko Šolinc, Dušan Novkovič, med drugim je bil tudi evropski energetski menedžer leta 2010, in predstavnik Financ.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … 9

Se grejete na kurilno olje? Pozor, cena je že za četrtino višja kot lani in z začetkom kurilne sezone utegne še rasti

OK & EN
Novice
Novice (intervju) A. Bratušek o NEK 2, TEŠ 6, Muri, e-mobilnosti, zamenjavi grelnikov ... 7

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pojasnila, kako gleda na ključna vprašanja v slovenski energetiki.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo

Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.

OK & EN
Novice
Novice (volitve v Ljubljani, 1.) Janković, Logar, kaj bosta počela s premogom? 6

Županskima kandidatoma Zoranu Jankoviću in Anžetu Logarju smo zastavili tri okoljsko-energetska vprašanja. Objavljamo odgovor na prvega.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin (Volitve v Ljubljani, 3.) Logar, Janković, bodo dizli še lahko vozili po Ljubljani? 3

Objavljamo odgovora kandidatov za ljubljanskega župana na tretje iz serije okoljsko-energetskih vprašanj.

OK & EN
Novice
Novice Kako s toplotnimi črpalkami ogrevajo paradižnik Lušt 5

»En lušten projekt s toplotnimi črpalkami,« je opisal pomurski projekt direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja 1

Lovec iz Loškega Potoka je komentiral trditve okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green o nevarnosti, da bodo zaradi vetrnih elektrarn...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Odvečna toplota iz nuklearke za ogrevanje Zagreba 23

Prejeli smo: Z odvečno toplotno energijo iz jedrske elektrarne bi lahko ogrevali vsaj polovico stanovanjskih enot v sosednji prestolnici.